Hopp til innhold

Dr. Alban

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dr. Alban
Født26. aug. 1957[1][2]Rediger på Wikidata (66 år)
Enugu
Oguta
BeskjeftigelsePlateprodusent, tannlege, sanger, DJ, rapper Rediger på Wikidata
Akademisk gradTannlege (1988)
NasjonalitetNigeria
Sverige

Alban Nwapa (født 26. august 1957 i Enugu i Nigeria), best kjent som Dr. Alban, er en nigeriansk-svensk musikkartist og -produsent.

Liv og karriere

[rediger | rediger kilde]

Dr. Alban vokste opp med musikken til Fela Kuti og James Brown. I en alder av 23 dro han til Sverige for å studere odontologi. For å finansiere studiene, begynte den musikkelskende tannlegestudenten å lage sin egen musikk. Han jobbet på denne tiden som DJ i Stockholms kjente klubb Alphabeth Street. Dr. Alban fullførte studiene, og åpnet sin egen tannlegepraksis, men drev den lukrative DJ-virksomheten ved siden av.

I 1990 møtte han Denniz Pop fra SweMix-merket. Dr. Alban la til side borret og tannlegeutstyret, for å realisere sin store drøm. Sammen med Denniz Pop og rappdronningen Leila K (som også har afrikansk opphav), gav de ut «Hello Afrika» som ble en hit. Hans kjærlighetserklæring til sin afrikanske opprinnelse toppet alle listene. Alban Nwapa ble kjent som Dr. Alban – en superstjerne. «Hello Afrika» solgte mer enn én million eksemplarer på verdensbasis.

Ett år senere ble denne suksessen overgått av hans andre album, One Love. 1,6 millioner singler av sangen «It's My Life» ble solgt, og sangen er brukt i en tampongreklame. Den nådde førsteplassen på listene i Tyskland, England, Israel og hele Europa. Albumet One Love solgte over 1,7 millioner eksemplarer, og de solgte som varmt hvetebrød, etterfulgt av albumene Look Who’s Talking og Born in Africa.

Alt i alt kan Dr. Alban se tilbake på og være fornøyd med å ha solgt over 5 millioner album og 6 millioner singler, noe som resulterer i 7 ganger sølv, 30 ganger gull, og 30 ganger platina. Hitten «No Coke» ble brukt i en anti-stoffkampanje i Sverige.

Senere startet han sitt eget plateselskap, Dr. Records, der han spilte inn nye sanger og produserte for flere kjente artister. I 2003 slapp Dr. Alban ett nytt album, Work, Work, og har utgitt singelen «Freedom», som kom 22. februar 2012.

Dr. Alban startet nattklubben Stacy i sentrale Stockholm i 2002, der hensynet var at gjestene skulle få en helhetsopplevelse med mat, drikke och artistopptredener. Han solgte nattklubben till Stureplansgruppen i 2005.[3]

Alban Nwapa møtte sin fremtidige kone, den svenske læreren Katrine "Kin" Hermansson (1973), i 2004, som ble introdusert for ham av Tomas Brolin, begge opprinnelig fra Hudiksvall. Sammen med døtrene Jane (2005) og Julia (2008) bodde de i Stockholm til juni 2021, da forholdet tok slutt.[4] Siden etter skilsmissen bor han alene i Stockholm og fortsetter å jobbe som musiker.[5]

Dr. Alban var også en god venn av Nelson Mandela og er en av Sveriges og Nigerias mest vellykkede artister noensinne. I et intervju med svensk radio sa han at han vil gå like langt som Mandela gjorde, når det gjelder menneskerettigheter.

Tekstene hans kan ha tema som stoffmisbruk, menneskerettigheter, nedhugging av regnskogen i Afrika og trafikksikkerhet. Flere av sangene, som «Tio små moppepojkar» og «No Coke» er rettet mot de yngre, for at de skal tenke på hvilken skade de kan ta av å utsette seg for fare.

Han var også en av Nana Hedins støttespillere etter at hun fikk diagnosert kreft i tungen i 2009. Hedin er en av flere sangere som har vært medvirket under innspillingen av Dr. Albans musikk.

Fra slutten av 1990-tallet ble Dr. Alban hyppig parodiert i humorprogrammet Pippirull i Sveriges radio der en imitatør tulleringte i Dr. Albans navn. Dr. Alban anla sak mot programmet, men selskapet ble frikjent i retten.

Diskografi

[rediger | rediger kilde]

Diskografien er ufullstendig

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ ČSFD, oppført som Alban Nwapa, ČSFD person-ID 149273[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6bz6xsb, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Aftonbladet:Dr Alban förlorade 14 miljoner (lest 7. august 2014)
  4. ^ Slutt mellom Dr. Alban og Kin Hermansson etter 18 år - Slut mellan Dr Alban och Kin Hermansson efter 18 år tillsammans, aftonbladet.se av 17. juni 2021, lest 26. august 2022.
  5. ^ Dr. Alban om sitt nye liv som singel - Dr Alban om nya livet som singel, aftonbladet.se av 18. mai 2022, lest 26. august 2022.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]