Fela Kuti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fela Kuti
Fela Kuti.jpg
Født15. oktober 1938 i Abeokuta, Ogun State, Nigeria
Abeokuta[1]
Død2. august 1997
Lagos
Ektefelle ukjent, Remilekun Taylor
Far Israel Olutodun Ransome-Kuti
Mor Funmilayo Ransome-Kuti
Søsken Olikoye Ransome-Kuti, Beko Ransome-Kuti
Barn Femi Kuti, Seun Kuti
Utdannet ved Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Musiker[2], saksofonist, orkesterleder, sanger-låtskriver, dirigent, sanger, komponist
Nasjonalitet Nigeria
Instrumentsaksofon, vokal
IMDBIMDbRedigere på wikidata

Fela Anikulapo Kuti (født 15. oktober 1938, død 2. august 1997), eller bare Fela, var en nigeriansk musiker og komponist. Fela Kuti var en pioneer innenfor afrobeat musikk og en dedikert menneskerettighetsaktivist.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Fela Kuti studerte musikk ved Trinity College of Music i London på 60-tallet og hadde senere et opphold i Los Angeles der han møtte noen av folkene og holdningene bak Black Power bevegelsen.

70-tallet[rediger | rediger kilde]

Da han flyttet tilbake til Nigeria i 1970, grunnla han republikken Kalakuta, et helt kvartal i Lagos der han hadde nattklubben sin, Afrika Shrine, familie, venner, kvinner og musikere. De erklærte seg uavhengig av den Nigerianske staten og var kjent for lange seanser fra solnedgang til soloppgang med jazz, afrobeat og suggerende rytmer.[3]

Kuti havnet på kant med de militære kuppmakerne i Nigeria med albumet og låta Zombie, der han protesterer mot regimet og kaller soldatene for zombier.

I februar 1977 tok ett tusen bevæpnede soldater seg inn i Kalakuta og ødela, brant ned og banket opp de som oppholdt seg der. Fela Kuti selv ble stygt kvestet i angrepet og hans gamle mor ble kastet ut av andre etasje og døde etter åtte uker i koma.

Etter angrepet på Kalakuta bar innbygerne kisten med Fela Kutis døde mor til huset til sjefen for militærlederen i landet, General Olusegun Obasanjo, og satt den fra seg på trappa. Ved årsmarkeringen av angrepet, giftet Kuti seg med 27 av sine kvinnelige dansere, sangere og nærmeste venner.

80- og 90-tallet[rediger | rediger kilde]

Fela Kuti holdt seg aktiv innen musikken og politikk utover 80- og 90-tallet og stilte blant annet som presidentkandidat før han døde av aids i 1997.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 13. des. 2014
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, 24. jun. 2015
  3. ^ Gibney, Alex (11. juni 2015). «Finding Fela!». Besøkt 18. februar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]