Heradsplassen (Gloppen)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Heradsplassen
LandNorges flagg Norge
Kart
Heradsplassen
61°46′38″N 6°12′56″Ø
Heradsplassen sett fra Firdavegen mot vest

Heradsplassen er Gloppen kommunes tusenårssted. Plassen ligger mellom kommunehuset Gloppen Heradshus og Sparebanken Sogn og Fjordanes avdeling på Sandane. Heradsplassen er brosteinsbelagt og et bilfritt område.

Midt på plassen står monumentet Tankeringen. Det er en forstørret kopi av en tregjenstand som ble funnet i graven til storbonden, «Eidehøvdingen», på gården Eide, og er fra 400-tallet. Gjenstanden har i ettertid fått navnet Tankeringen og er skåret fra et stykke bjørk. Den er dynamisk, og kan trekkes til å endre form og ulike geometriske figurer, samt legges sammen til et rektangel. Tankeringen er dekorert med linjer, geometriske mønstre og figurer. Den originale tankeringe oppbevares på Historisk Museum i Bergen. Dette er den eneste treutskjæring av denne typen som er funnet i Norge. De eneste lignende gjenstander er to som er funnet i Iran og Afghanistan. Ingen vet hva «tankeringene» var til. Noen mener de var symboler med magisk kraft, til spådom.

Heradsplassen har også en fontene. Mot banken står en statue av en fjordhest, eller «fjording», som er kommunens offisielle symbol, også gjengitt i kommunevåpenet. Plassen er beplantet med trær og blomster, og utplasserte benker gjør plassen til et naturlig og fredelig møtested.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]