Dmitrij Trepov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dmitrij Trepov. 1905.

Dmitrij Fjodorovitsj Trepov (russisk: Дмитрий Фёдорович Трепов, født 2. desemberjul./ 14. desember 1855greg., død 2. septemberjul./ 15. september 1906greg., var en russisk general.

Han var sønn av generalen Fjodor Fjodorovitsj Trepov og Vera Lukasevitsj.

En av hans brødre var Aleksandr Trepov, som var statsminister i keiserdømmet Russland fra 23. november 1916 til 9. januar 1917. En annen bror var Fjodor Fjodorovitsj Trepov d.y., og en tredje bror var Vladimir Fjodorovitsj Trepov. Også Fjodor d.y. og Vladimir hadde fremstående stillinger i statsapparatet mens Nikolai II satt som keiser i Russland.

Trepov var sønn av den politimester Fjodor Trepov i Sankt Petersburg som i 1878 ble utsatt for Vera Zasulitsjs attentat. Han ble utdannet ved Pasjekorpset.

Han deltok under Josif Gurko i den russisk-tyrkiske krig i 1877 og ble i 1896 utnevnt til politimester i Moskva, der han ble svært upopulær på grunn av sitt strenge og vilkårlige stil.

År 1905 ble Trepov utnevnt til øverstkommanderende i den russisk-japanske krig, men avslo dette. Han ble da generalguvernør i Sankt Petersburg med ekstraordinære mfullmakter og til inrnenriksministerens adjoint. Under gatekampene Den blodige søndagen ble han beryktet for sin hensynsløshet. Samme år ble han utsatt han för et attentat, som i stedet dødelig såret general Sergej Kozlov.

Kort deretter døde han plutselig. Mistankene om selvmord ble bilagt ved obduksjonen.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]