Edme-François Jomard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Edme-François Jomard, 1862
Edme-François Jomard.

Edme-François Jomard (født 17. november 1777 i Versailles i Frankrike, død 22. september 1862 i Paris) var en fransk geograf, kartograf, ingeniør og arkeolog. Han redigerte Description de L'Egypte og var medlem av Institut d'Egypte opprettet av Napoleon. Han overvåket den utdannelsesmessige og kulturelle misjon sendt til Frankrike fra Egypt av Muhammad Ali av Egypt.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Edme-François Jomard ble utdannet ved Collège Mazarin, École nationale des ponts et chaussées og École Polytechnique i Paris.

Egyptforskning[rediger | rediger kilde]

Han ble i 1798 som ingeniør og geograf sendt til Egypt som medlem av den vitenskapelige ekspedisjon Napoleon medtok. Han foretok en mengde nøyaktige topografiske og arkeologiske undersøkelser på flere steder i Egypt og meddelte en del av sine resultater i det av Napoleon opprettede vitenskapelige institutt i Kairo, som opptok ham som medlem.

Etter tapet av Egypt måtte Jomard vende tilbake til Frankrike, hvorfra han i 1803 foretok en geologisk undersøkelsesreise i Pfalz og Böhmen.

Kort etter ble det overdratt ham å være en av hovedredaktørene av det store verk som staten lot utgi under tittelen Description de l’Égypte, såvel beskrivelse som billedverk. Utgivelsen av verket tok omtrent et snes år. Jomard skrev selv i verket flere gode avhandlinger av topografisk og arkeologisk innhold.[trenger referanse]

Jomard ble i 1818 medlem av instituttet. I 1828 ble han ansatt han ved Nasjonalbiblioteket (Bibliothèque nationale) i Paris, for hvis kartavdeling han i 1839 ble leder (conservateur) for.

Interesse for folkeskolevesen[rediger | rediger kilde]

Jomard interesserte seg også levende for folkeskolevesenet, særlig for den innbyrdes undervisning som han 1814 hadde studert på en reise i England.[trenger referanse]

Société de géographie og Journal d'un voyage a Temboctou[rediger | rediger kilde]

Jomard var den egentlige stifter av det franske geografiske selskap Société de géographie i Paris.[trenger referanse] Ved sitt medlemskap av dette selskap var han med på å hedre ​​den franske oppdagelsesreisende René Caillié med en pris på 10.000 franc for å ha vært den første europeer til å vende tilbake fra Timbuktu. Han bidrog også til, og redigerte, Cailliés beretning om sine reiser, Journal d'un voyage a Temboctou et à Jenne dans l'Afrique Centrale, ..., som ble utgitt i 1830. Arbeidet ble oversatt til blant annet engelsk.

Utforskning av hieroglyfer[rediger | rediger kilde]

Han gav seg også i gang med studiet av hieroglyfskrift og oppdaget her talltegnene, jamfør hans Notices sur les lignes numériques des anciens Egyptiens (1816—19). Jomard stod for en god samling av gamle kart: Monuments de la géographie (i 8 bind med atlas, 1842—1862). Han bearbeidet og utgav Frédéric Cailliauds Voyage à l’Oasis de Thèbes (1820) og Bernardino Drovettis Voyage à l’Oasis de Syouah (1823) med opplysende noter.

Description de l'Egypte[rediger | rediger kilde]

Offentliggjørelsen av ​​den utvidede Description de l'Egypte (Beskrivelse av Egypt) skjedde ved dekret av Napoleon Bonaparte i 1802. Denne publikasjon om egyptologi ble til ved et samarbeide mellom omkring 150 fremtredende franske vitenskapsmenn og forskere og 2.000 teknikere og kunstnere. Dette er redegjørelsen for Napoleon Bonapartes Kommissionens des Sciences et des Arts (Kommisjon for vitenskap og kunst) som ledsaget den franske ekspedisjon i Egypt og Syria 1798-1801.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Kategori:Edme-François Jomard – bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons

Wikisource-logo.svg Wikisource: Edme-François Jomard – originaltekst