Don’t Bother Me

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Don't Bother Me»
AlbumWith The Beatles
Artist, bandThe Beatles
Utgitt22. november 1963
InnspiltAbbey Road Studios
11. og 12. september 1963
Sjangerpop, rock
Lengde2:29
SpråkEngelsk
PlateselskapParlophone
Komponist(er)George Harrison
Låtskriver(e)George Harrison
Produsent(er)George Martin

«Don't Bother Me» var den første sangen som George Harrison skrev alene. Den ble innspilt med The Beatles den 11. og 12. september 1963. Første gang utgitt på gruppens andre UK-album With The Beatles samme år.

Harrison skrev sangen mens han var syk sengeliggende på et hotellrom i Bournemouth, England, hvor The Beatles spilte noen konserter i løpet av sommeren 1963. Harrison har aldri vært stolt over sitt første forsøk som låtskriver. Ved en anledning uttalte han: «Det var ganske fjollete sang. Jeg glemte hele greia straks den var innspilt og på albumet.» Han betraktet sangen som en ren øvelse for å se om han var istand til å skrive en sang eller ikke. «I det minste viste den meg at det eneste jeg trengte å gjøre var å fortsette å skrive sanger, og at jeg før eller siden kunne komme til å skrive noe som var bra.»

Den triste stemningen og ulykkelige teksten «So go away and leave me alone, don’t bother me» var uvanlig for Beatles-sanger på denne tiden, men skulle bli karakteristisk for enkelte av Harrisons sanger. Sangen går hovedsakelig i moll, og er gitt et fyldig lydbilde ved at vokalen er doblet, tett spill på rytmegitarer og intenst tempo på tromming. De forseggjorte rytmefigurene gir sangen en latinamerikansk klang ved dens «stopp-tiden»-struktur.

«Don't Bother Me» er blant sangene som blir framført i filmen A Hard Day's Night. Den blir spilt i en scene hvor The Beatles danser på en nattklubb, mens Pauls bestefar gambler et annet sted.

Musikere[rediger | rediger kilde]

Tidlige Harrisongs[rediger | rediger kilde]

Harrison mottok kreditering for to tidligere sanger, «In Spite of All the Danger» (McCartney/Harrison) og «Cry for a Shadow» (Harrison/Lennon). Begge er blitt innspilt av The Beatles, men «In Spite of All the Danger» ble først utgitt offisielt i 1995Anthology 1-samlingen. Ettersom den første sangen i all hovedsak var komponert av Paul McCartney, og den andre nærmest var å betrakte som en pastisj over The Shadows, blir «Don't Bother Me» regnet som George Harrisons aller første selvstendige komposisjon. Slik omtalte han også selv «Don't Bother Me» som sitt tidligste forsøk som låtskriver.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Harrison, George (1980). I Me Mine. Simon and Schuster. ISBN 0-671-42787-3.
  • MacDonald, Ian (1995). Revolution In the Head: The Beatles' Records and the Sixties. Vintage. ISBN 0-7126-6697-4.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata