Djevelens hånd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Djevelens hånd
orig. La Main du diable
Generell informasjon
Utgivelsesår1943
Prod.landFrankrike
Lengde83 min.
Språkfransk
Bak kamera
RegiMaurice Tourneur
Basert påLa Main enchantée av Gérard de Nerval
MusikkRoger Dumas
Eksterne lenker

Djevelens hånd [1], (originaltittel: La Main du diable) er en fransk skrekkfilm fra 1943 regissert av Maurice Tourneur.

Filmen bygger på romanen La Main enchantée av Gérard de Nerval.

Handling[rediger | rediger kilde]

Gjestene ved et isolert og avsidesliggende hotell avskåret fra omverden på grunn av et skred, og blir overrasket når Roland Brissot, en mann som mangler venstre hånd, dukker opp bærende på en liten kiste. Han spør dem om det finnes en kirkegård ved siden av ruinene til et nærliggende kloster, og blir skuffet når svaret er nei. Han gir etter for nysgjerrigheten til de andre gjestene, og forteller historien sin. En rekke tilbakeblikk følger:

Brissot er en talentløs maler i Paris. Han overtaler Irène, en attraktiv selger, til å være modell for ham. En kveld slår hun opp med ham ved en kafé. Mélisse, en kokk, tilbyr ham en løsning på alle hans problemer: En talisman som kan gi ham alt han ønsker seg, til prisen for en krone. Ange advarer ham om ikke å kjøpe den, og kokken avslører at han må selge talismanen videre med tap før han dør - ellers blir han dømt til Helvete for alltid. Talismanen viser seg å være en avskåret venstre hånd, som adlyder kokkens kommandoer. Til tross for alt dette, tror ikke Brissot på de overnaturlige aspektene og kjøper den. Så snart avtalen er avsluttet, mister kokken sin venstre hånd.

Talismanen fungerer. Nøyaktig ett år senere har Brissot en utrolig vellykket utstilling ved Galerie Gabelin, og er gift med Irène. Han maler nå kun med venstre hånd, og signerer verkene sine med "Maximum Leo" og ved utstillingen får han øye på en liten mann han mener at han har sett før. Han jager etter mannen og underveis ser han en blomster-butikk med en krans hvor det står "In Memoriam Maximum Leo" og i butikken får han vite at en liten mann bestilte kransen. Selv om Brissot ikke kan selge hånden med tap, tilbyr den lille mannen å kjøpe den tilbake for en krone. Brissot godtar. Men han tar tilbudet tilbake etter at Irène ikke har følelser for ham lengre. Den lille mannen forteller ham at tilbudet hans fremdeles står, men prisen dobler seg hver dag. Brissot venter til den 23. dagen, men når han forsøker å betale den nåværende prisen, så har han ikke nok penger. Senere ringer Irène og forteller at hun har pengene han behøver, men hun blir myrdet før han kan komme til henne.

Angel ber ham prøve et roulette-system på et kasino i Monte Carlo, men den lille mannen dukker opp igjen. Når han kommer tilbake til hotellet, blir han møtt av alle tidligere eiere av hånden: Blant annet en kongelig musketer, en gjøgler, en illusjonist, en kirurg, og til slutt kokken som solgte talismanen videre til Brissot. De forteller ham alle historiene deres. Den lille mannen dukker opp, etterfulgt av mannen som hånden opprinnelig tilhører. Mannen heter Maximus Leo, og ble født i 1422. Hans hånd var ekstremt begavet, men han valgte å begynne som munk. Maximus Leo Brissot ønsker at noen skal returnere hånden til hans rettmessige grav.

Medverkande[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 1. juni 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]