Eaten Alive!

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Eaten Alive
orig. Mangiati vivi!
Generell informasjon
Sjanger Skrekk - Eventyr
Nasjonalitet Italia Italia
Utgitt Italia 20. mars 1980
Tyskland 1980
Storbritannia 1981 (klippet) (video)
USA 1986
Lengde 92 min.
Aldersgrense 18 år
Produksjon
Regissør Umberto Lenzi
Manus Umberto Lenzi
Produsent Mino Loy
Luciano Martino
Musikk Roberto Donati
Fiamma Maglione
Sjeffotograf Federico Zanni
Klipp Eugenio Alabiso
Medvirkende Robert Kerman
Janet Agren
Ivan Rassimov
Paola Senatore
Me Me Lai
Fiamma Maglione
Franco Fantasia
Franco Coduti
Annen informasjon
Språk Engelsk
Eksterne lenker

Eaten Alive! (originaltittel: Mangiati vivi!) er en italiensk eventyr- og grøsserfilm fra 1980. Filmen er skrevet og regissert av Umberto Lenzi, mannen bak Cannibal ferox. I hovedrollene finner vi Robert Kerman, Janet Agren og Me Me Lai.

Filmen er også kjent under titler som:

  • Doomed to Die (USA)
  • Eaten Alive by the Cannibals!

Handling[rediger | rediger kilde]

En mystisk snikskytter forfølger og dreper mennesker i New York med piler dryppet i kobra-gift. Morderen blir så selv drept, og det blir klart at han er medlem av en religiøs menneske-etende kult dypt inne i Ny-Guinea-jungelen. En amerikansk kvinne reiser så til jungelen for å lete etter sin forsvunne søster...

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Eaten Alive! er en av flere voldelige italienske «Cannibal-filmer» som var populære på 1970- og 1980-tallet. Filmen ble forbudt i Norge og en rekke andre land på grunn av dens grafiske skildringer av drap og parteringen. Den ble raskt sentral i debatten om videovold i Norge.

Den svenske filmsiden Moviebox har gitt en relativ dårlig omtale og skriver blant annet: «Effekterna håller i god kvalitet men det skandalösa är att majoriteten av gorescenerna kommer nästan uteslutande från andra filmer! Förutom att hämta klipp från sin egen Man from Deep River, tar Lenzi även scener ur Ruggero Deodetos Jungle Holocaust och Sergio Martinos Mountain of the Cannibal God. Vidare snyggt görs det heller inte när chockvärdet som en gång fanns i scenerna hackas sönder med dålig klippning».[1] Filmen kan kategoriseres som en lavbusjettfilm med et klart B-preg.

Filmens handling har en klar parallell til den omtalte saken om pastor/sektleder Jim Jones, som i 1978 begikk selvmord i Jonestown i Guyana, sammen med flere hundre av sine sektmedlemmer.

Flere av scenene i filmen er hentet fra andre Cannibal-filmer, som f.eks Ruggero Deodatos The Last Cannibal World fra 1977. Det er usikkert om disse scenene inngikk i de videoversjonene som eksisterte på 1980-tallet, men de er i alle fall tilstede på den usensurerte VHS-versjonen utgitt av Proffessional Cine Media i 1995.

I Norge[rediger | rediger kilde]

Filmen var i første halvdel av 1980-tallet kjent i Norge (blant annet) under den svenske tittelen Omänslig fasa, utgitt av det svenske videoselskapet Video Invest AB i 1981. Den svenske videoversjonen var noe klipt, men hadde likevel påtrykt aldersgrense 20 år på kasettomslaget.[2] Det var Videoimport AS som hadde enedistrubusjon for denne versjonen i Norge.

Trivia[rediger | rediger kilde]

Den am. skuespilleren Mel Ferrer, kjent som den trofate advokaten til Angela Channing i såpeserien Falcon Crest, har en birolle i filmen.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Eaten Alive... by Cannibals». Movieboks. Besøkt 12. mai 2008. 
  2. ^ «OMÄNSKLiG FASA». BOAVIDEO. Besøkt 12. mai 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]