Berberidopsidales

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Berberidopsidales
Berberidopsis corallina er en truet fjellplante i Chile.
Berberidopsis corallina er en truet fjellplante i Chile.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Berberidopsidales
Norsk(e) navn: Berberidopsidales-ordenen
Hører til: egentlige tofrøbladete planter,
dekkfrøede planter,
blomsterplanter,
karplanter
Antall arter: 4-5
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: sørlig
Delgrupper:

Taksonomi: se teksten

Berberidopsidales er en foreslått gruppe eller orden av egentlige tofrøbladete planter som inneholder 2 familier, 3 slekter, og ialt 4 eller 5 arter. Gruppen antydes som selvstendig orden i APG II-systemet, men kan ellers behandles som arkaiske familier direkte under tofrøbladingene uten tilordnet orden.

Familiene Berberidopsidaceae og Aextoxicaceae er begge sørlige, og består av vedete, middelsstore klatrebusker eller trær, med utbredelse i Australia og Stillehavskysten av Chile.

Slekten Berberidopsis består av to sørlige fjellplanter, én i Australia, og en truet art i Chile. Begge er forvedete og kan brukes i flettverk og kurvproduksjon (Chile). Slekten Streptothamnus ble oppdaget av Hermann Beckler i 1862, og vokser i Australia. Arten Streptothamnus beckleri er sikker, mens Streptothamnus moorei er usikker.

Slekten Aextoxicon har én art i Chile, hvor Aextoxicon punctatum er et høyt, eviggrønt regnskogstre som danner terassekroner høyt i regnskogsprofilen. Det kan bli 15 meter langt.

Taksonomi[rediger | rediger kilde]

Den taksonomiske inndelingen av gruppen er fremdeles ikke helt klar, men det er etterhvert vanlig å inkludere følgende familier, slekter og arter i gruppen:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Commons-logo.svg Commons: Kategori:Berberidopsidaceae – bilder, video eller lyd