Operasjon Chastise

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Operasjon Chastise var det offisielle navnet for Royal Air Forces angrep på tyske demninger 17. mai 1943. Angrepet ble utført av No. 617 Squadron som senere ble kjent under navnet Dam busters.

Bakgrunn for operasjonen[rediger | rediger kilde]

Operasjonen ble planlagt rundt en ny bombe designet av Barnes Wallis. Bomben ble sluppet fra 9 meters høyde og ved en spesiell vinkel, dette gjorde at bomben spratt på vannoverflaten, på denne måten kunne man ramme demningen fra siden, der den var svakest.

For operasjonen ble det opprettet en ny skvadron, ledet av veteranen Guy Gibson. Dessuten ble en rekke Avro Lancaster bombefly modifisert til oppgaven, blant annet ble større deler av pansringen og midtskytteren fjernet.

Målene var tre demninger i Ruhrområdet, Möhne, Sorpe og Eder. Ødeleggelsene av disse demningene ville medføre tap av strøm og vann for et av Tysklands viktigste industriområder.

Oppsummering[rediger | rediger kilde]

Vannmassene fra de ødelagte demningene forårsaket store skader i Ruhr-området, 1294 mennesker døde (blant dem 749 ukrainske krigsfanger fra en krigsfangeleir like nedenfor demningen). Sprengningen av demningene fikk ikke den ønskede langtidseffekten, etter en måned var strømnettet og vannforsyningen oppe igjen. Men aksjonen hadde en effekt for de alliertes moral.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]