Hopp til innhold

Escape from New York

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Escape from New York
Generell informasjon
SjangerAction / Science fiction / Thriller
Utgivelsesår1981
Prod.landUSA
Lengde1 t. 39 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiJohn Carpenter
ProdusentLarry J. Franco
Debra Hill
ManusforfatterJohn Carpenter
Nick Castle
MusikkJohn Carpenter
Alan Howarth
SjeffotografDean Cundey
KlippTodd Ramsay
Foran kamera
MedvirkendeKurt Russell
Lee Van Cleef
Ernest Borgnine
Donald Pleasence
Isaac Hayes
Harry Dean Stanton
Adrienne Barbeau
Annen informasjon
BudsjettUSD 6 millioner
Prod.selskapAVCO Embassy Pictures
Premiere23. mai 1981 (Japan)
10. juli 1981 (USA)
26. desember 1981 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Escape from New York er en amerikansk dystopisk actionthriller og sciencefictionfilm fra 1981 regissert av John Carpenter. Carpenter var også ansvarlig for manus og filmens musikk. Hovedrollen spilles av Kurt Russell, mens sentrale biroller spilles av Lee Van Cleef, Ernest Borgnine og Donald Pleasence.

Escape from New York ble en publikumssuksess i USA og ble også forholdsvis godt mottatt av filmanmelderne. Den har i ettertid oppnådd en viss kultfilm-status.

Filmen ble i 1996 etterfulgt av Escape from L.A. (også denne med Kurt Russell i hovedrollen). Denne ble imidlertid dårlig mottatt av både publikum og kritikere og derfor ble planene om en tredje film (Escape from Earth) skrinlagt.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmens handling er lagt til fremtidens New York City, som i dette tilfellet er året 1997. Byens fornemste bydel, Manhattan, er blitt gjort om til et høysikkerhetsfengsel uten internvakter, og er derfor avsperret og bevoktet utenfra. Ingen slipper inn og ingen slipper ut. Men da presidentens fly styrter i dette området, må myndighetene sende inn noen for å redde ham levende ut. Dette oppdraget går noe ufrivillig til den hardbarkede eks-soldaten og antihelten "Snake" Plissken.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Det meste av filmen ble innspilt på ulike steder i Missouri, California, og New York City.

Anmelderne og publikum[rediger | rediger kilde]

Filmen ble jevnt over godt mottatt av anmelderne og har fått 81% på Rotten Tomatoes.[1] Den ble også en publikumssuksess og innbrakte $25,2 millioner på amerikanske kinoer alene. Det kan også nevnes at den innbrakte over $10 millioner i Vest-Tyskland og over 1$ million i Sverige.[2]

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Filmen ble nominert til fire Saturn Awards, blant annet beste sciencefictionfilm og beste regi (John Carpenter).[3]

I Norge[rediger | rediger kilde]

Filmen gikk på norske kinoer under tittelen New York 1997. Den ble lansert på video i 1983/84 av IN Video under tittelen Flukten fra New York.[4] Den ble senere lansert under originaltittelen.

VGs anmelder gav den terningkast to og brukte ord som «Forvirrende fremtidsvisjon».[5] Nettstedet CINERAMA gav den terningkast seks i 2005. Anmelderen skrev følgende: «Denne filmen er og blir en actionklassiker, og den inspirerte en mengde lignende filmer på 80-tallet, men ingen kommer opp mot originalen, ei heller oppfølgeren fra 1996».[6]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]