Doomsday (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Doomsday
Generell informasjon
Utgivelsesår14. mars 2008 (US)
9. mai 2008 (UK, NO)
Prod.landStorbritannia
Lengde105 min. min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiNeil Marshall
ProdusentBenedict Carver
Steven Paul
ManusforfatterNeil Marshall
MusikkTyler Bates
KlippAndrew MacRitchie
Neil Marshall
Foran kamera
MedvirkendeRhona Mitra
Bob Hoskins
Malcolm McDowell
Annen informasjon
FilmformatSam McCurdy
BudsjettGBP17 million
Prod.selskapUniversal Studios
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Doomsday er en britisk sciencefictionfilm fra 2008 skrevet og regissert av Neil Marshall.

Filmen foregår i et fremtidig Storbritannia, hvor Skottland er blitt satt under karantene etter en infeksjonsepidemi som man antar har utryddet hele befolkningen. Rhona Mitra spiller hovedrollen og er heltinnen som leder et team for å finne en kur, når epidemien sprer seg til England.

Marshall beskriver Doomsday som en hyllest til flere filmer fra hans barndom som Mad Max og Escape from New York. Filmen ble satt i Skottland og Sør-Afrika i løpet av 2007. Doomsday ble første gang vist 14. mars 2008 i USA og Canada og i Norge hadde den premiere 9. mai 2008.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

I 2008 har et ukjent virus, kjent som "Reaper Virus" smittet hele Skottland. Den britiske regjeringen klarer ikke å forhindre utbruddet, eller kurere alle de smittede. Politikerne velger å bygge en massiv 30 meter høy vegg som isolerer Skottland fra resten av Storbritannia. Karanten blir ansett for å være en suksess. Men denne ekstreme metoden fra myndighetene ødelegger diplomatiske og økonomiske forbindelser mellom Storbritannia og resten av verden. Storbritannia kollapser etterhvert til en dystopi, med økende arbeidsledighet, opptøyer og ekstrem økonomisk uro. 27 år etter at Skottland ble avstengt fra resten av landet, oppdager en gruppe bevæpnede politifolk flere mennesker i London smittet av "Reaper Virus" under en rutine-messig etterforskning.

Statsminister John Hatcher (spilt av Alexander Siddig) ser satellitt-opptak av overlevende i Skottland. Myndighetene velger å sende en gruppe inn i Skottland, for å finne forsker Dr. Kane, som arbeidet med en mulig vaksine i det Skottland ble satt under karantene. Major Eden Sinclair, blir satt til å lede gruppen. Sinclair er opprinnelig fra Skottland, men klarte å stikke av i det karantenen ble igangsatt. For Sinclair blir oppdraget også personlig, ettersom hun håper å finne ut om moren hennes fremdeles er i live eller ikke.

Sinclair og teamet kommer seg til Glasgow, hvor Dr. Kane arbeidet før karantene begynte. De leter gjennom et sykehus etter mulige overlevende, men de havner i bakhold av en gruppe plyndrere. Norton og Dr. Stirling klarer å komme seg unna, men flere andre blir skadd. Sinclair og Dr. Talbot blir senere tatt til fange av en gjeng brutale kannibaler, ledet av den makthungrige Sol. De planlegger å krysse muren, slik at de kan starte en invasjon av England. Dr. Talbot blir brent levende, og spist opp av kannibalene. Sinclair dreper Viper, Sols nestkommanderende. I mellomtiden gjør "Reaper Virus" alle innbyggerne i London til villmenn som gjennomfører et opprør.

Statsminister Hatcher planlegger i hemmelighet å isolere London på grunn av infeksjonen, når en smittet mann bryter inn på Hatchers kontor og forsøker å drepe ham. Nelson skyter og dreper den smittede mannen, men blodet hans spruter over hele Hatcher. Hatcher blir satt under karantene av hans høyre hånd, Michael Canaris, som deretter overtar plassen som de facto statsminister. Hatcher begår senere selvmord. Sinclairs gruppe blir arrestert av soldater bevæpnet med arkaiske våpen og utstyr. De blir ført til et gammelt slott og fengslet.

Deres leder, Marcus Kane, forteller Sinclair sannheten: Det finnes ingen kur mot dødsviruset, bare mennesker med en naturlig immunitet. Etter å ha mistet sin kone utvikler Dr. Kane seg til en sadistisk leder. Han dømmer Sinclair og hennes gruppe til døden. Sinclair slåss mot Telamon, hans bøddel, og Sinclair dreper Telamon. Resten av gruppen kommer seg løs, får tak i utstyret deres, og redder Sinclair. Sinclair og gjengen lokaliserer et underjordisk anlegg i en skog og finner en intakt Bentley fra 2007, som de fyller opp. Kane og hans gjeng ankommer og dreper Norton. Sinclair og de andre kjører bilen tilbake til karantene-veggen. På veien dit blir de omringet av gjengen til Sol, som ønsker å hevne drapet på Viper. Sol og mange fra hans gjeng blir drept, før Sinclairs gruppe endelig kommer seg unna.

Sinclair får kontakt med Michael Canaris, som sender hjelp. Canaris tvinger deretter Sinclair til å bytte Sols datter Cally (hvis blod kan brukes til å produsere en vaksine for å behandle viruset) og avslører planen hans om å bruke viruset over hele Storbritannia som en befolkningskontroll og for å tjene penger. Sinclair vender deretter tilbake til sitt gamle hus på leting etter moren sin. Han oppdager at moren hans har omkommet på grunn av viruset, men klarer å finne ett gammelt fotografi av moren sin. Sinclair har en innspilling hvor Canaris skryter av sitt coup d'état. Innspillingen blir senere sendt til resten av nasjonen, til Canaris sitt store sjokk. Sinclair henter hodet til Sol og vender tilbake til gjengen. Filmen blir avsluttet med at kannibalene aksepterer Sinclair som deres nye leder.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Noen av skuespillerne i filmen:

Skuespiller Rolle
Rhona Mitra Maj. Eden Sinclair
Bob Hoskins Richter
Alexander Siddig Statsminister John Hatcher
David O'Hara Michael Canaris
Cokey Falkow Captain Hendrix (as Jon Falkow)
Nathalie Boltt Jane Harris
Adrian Lester Sgt. Norton
Malcolm McDowell Dr. Marcus Kane

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]