Chattere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Chatti»)
Den romerske imperiet under Hadrian (hersket 117–138), som viser plasseringen av chatternes territorium i det sentrale Tyskland.

Chatterne (eller chattherne, catterne) var en germansk stamme som holdt til i området rundt øvre del av elva Weser.[1] De var bosatt i det sentrale og nordlige Hessen og i det sørlige Niedersachsen, langs øvre del av elven Weser og i dalene og fjellene i Eder- og Fulda-regionene, et distrikt som tilsvarer Hessen-Kassel, men trolig noe mer omfattende. Ifølge Tacitus,[2] tilhørte bataverne denne folkegruppen inntil interne stridigheter gjorde at de ble fordrevet og bosatte seg ved munningen av Rhinen.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Selv om Julius Cæsar var godt informert om regioner og stammer på den østlige bredden av Rhinen, nevner han ikke chatterne. Den første skribenten som gjør det er den greske geografen og historikeren Strabon, sannsynligvis en gang i tiden mellom 14 og 24 e.Kr., hvor chatterne nevnes på en opplisting over «dårlige germanske stammer» som tidligere hadde bekjempet romerne.[3] Fra det første århundre e.Kr. er vi ganske godt informert om chatterne, hovedsakelig takket være Tacitus som gir viktig informasjon om deres deltakelse i de germanske kriger og visse deler av deres kultur. Fra begynnelsen av det tredje århundre e.Kr. er imidlertid chatterne fraværende i kildene, og er bare omtalt i forbindelse med hendelsene i det første århundre.

Den romerske historikeren Dio Cassius er sannsynligvis ikke bare den første forfatteren til å nevne alamannerne, men også den siste til å nevne chatterne. Da han skrev om keiser Caracallas germanske krig i 213 e.Kr., betegnes germanerne som «Κέννους, Kελτικòν ἔθνος» («Kenniene, et keltisk folk»).[4] Men dette er tatt fra et utdrag av Dio i skriftene til Joannes Xiphilinus, mens Fragmenta Valesiana faktisk refererer til de samme menneskene som «Chattoi».[5] Bruken av «Kελτικός» for de germanske folkene var en arkaisk tradisjon blant greske forfattere. Etter Dio Cassius forekommer betegnelsen «chattere» i et skrift av Sidonius Apollinaris i slutten 5. århundre, nå som en poetisk synonym for germanere.[6] Det siste gamle kilden som nevner chattere er fra Gregor av Tours som siterer Sulpicius Alexander i en beskrivelse av hendelser på slutten av 4. århundre.[7]

Historie[rediger | rediger kilde]

Chatterne klarte å motstå innlemmelse i Romerriket og sluttet seg til cheruskernes leder Arminius i stamme-koalisjonen som utslettet legionene til Publius Quinctilius Varus i 9 e.Kr. i slaget ved Teutoburgerskogen. Senere, i 15 e.Kr., kom Germanicus[8] og raidet deres landområder som hevn, men Roma svarte til slutt på chatternes krigførende forsvar av sin uavhengighet ved å bygge grensefestninger langs den sørlige grensen av deres landområder i det sentrale Hessen i løpet av de første årene av det første århundre. Et stort militært utfall av chatterne inn i Germania Superior ble slått tilbake av romerske legioner i 50 e.Kr.[9]

Romerske kilder omtaler byen Mattium ved elva Eder som chatternes hovedstad. Byen ble ødelagt av Germanicus og beliggenheten er ikke kjent i dag, men den antas å ha vært i nærheten av Fritzlar nord for elven Eder.[10]

Ifølge Tacitus[11] var chatterne disiplinerte krigere og beryktet for infanteriet sitt som (uvanlig for de germanske stammene) fraktet med seg jernverktøy og proviant. Deres naboer i nord var Usipi- og Tencteristammene.

Chatterne ble til slutt en gren av det mye større nabolandet Franken og ble innlemmet i riket til merovingerkongen Klodvig I, sannsynligvis sammen med de ripuariske frankerne på begynnelsen av det 6. århundre.

I nyere litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Chatterne er omtalt i The Light Bearer (1994), en historisk roman av Donna Gillespie.
  • Mark of the Lion serie (1993), en serie av historiske romaner av Francine Rivers som også omhandler disse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ # 218403.hook Encyclopædia Britannica
  2. ^ Historiae bd 6 Arkivert 9. mars 2005 hos Wayback Machine.
  3. ^ Strabon, Geografika 7.1.3.
  4. ^ Dio Cassius, 77.14.1f .
  5. ^ Fragmenta Valesiana 377.
  6. ^ Sidonius, Carmina 7.388ff.
  7. ^ Gregorius Turonenesis, Historia Francorum, 2.9.55.
  8. ^ Tacitus, Annaler, bok 1, kap. 55
  9. ^ Tacitus, Annaler, bok 12, kap 27
  10. ^ Armin Becker: Mattium i Reallexikon der Germanischen Altertumskunde (RGA). 2. utgave, volum 19, Walter de Gruyter, Berlin - New York 2001, s. 443-444.
  11. ^ Tacitus, Germania, kap. 30