Santalales

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Santalales
Misteltein
Misteltein
Vitenskapelig(e)
navn
:
Santalales
Norsk(e) navn:
Hører til: egentlige tofrøbladede planter,
dekkfrøede planter,
blomsterplanter
Antall arter: ca. 2500
Habitat: terrestrisk og hemiparasittisk
Utbredelse: hele verden
Delgrupper:

Santalales er en orden av blomsterplanter. Ordenen er mest urbredt i tropiske og subtropiske strøk. Mange av artene er samboende med andre planter, der de selv har sin egen fotosyntese, men trekker vann og mineraler fra grolaget til vertsplanten. Her i Norge er misteltein (Viscum album) mest kjent.

Mange av artene er parasitter eller semi-parasitter, med samme egenskaper som misteltein. I litteraturen brukes tidvis misteltein som betegnelse på alle de parasittene som vokser oppe i trær slik mistelteinen gjør.

Familier[rediger | rediger kilde]

I APG II-systemet fra 2003 inngår følgende familier i ordenen:

Dessuten er disse familiene sterke kandidater:[1]

Dette er en kraftig reduksjon av henførte familier siden Cronquistsystemet, som også førte familiene Balanophoraceae, Erythropalaceae og Schoepfiaceae til ordenen. Det er fortsatt betydelig tvil om hvorvidt disse familiene bør klassifiseres under Santalales. Særlig Balanophoraceae fremføres ofte som en god kandidat til ordenen. Den nå forlatte familien Schoepfiaceae, som med sine slekter inngår dels i Olacaceae og dels i Santalaceae, foreslås tidvis gjenopprettet som selvstendig familie..

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Angiosperm Phylogeny Group (Mobot.org) fører dem opp som uplasserte under Santalales.

Ekstern elenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Category:Santalales – bilder, video eller lyd
botanikkstubbDenne botanikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.
botanikkstubbDenne botanikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.