Springfrødråpemåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Ecliptopera capitata»)
springfrødråpemåler
Nomenklatur
Ecliptopera capitata
Herrich-Schäffer, 1839
Populærnavn
springfrødråpemåler[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektEcliptopera
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

VU — Sårbar
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: steder der det vokser springfrø
Utbredelse: den palearktiske sone

Springfrødråpemåler (Ecliptopera capitata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne arten forekommer på det sørligste Østlandet i Norge, men er sjelden og rødlistet (kategorisert som Sårbar (VU) på rødlisten fra 2015).

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 23 – 26 mm), slank, lyst brungrå måler. Den kan kjennes på at forvingens brede tverrbånd er nokså jevnbredt med en grunn, trekantet innskjæring på innersiden, og den mørke flekken ved forvingens ytterkant. Begge kjønn har trådformede antenner. Forvingen er lys grå, mørkere grå ved roten. Midt i vingen er det et bredt, grått tverrbånd. Dette båndete r ikke mer enn en og en halv gang så bredt ved forkanten som ved bakkanten, på innersiden med en grunn, rettsidet, trekantet innskjæring, på yttersiden svakt bølgete. Utenfor tverrbåndet er det en rad av mørke, pileformede flekker, disse er størst ved fremkanten og utydelige i den bakerste halvdelen. Ved vingens ytterkant er det en avlang, mørk flekk. Bakvingen er silkeaktig gråhvit, mørkere ved bakhjørnet, med utydelige, grå tverrbånd. Larven er lang og tynn, naken og blekt grønnlig rosa på farge.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever bare på springfrø (Impatiens noli-tangere), og arten finnes derfor bare der denne planten vokser. De voksne målerne kan man finne mellom mai og august i én eller to generasjoner. De flyr helst om natten, men skremmes lett ut om dagen og kan også fly i gråvær.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes fra Europa videre østover gjennom Russland til Japan. I Norge er den funnet rundt Oslofjorden, men den er sjelden og listet som sårbar (VU) i Norsk rødliste for arter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 1. mars 2022. Besøkt 1. mars 2022. 
  2. ^ Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av springfrødråpemåler Ecliptopera capitata som VU for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 29. mars 2023. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]