Hopp til innhold

Eduardo Mondlane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eduardo Chivambo Mondlane
Født20. juni 1920[1]Rediger på Wikidata
Portugals flagg Gazaprovinsen i Portugisisk Øst-Afrika (nåværende Mosambik)
Død3. feb. 1969[2][1]Rediger på Wikidata (48 år)
Tanzanias flagg Dar-es-Salaam i Tanzania
BeskjeftigelseAntropolog, politiker, oppdagelsesreisende Rediger på Wikidata
Akademisk gradPh.d.
Utdannet vedUniversitetet i Lisboa (1950–)
Oberlin College (1951–)
Northwestern University
Universitetet i Witwatersrand[3]
Harvard University
EktefelleJanet Mondlane
BarnNyeleti Mondlane
PartiFRELIMO
NasjonalitetPortugal
UtmerkelserOrdenen O.R. Tambos følgesvenner

Eduardo Chivambo Mondlane (født 20. juli 1920 i N'wajahani i distriktet Manjakaze i Gazaprovinsen i Portugisisk Østafrika, drept 3. februar 1969 i Dar-es-Salaam i Tanzania), sosiolog og antropolog, var en av grunnleggerne av og den første presidenten til FRELIMO–partiet i Mosambik, som kjempet for Mosambiks uavhengighet fra kolonimakten Portugal. Han regnes av noen som Mosambiks uavhengighets far, og hans dødsdag markeres som De Mosambikiske Heltenes Dag (o Dia dos Heróis Moçambicanos).

Liv og virke

[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn, utdannelse

[rediger | rediger kilde]

Han var den fjerde av seksten sønner av en høvding i den bantu-språklige shangaan-stammen. Han arbeidet som gjeter til han var 12 år. Han gikk på flere forskjellige grunnskoler før han begynte på en sveitsisk-presbyteriansk skole.

Siden han ikke kunne gå på videregående skole i Mosambik, startet han ved kirkens skole i Lemana i Transvaal i Sør-Afrika. Han startet på Witwatersrand Universitet i Johannesburg, men ble utvist fra Sør-Afrika etter bare ett år der i 1949 etter apartheid-regjeringens oppkomst og en utlendingelov den innførte.

I 1951, i en alder av 31 år, begynte han på Oberlin College i Oberlin i Ohio i USA og fullførte i 1953 en eksamen i antropologi og sosiologi. Han fortsatte sine studier ved Northwestern University i Evanston, Illinois. Mondlane fikk doktorgrad i sosiologi fra universitetet og giftet seg med Janet Rae Johnson, en hvit amerikansk kvinne fra Illinois som da bodde i en drabantby av Chicago. Hun ble senere minister i det fra 1975 uavhengige Mosambiks regjering.

Forsker, akademiker

[rediger | rediger kilde]

Han slo inn på en forskerkarriere innen sine fagfelt, og ved et engasjement for FN bragte den ham til oppdrag i Øst-Afrika. Han ble også ansatt av Syracuse University der han bygde opp dets Østafrikastudier.

Politiker, opprørsleder

[rediger | rediger kilde]

I 1961 besøkte Mondlane Mosambik, på invitasjon fra den sveitsiske misjonen. Han hadde da kontakt med nasjonalister fra forskjellige grupperinger, og ble overbevist om at tiden var inne for å etablere en mosambikisk frigjøringsbevegelse.

Tre regionalt baserte mosambikiske nasjonalist- og frigjøringsbevegelser ble dannet på den tiden, med sete i forskjellige land. Mondlane forsøkte å forene de tre bevegelsene, og sammen med Tanzanias president Julius Nyerere lyktes han med det. Frente de Libertação de Moçambique (FRELIMO) ble etablert i Dar-es-Salaam 25. juni 1962, og Mondlane ble valgt til bevegelsens første president.

Hovedkvarteret til FRELIMO ble lagt til Dar-es-Salaam i 1963. Støttet både fra Vesten og Sovjetunionen startet FRELIMO en geriljakrig i 1964 for å skaffe Mosambik uavhengighet fra Portugal.

En bombe ble montert i en bok og sendt til ham i FRELIMOs sekretariat i 1969. Da han åpnet den hjemme hos Betty King, en amerikansk venn, eksploderte den og drepte ham. Hvem som stod bak drapet, har historikere hatt forskjellige omfatninger om; portugiserne (ved PIDE), eller en fraksjon innen FRELIMO.

Mosambiks første universitet, grunnlagt i Maputo i 1963, heter nå Universidade Eduardo Mondlane.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b Munzinger Personen, oppført som Eduardo C. Mondlane, Munzinger IBA 00000010648, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.oberlin.edu[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]