Ecser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ecser
Ecser
En park og den romersk katolske kirke

Våpen

Land Ungarn Ungarn
Region Midt-Ungarn
Fylke Pest
Tidssone CET
Areal 13 10 km²
Befolkning 3 598 [1] (2014)
Høyde 155
Politikk
Ordfører Gál Zsolt[2] (2012)
Nettside Nettside

Ecser (IPA: ˈɛʧɛr, på slovakisk: Ečer) er en landsby i Pest fylke, Ungarn, like sørøst for Budapest nært Ferihegy lufthavn. Like ved ligger også byene Maglód, Vecsés, Gyömrő og Üllő. Motorveien M0 går like ved, og byen har jernbaneforbindelse gjennom linje 120a (Budapest-Újszász-Szolnok).

Historie[rediger | rediger kilde]

Det første nedskrevne om Ecser stammer fra 15. desember 1315, men landsbyen eksisterte trolig allerede ved madjarenes invasjon rundt årene 895-896, trolig ledet av Árpád. Ifølge legenden stoppet Árpád og hans menn her for å hvile. Árpád spurte de lokale om navnet på bosetningen. Innbyggerne kunne ikke svare, så Árpád foreslo å oppkalle landsbyen etter det ungarske navnet for eik, cser.[3]

En annen teori er at Árpáds barnebarn, Ecsellö, er opphavet til navnet Ecser.[4]

Under Det osmanske rikes dominans i området fra 15261686 døde landsbyen ut, hovedsakelig pga beleiringen av nærtliggende Budapest. I 1696 var landsbyen ubebodd, og først i 1699 begynte folk å flytte tilbake igjen og rundt elleve familier bodde der på den tiden. Ni menn fra landsbyen deltok i Ferenc II Rákóczis opprør mot Habsburgerne i 17031711.

På begynnelsen av 1700-tallet tillot grev Antal Grassalkovitch slovaker å bosette seg i Ecser. I 1730 bodde rundt 50 familier, alle skattebetalere, i landsbyen.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Grunnet innvandringen ble det i 1740 bygget en romersk-katolsk kirke, som i dag er den eneste gjenværende historiske bygningen i Ecser. I 1836 var det 612 katolikker i landsbyen, hvorav 80 % var slovaker og 20 % ungarere.

Landsbyen er kjent for sin folkedans kalt Bryllup i Ecser (Ecseri lakodalmas). Byens våpenskjold inneholder kirken, folkedansen og et eiketre, landsbyens tre viktigste kjennetegn.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]