Egentlige tofrøbladede planter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Egentlige tofrøbladede planter
Kornblomst
Kornblomst
Vitenskapelig(e)
navn
:
Eudicotyledoneae
Norsk(e) navn: egentlige tofrøbladede planter
Hører til: tofrøbladete planter, blomsterplanter,
karplanter
Antall arter: 75 000
Habitat: terrestrisk, akvatisk
Utbredelse: alle verdensdeler
Delgrupper:

De egentlige tofrøbladede plantene (Eudicotyledoneae) er, etter moderne systematikk (APG II-systemet, 2003), den ene av de ialt 3 større kladene av blomsterplanter som utgjør den meget store klassen av tofrøbladete planter. De to andre kladene er Rosidae (som bla. inneholder rosefamilien) og Asteridae (som bla. inneholder kurvplantefamilien). De egentlige tofrøbladete består av de gruppene av tofrøbladinger som ikke er tilordnet verken rose- eller kurvplantekladene.

Gruppen kalles også tidvis «ekte tofrøbladete planter», og består av anslagsvis 75 000 arter. Den er altså litt større enn rose- og kurvplantekladene og utgjør om lag 25 % % av alle karplanter på jorda.

Et avledet fellestrekk for de egentlige tofrøbladede plantene er at de har pollen med tre åpninger i karakteristiske furer. Andre fellestrekk er at frøet oftest gror med to frøblad, og at bladet oftest har fjør- eller håndmønstrede nervestrukturer (få unntak).[1]

For en oversikt over gruppens taksonomi, se: Karplanter

Fylogenetisk oversikt[rediger | rediger kilde]

Den videre inndelingen er fremdeles ikke helt klarlagt. Men den følgende oversikten gjengir det man per i dag vet om slektskapsforholdene i hierarkisk skrivemåte (familiene som har norske navn, er gitt i parentes):

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Johannes Lid, Dagny Tande Lid, Reidar Elven (red), Norsk flora, Oslo 2006, side 150.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Category:Rosopsida – bilder, video eller lyd