Dromaeolus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dromaeolus
Nomenklatur
Dromaeolus
Kiesenwetter, 1858
Populærnavn
Råtevedbiller
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieRåtevedbiller
Økologi
Antall arter: , 2 i Europa, én i Norge
Habitat: terrestrisk, larvene i død ved
Utbredelse: Kosmopolittisk
Inndelt i

Dromaeolus er en slekt av biller som ligner smellere (Elateridae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (4-8 millimeter), slanke, brun til svarte råtevedbiller. Oversiden er fint hårete og tett og fint punktert. Hodet er forholdsvis lite og lett nedoverbøyd. Fasettøynene er vanligvis store. Antennene er 11-leddete, omtrent så lange som hode + pronotum, tynne. Brystskjoldet (pronotum) er rundet, noe hvelvet, omtrent så langt som bredt, med litt uttrukne bakhjørner. En tapp på forbrystet griper inn i en grop på mellombrystet og billene kan "smelle" med å brekke denne tappen ut av gropen, i likhet med smellerne. Dekkvingene er avlange, parallellsidige, så brede som eller litt smalere enn brystskjoldet, med tydelige lengdestriper. Beina er temmelig korte.


Levevis[rediger | rediger kilde]

De fleste artene har larver som lever i død ved, men enkelte larver graver i jorden og lever på planterøtter. Larvenes munndeler synes bare å tillate flytende føde, og det er uvisst hva de faktisk spiser. Kanskje skiller larvene ut fordøyelsesenzymer, og tar opp oppløste næringsstoffer fra den omkringliggende veden. En annen mulighet er at de lever av slimsopper som vokser i veden. De larvene som er harde og flate kan ta seg fram gjennom ganske tett ved å presse seg mellom vedfibrene. Siden billene er avhengige av død ved er de truet av moderne skogbruksmetoder der lite døde greiner og stokker blir liggende igjen i skogen. Arten som forekommer i Norge er knyttet til lind.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er hovedsakelig utbredt i den Nye verden, én art forekommer i Europa, i Norge er linderåtevedbille funnet to steder i ytre Telemark og Aust-Agder.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ R.L. Otto (2017) The false click beetles (Coleoptera: Eucnemidae) of Hawai'i. Zootaxa 4278 [1]
  2. ^ R.L. Otto (2016) The False Click Beetles (Coleoptera: Eucnemidae) of Laos. Entomologica Basiliensia et Collectionis Frey 35: 181-427. [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]