Edward Gierek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Edward Gierek
Edward Gierek - portrait from 1976.jpg
Edward Gierek i 1976.
Født 6. januar 1913
Sosnowiec
Død 29. juli 2001 (88 år)
Cieszyn
Parti Polska Zjednoczona Partia Robotnicza, Parti communiste français
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet, Andre polske republikk, Den tredje franske republikk, Folkerepublikken Polen, Polen
Utmerkelser Leninordenen

Edward Gierek (født 6. januar 1913, død 29. juli 2001 var en polsk kommunistisk politiker. Han var leder for det polske kommunistpartiet PZPR mellom 1970 og 1980.

Edward Gierek kom til makten etter Władysław Gomułka, da dennes politikk førte til arbeideropprør i de polske kystbyene Gdańsk, Gdynia og Szczecin.

Giereks politikk kan karakteriseres av at landet opptok høye lån for å bygge ut og modernisere industrien, og for økt levestadard med blant annet økt forbruk. Industrisatsngen var ikke særlg vellykket, produktene holdt ofte en kvalitet som medførte at de ikke var gangbare i vest. Dessuten skjedde satsingen samtidig med at vesten gikk inn i en lavkonjunktur (1976).

De første årene ved makten hadde Gierek en viss popularitet, mye takket være hans hyppige besøk i industrien, men fra og med 1976 ble det innledet en serie arbeideropprør som kulminerte i opprettelsen av fagforbundet Solidaritet (Solidarność) 17. september. Gierek gikk av få dager før dette, 5. september.