Jonestown

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hus i Jonestown

Jonestown var det uformelle navnet på Folkets Tempel Landbruksprosjekt, et lite samfunn i nordvestre Guyana dannet av Folkets Tempel, en kult ledet av Jim Jones. Det ble internasjonalt beryktet 18. november 1978, da 918 mennesker døde i bebyggelsen i tillegg til på en nærliggende flyplass og i Georgetown, Guyanas hovedstad. Navnet på bebyggelsen har blitt synonymt med hendelsene på disse stedene.

909 medlemmer av Folkets Tempel døde i Jonestown, alle bortsett fra to etter å ha blitt forgiftet av cyanid, i det som ble kalt "revolusjonært selvmord" av Jones og noen medlemmer på et lydbånd fra hendelsen og diskusjonene før. Forgiftningen i Jonestown kom som en følge av fem mord gjennomført av medlemmer fra Folkets Tempel på en flyplass nær Port Kaituma. Ofrene inkluderte den amerikanske Kongressmannen Leo Ryan, det første medlemmet av Kongressen som har blitt drept i tjeneste i amerikansk historie. Fire andre medlemmer av Folkets Tempel døde i Georgetown på ordre fra Jones.

Dersom hendelsene i Jonestown blir sett på som massemord er det den største slike hendelsen i moderne tid og resulterte i det største tapet av sivile amerikanere i en ikke-naturlig katastrofe fram til hendelsene 11. september 2001.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rapaport, Richard. "Jonestown and City Hall slayings eerily linked in time and memory." San Francisco Chronicle. 16. november 2003.