John Hughes (forretningsmann)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
John Hughes, 1894

John James Hughes (født 25. juni 1815 i Merthyr Tydfil i Wales; død i juni 1889 i Sankt Petersburg i Russland) var en walisisk forretningsmann og grunnlegger av en metallurgisk fabrikk i den etter ham oppkalte ukrainske by Jusovka (Юзовка, fra 1924 Stalino og fra 1961 Donetsk).

Bakgrunn og liv[rediger | rediger kilde]

Hughes' far var ingeniør og leder for et metallverk i Merthyr Tydfil. Han begynte sin karriere under farens tilsyn. I en alder av 29 år ervervet han et skipsverft, og som 36-åring eide han et støperi i Newport. Mot slutten av 1850-årene begynte han som ingeniør ved et valseverk i Millwall og ble til slutt forretningsførende direktør. I 1864 utviklet han en skytslavett for tunge kanoner som ble tatt i bruk av Royal Navy og av andre europeiske flåtestyrker.

I 1869 ervervet Hughes en landeiendom nord for Asovhavet. I 1870 seilte han med nødvendig utrustning og med fagarbeidere til Russland. Der grunnla han en metallurgisk fabrikk nær elven Kalmius, som ble starten på byen Donetsk i hva som i dag tilhører Ukraina. Det første råjernet ble utvunnet her i 1872. Området rundt fabrikken vokste til raskt og ble et industrielt og kulturelt sentrum for regionen.

Hughes døde i juni 1889 under en forretningsreise til Sankt Petersburg.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]