Jonestown

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hus i Jonestown

Jonestown var det uformelle navnet på Folkets Tempel Landbruksprosjekt, et lite religiøst samfunn som ble etablert i det Sør-Amerikanske landet Guyana i 1977. Samfunnet ble dannet av Folkets Tempel, en kult ledet av Jim Jones. Stedet og sekten fikk mye omtale i verdenspressen da dens medlemmer begikk kollektiv masseselvmord ved å drikke gift. De som nektet ble skutt. Masseselvmordet, som ble fremtvunget av dens leder, regnes som en massakre. Hendelsen fant sted den 18. november 1978.[1]

918 mennesker døde i bebyggelsen, i tillegg ble flere drept på en nærliggende flyplass og i Georgetown, Guyanas hovedstad. Navnet på bebyggelsen har blitt synonymt med hendelsene på disse stedene.

Massakren[rediger | rediger kilde]

909 medlemmer av Folkets Tempel døde i Jonestown, alle bortsett fra to etter å ha blitt forgiftet av cyanid, i det som ble kalt "revolusjonært selvmord" av Jones og noen medlemmer. Forgiftningen i Jonestown kom som en følge av fem mord gjennomført av medlemmer fra Folkets Tempel på en flyplass nær Port Kaituma. Ofrene inkluderte den amerikanske Kongressmannen Leo Ryan, det andre medlemmet av Kongressen som har blitt drept i tjeneste i amerikansk historie. Fire andre medlemmer av Folkets Tempel døde i Georgetown på ordre fra Jones.

Dersom hendelsene i Jonestown blir sett på som massemord er det den største slike hendelsen i moderne tid og resulterte i det største tapet av sivile amerikanere i en ikke-naturlig katastrofe fram til hendelsene 11. september 2001.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kolberg, Marit (18. november 2018). «I denne lille landsbyen drakk 900 mennesker gift». NRK. Besøkt 24. november 2018. 
  2. ^ Rapaport, Richard. "Jonestown and City Hall slayings eerily linked in time and memory." San Francisco Chronicle. 16. november 2003.