Drymonia obliterata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Drymonia obliterata
Drymonia obliterata
Drymonia obliterata
Vitenskapelig(e)
navn
:
Drymonia obliterata
Esper, 1785
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Tannspinnere
Slekt: Drymonia
Habitat: bøkeskog
Utbredelse: Europa; i Norden bare i Jylland

Drymonia obliterata er en sommerfugl som tilhører familien tannspinnere (Notodontidae). Denne grå arten, som er knyttet til bøk, finnes i Norden bare på halvøya Djursland på det østlige Jylland i Danmark.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 33 – 43 mm), nokså kraftig, grå spinner uten noen særlig slående kjennetegn. Hodet er nokså lite, antennene er fjærformede hos hannen og kamformede (med korte tenner) hos hunnen, nesten halvparten så lange som forvingen. Brystet er kledt med lange, brungrå hår, med noen mørkere streker. Bakkroppen er kledt med korte, brune hår. Forvingen er avrundet trekantet, nokså bred, lyst grå. Den har to lyse siksak-tverrbånd, området mellom disse er gjerne en tanke mørkere enn resten av vingen. Ved fremkanten nær vingespissen er det en kileformet, brunsvart flekk. Bakvingen er ensfarget grå med et utydelig, lyst tverrbånd. Larven er naken, grønn med seks gule striper på ryggen og sidene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten krever bøkeskog med store, høystammede trær. Larven lever på bøk (Fagus sylvatica) men kan trolig også finnes på eik. De voksne sommerfuglene flyr om kvelden i mai – juli. Hannene kommer gjerne til lys. Etter parringen legger hunnen 175 – 250 egg på undersiden av blader, for det meste høyt oppe i bøkekronene. Larvene er utvokste i august – september, de kryper da ned på bakken og spinner seg inn i en hvit, tynnvegget kokong, der de forvandler seg til en puppe som overvintrer, noen ganger to ganger.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne arten finnes bare i Europa, fra de nordlige delene av Den iberiske halvøy østover gjennom Mellom-Europa til Kaukasus og Armenia. Den finnes på Alpenes sørskråninger men mangler nesten helt ved Middelhavet. I Norden finnes det bare en isolert forekomst på halvøya Djursland i Danmark.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]