Eduardo Mondlane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eduardo Chivambo Mondlane
Eduardo Mondlane.jpg
Født20. juni 1925[1]Rediger på Wikidata
Portugal Gazaprovinsen i Portugisisk Øst-Afrika (nåværende Mosambik)
Død3. feb. 1969[2][1]Rediger på Wikidata (43 år)
Tanzania Dar-es-Salaam i Tanzania
Beskjeftigelse Antropolog, politiker, oppdagelsesreisendeRediger på Wikidata
Akademisk grad Ph.d.Rediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i Lisboa (1950–), Oberlin College (1951–), Northwestern University, Universitetet i Witwatersrand[3], Harvard UniversityRediger på Wikidata
Ektefelle Janet MondlaneRediger på Wikidata
Barn Nyeleti MondlaneRediger på Wikidata
Parti FRELIMORediger på Wikidata
Nasjonalitet Estado NovoRediger på Wikidata
Utmerkelser Ordenen O.R. Tambos følgesvennerRediger på Wikidata

Eduardo Chivambo Mondlane (født 20. juli 1920 i Gazaprovinsen, Mosambik, død 3. februar 1969 i Dar-es-Salaam, Tanzania) var en av grunnleggerne og den første presidenten til FRELIMO–partiet i Mosambik, som kjempet for Mosambiks uavhengighet fra kolonimakten Portugal. Han regnes av noen som Mosambiks uavhengighets far, og hans dødsdag markeres som De Mosambikiske Heltenes Dag (o Dia dos Heróis Moçambicanos).

Han var den fjerde av eksten sønner av en høvding i den bantu-språklige shangaan-stammen. Han arbeidet som gjeter til han var 12 år. Han gikk på flere forskjellige grunnskoler før han startet på en sveitsisk presbyteriansk skole. Siden han ikke kunne gå på videregående skole i Mosambik, startet han ved kirkens skole i Lemana i Transvaal i Sør-Afrika. Han startet på Witwatersrand Universitet i Johannesburg, men ble utvist fra Sør-Afrika etter bare ett år i 1949 etter apartheid-regjeringens oppkomst. I 1951, i en alder av 31 år, begynte han på Oberlin College i Oberlin i Ohio i USA og fullførte i 1953 en eksamen i antropologi og sosiologi. Han fortsatte sine studier ved Northwestern University i Evanston, Illinois. Mondlane fikk doktorgrad i sosiologi fra universitetet og giftet seg med Janet Rae Johnson, en kvinne fra Indiana som da bodde i en drabantby av Chicago.

I 1961 besøkte Mondlane Mosambik, på invitasjon fra den sveitsiske misjonen. Han hadde da kontakt med nasjonalister fra forskjellige grupperinger, og ble overbevist om at tiden var inne for å etablere en mosambikisk frigjøringsbevegelse. Tre ulike frigjøringsbevegelser ble dannet på den tiden, med sete i forskjellige land. Mondlane forsøkte å forene de tre bevegelsene, og sammen med Tanzanias president Julius Nyerere lyktes han med det. Frente de Libertação de Moçambique (FRELIMO) ble etablert i Dar-es-Salaam 25. juni 1962, og Mondlane ble valgt til bevegelsens første president. Hovedkvarteret til FRELIMO ble lagt til Dar-es-Salaam i 1963. Støttet både av vesten og Sovjetunionen startet FRELIMO en geriljakrig i 1964 for å skaffe Mosambik uavhengighet fra Portugal.

En bombe ble plantet i en bok og sendt til ham i FRELIMOs sekretariat i 1969. Den eksploderte og drepte ham. Etter oppdagelsen av Gladios «stay-behind» hemmelige hær i 1990-årene, ble det oppdaget at den portugisiske grenen av Gladio hadde myrdet ham [1].

Mosambiks første universitet, grunnlagt i Maputo i 1963, heter nå Universidade Eduardo Mondlane.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Munzinger Personen, oppført som Eduardo C. Mondlane, Munzinger IBA 00000010648, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.oberlin.edu[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]