Edme-François Jomard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Edme-François Jomard
L'Illustration 1862 gravure M. Jomard, de l'Institut.jpg
Født17. november 1777
Versailles
Død23. september 1862 (84 år)
Paris
Gravlagt Père Lachaise
Utdannet ved École Polytechnique, Collège des Quatre-Nations, École nationale des ponts et chaussées
Beskjeftigelse Arkeolog, antropolog, egyptolog, geograf, ingeniør
Nasjonalitet Frankrike
Språk Fransk
Medlem av Académie des inscriptions et belles-lettres, Det prøyssiske vitenskapsakademiet, Société de géographie, American Antiquarian Society
Utmerkelser Pour le Mérite for vitenskap og kunst, kommandør av Æreslegionen

Edme-François Jomard (født 17. november 1777 i Versailles i Frankrike, død 23. september 1862 i Paris) var en fransk geograf, kartograf, ingeniør og arkeolog. Han redigerte Description de L'Egypte og var medlem av Institut d'Egypte opprettet av Napoleon. Han overvåket den utdannelsesmessige og kulturelle misjon sendt til Frankrike fra Egypt av Muhammad Ali av Egypt.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Edme-François Jomard.

Jomard ble utdannet ved Collège Mazarin, École nationale des ponts et chaussées og École Polytechnique i Paris.

Ved sitt medlemskap i Société de géographie var han med på å hedre ​​den franske oppdagelsesreisende René Caillié med en pris på 10.000 franc for å ha vært den første europeer til å vende tilbake fra Timbuktu.[trenger referanse] Han bidrog også til, og redigerte, Cailliés beretning om sine reiser, Journal d'un voyage a Temboctou et à Jenne dans l'Afrique Centrale, ..., som ble utgitt i 1830.[trenger referanse] Arbeidet ble oversatt til blant annet engelsk.

Offentliggjørelsen av ​​den utvidede Description de l'Egypte (Beskrivelse av Egypt) skjedde ved dekret av Napoleon Bonaparte i 1802. Denne publikasjon om egyptologi ble til ved et samarbeide mellom omkring 150 fremtredende franske vitenskapsmenn og forskere og 2.000 teknikere og kunstnere.[trenger referanse] Dette er redegjørelsen for Napoleon Bonapartes Commission des Sciences et des Arts (Kommisjon for vitenskap og kunst) som ledsaget den franske ekspedisjonen i Egypt og Syria 1798-1801.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource-logo.svg Wikisource: Edme-François Jomard – originaltekst