Hopp til innhold

E-bok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Ebok»)
iLiad e-bokleser utstyrt med e-papirskjerm
Alice i Eventyrland som e-bok i iBooksiPad.

E-bok (elektronisk bok, også ebok) er et digitalt medium som tilsvarer en vanlig trykt bok. En e-bok kan leses på personlige datamaskiner, nettbrett, PDA, mobiltelefon eller på en dedikerte håndholdt maskin, et såkalt lesebrett (eller leseplate). E-bok kan være en elektronisk utgave av en tradisjonell bok på papir, men en e-bok kan også eksistere uten at det finnes en trykt ekvivalent. E-bok er i prinsippet kun en dokumentfil, men er ikke formatert for et bestemt papirformat og kan dermed dynamisk formateres til den enkeltes e-bokleserens orientering, skjermstørrelse og skjermoppløsning.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

E-boken kan særlig leses på en dedikert e-bokleser, men kan også leses på en personlige datamaskiner, PDA, mobiltelefon eller på en dedikerte håndholdt maskin, et såkalt lesebrett (eller leseplate) og andre håndholdte enheter som for eksempel smarttelefon. Begrensningene er kopisperre eller såkalte digitale rettighetssystemer (DRM) som begrenser hvor mange kopier av e-bokfilen som man kan ha. E-bøker uten noen form for DRM kan som regel uten problemer bli konvertert til andre e-bokformater og derfor vises på mange forskjellige typer e-boklesere. En e-bok som har DRM er begrenset til kun å bli lest på bestemte e-boklesere og med særskilte, proprietære programmer. E-bøker med DRM kan av samme grunn ikke konverteres til andre e-bokformater. E-boken kan tidvis være mer enn en elektronisk kopi av en papirbok. Den kan inneholde lenker og lyd. Dette er begrenset til hva e-bokleseren kan gjøre.

En e-bok tar relativt lite plass og man kan ha et mindre bibliotek med e-bøker på sin håndholdte enhet. En alminnelig e-bok med kun tekst tar normalt kun 100kB til 1 Mb. Den ville ta mer plass om den også inneholder multimedia.

En e-bok er gjerne gjengitt i et format med fleksibel formatering slik at vising kan tilpasses ulike skjermstørrelser. Eksempler på slike formater er epub, mobipocket, men også kjente dataformater som PDF og RTF kan benyttes. Grunnet datamengde og begrensninger på skjermstørrelse og oppløsning (lesebrett er stort sett begrenset til sort-hvitt med et begrenset antall gråtoner) er e-bøker foreløpig best egnet til tekst og enkle illustrasjoner. Fordelen med disse skjermene er at energibehovet er lite og enkelte e-boklesere kan vare i opptil to uker i daglig drift uten lading. I tillegg kan disse skjermene leses i sollys.

Utviklingen innen lesebrett skjer i stor fart, og det er nå flere produsenter som har lansert lesebrett med farger, mulighet for å surfe på internett, og muligheten for e-bøker som interaktive leseopplevelser for barn. En interaktiv leseopplevelse kan være figurer som beveger seg, lydbokintegrering samt enkle spill-utgaver for å aktivere barnet.

Svakere vekst for e-bøker[rediger | rediger kilde]

Etter at lesebrett og e-bøker innledningsvis hadde vekst og framgang, viser statistikk for de siste årene (mellom 2012 og 2014) at salg av lesebrett har stagnert og omsetningen av e-bøker heller ikke har økt, men blitt svakere. Analysebyrået Mintel fast at veksten i e-boksalget i 2014 var svakere enn på lenge og fra 2012 til 2013 var veksten på 38 prosent. Anslaget for 2014 viste en vekst på 12 prosent. Bransjebladet Publishers Weekly meldte i desember 2014 at e-boksalget i USA falt i tredje kvartal 2014.[1] Samtidig viser statistikk at papirbøkene holder stand og tall fra Den norske Bokhandlerforening[2] viser at omsetningen av papirbøker i Norge i 2014 var på samme nivå som i 2013. Svært få leser bare e-bøker og kun 2 prosent av den norske befolkningen leste en e-bok i løpet av en gjennomsnittsdag i 2013, ifølge Norsk mediebarometer.[3] Andelen økte fra 1 prosent i 2012. Det står i kontrast til at 25 prosent av alle nordmenn en papirbok i 2013. Det er andelen har som ikke har endret seg stort de siste årene.[1]

E-bok-lesere[rediger | rediger kilde]

Programvare for e-bøker[rediger | rediger kilde]

Man kan bruke sin PC, PDA eller smartphone til å lese e-bøker. Først må det lastes ned en e-bokleser, det vil si et dataprogram som viser innholdet i e-bøker (e-bok-dokumentet). De ulike programmene kan lese noen eller alle de ulike e-bokformatene som eksisterer. Med et slikt program er man ikke avhengig av en dedikert håndholdt e-bokleser, men lese e-boken på sin PC.

Håndholdte e-boklesere[rediger | rediger kilde]

Med en håndholdte e-boklesere menes en liten datamaskin som består av en skjerm, men ikke tastatur eller mus. Det finnes som regel et programvarebasert tastatur i skjermen. Man blar i boken enten ved å klikke på to knapper, en framover og en bakover, eller skjermen er berøringsskjerm som gjør det mulig ved å dra en finger over skjermen og således bla i en bok. Man kan også søke i teksten, lage et oppslag, sette inn egne notater og sette bokmerker. Disse håndholdte e-boklesere kan ofte også lagre musikkfiler som MP3 og spille dem av.

Apper[rediger | rediger kilde]

De siste årene har det kommet flere apper med eboklesere integrert. Bibliotekenes eBokbib tilbyr utlån og eboklesning. Ebok.no lanserte første app for Android og iOS med både ebokleser og lydbokavspiller høsten 2013. Våren 2015 kom denne også med leser for berikede ebøker.

Tabeller over egenskaper i formater og hardware[rediger | rediger kilde]

Formategenskaper[rediger | rediger kilde]

Standardisering av e-boken i åpent filformat, slik at en gitt e-bok kan leses på samtlige e-boklesere. Blant annet arbeider International Digital Publishing Forum for en EPUB-standardisering.

Filformat Filendelse Støtte for
DRM
Støtte for
illustrasjoner
Støtte for
tabeller
Støtte for
lyd
Støtte for
inter-
aktivitet
Støtte for
orddeling
Åpen standard Støtte for
for noter
Støtte for
bokmerker
ASCII-tekst .txt Nei Nei Nei Nei Nei Ja Ja Nei Nei
HTML .html Nei Ja Ja Nei Nei Ja Ja Nei Nei
PostScript .ps Nei Ja ? Nei Nei Nei Ja ? ?
Portable Document Format .pdf Ja Ja Ja Ja Ja Nei Ja Ja Ja
DjVu .djvu ? Ja Ja Nei Nei Nei Ja ? ?
EPUB (IDPF) .epub Ja Ja Ja Nei Nei Ja Ja Nei Nei
FictionBook .fb2 Ja Ja ? Nei Nei Ja Ja Ja ?
Mobipocket .prc, .mobi Ja Ja Ja Nei Nei Ja Ja Ja Ja
Kindle .azw Ja Ja ? Nei Nei Ja Nei Ja Ja
eReader .pdb Ja Ja ? Nei Nei Ja Nei Ja Ja
TealDoc .pdb Ja Ja ? Nei Nei Ja Ja ? Ja
Broadband eBook .lrf, .lrx Ja Ja ? Nei Nei Ja Nei ? ?
WOLF .wol Ja Ja ? Nei Nei Nei Nei ? ?
Tome Raider .tr2, .tr3 Ja Ja ? Nei Nei Ja Nei ? ?
ArghosReader .aeh Ja Ja ? Nei Nei Ja Nei ? Ja
Microsoft Reader .lit Ja Ja ? Nei Nei Ja Nei ? Ja
Multimedia EBook .exe Ja Ja ? Ja Ja Nei Ja Ja Ja
Repligo .rgo ? Ja Ja Nei Nei Ja Nei Nei Nei

Dokumentstøtte i hardware[rediger | rediger kilde]

Filformat e-leser \ ASCII- tekst PDF ePub HTML Mobi-Pocket Fiction-Book DjVu Broadband eBook1 eReader1 Kindle1 WOLF1 Tome Raider1 Open eBook2
Amazon Kindle 2, DX Ja Ja Nei Nei Ja Nei Nei Nei Nei Ja Nei Nei Nei
Amazon Kindle 3 Ja Ja Nei Ja Ja Nei Nei Nei Nei Ja Nei Nei Nei
Android-enheter Ja Ja Ja Ja Nei Ja Nei Nei Nei Ja Nei Nei Nei
Apple iPad Ja Ja Ja Ja Ja5 Ja5 Ja5 Nei Ja5 Ja5 Nei Ja5 Ja5
Azbooka WISEreader Ja Nei Ja Ja Ja Ja Nei Nei Nei Nei Nei Nei Nei
Barnes & Noble Nook Nei Ja Ja Nei Nei Nei Nei Nei Ja Nei Nei Nei Nei
Bookeen Cybook Gen3, Opus Ja Ja Ja3 Ja Ja3 Ja4 Nei Nei Nei Nei Nei Nei Ja
COOL-ER Classic Ja Ja Ja Ja Ja Ja Nei Nei Nei Nei Nei Nei Nei
Foxit eSlick Ja Ja Ja Nei Nei Nei Nei Nei Ja Nei Nei Nei Nei
Hanlin e-Reader V3 Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Nei Nei Nei Ja Nei Nei
Hanvon WISEreader Ja Ja Ja Ja Nei Nei Nei Nei Nei Nei Nei Nei Nei
iRex iLiad Ja Ja Ja Nei Ja Nei Ja Nei Nei Nei Nei Nei Nei
Iriver Story Ja Ja Ja Nei Nei Nei Ja5 Nei Nei Nei Nei Nei Nei
Kobo eReader Nei Ja Ja Nei Nei Nei Nei Nei Nei Nei Nei Nei Nei
Nokia N900 Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Nei Nei Nei Nei Nei Ja
NUUTbook 2 Ja Ja Ja Nei Nei Nei Nei Nei Nei Nei Nei Nei Nei
OLPC XO, Sugar Ja Ja Ja Ja Nei Nei Ja Nei Nei Nei Nei Nei Nei
Onyx Boox 60 Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Nei Nei Nei Nei Nei Nei
Pocketbook 301 Plus, 302, 360° Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Nei Nei Nei Nei Nei Nei
Sony Reader Ja Ja Ja Nei Nei Nei Nei Ja Nei Nei Nei Nei Nei
Viewsonic VEB612 Ja Ja Ja Ja Ja Nei Nei Nei Nei Nei Nei Nei Nei

1 Proprietært format – 2 Forgjenger for ePUB – 3 Versjoner understøtter enten ePUB eller MobiPocket - 4 Kun ePUB versjonen og med FW 2.0+ - 5 Forutsetter ytterligere software

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Aldridge, Øystein (3. februar 2015): «Fem grunner til at ryktet om papirbokens død er betydelig overdrevet», Aftenposten
  2. ^ Bokhandelens innkjøp desember 2014 Arkivert 4. februar 2015 hos Wayback Machine.
  3. ^ Vaage, Odd Frank (2013): «Norsk mediebarometer 2013» (PDF), Statistisk sentralbyrå

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]