District 9

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
District 9
Generell informasjon
SjangerScience fiction / Thriller / Eventyr
Utgivelsesår2009
Prod.landSør-Afrika / New Zealand / USA
Lengde1 t. 52 min.
SpråkAfrikaans
Chichewa
Engelsk
Chichewa
Sesotho
Xhosa
Zulu
Bak kamera
RegiNeill Blomkamp
ProdusentPeter Jackson
Carolynne Cunningham
ManusforfatterNeill Blomkamp
Terri Tatchell
MusikkClinton Shorter
SjeffotografTrent Opaloch
KlippJulian Clarke
Foran kamera
MedvirkendeSharlto Copley
Jason Cope
Robert Hobbs
Annen informasjon
Budsjett$30 millioner[1]
Totalomsetning$204,837,324[1]
Prod.selskapTriStar Pictures
Premiere13. august 2009 (New Zealand)
14. august 2009 (USA)
28. august 2009 (Sør-Afrika)
11. september 2009 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

District 9 er en sørafrikansk-amerikansk-newzealandsk science fiction-thriller fra 2009, regissert av Neill Blomkamp. Den ble produsert av Peter Jackson. I hovedrollene finner man blant andre Sharlto Copley, Jason Cope og Robert Hobbs. Historien er basert på kortfilmen Alive in Joburg fra 2005, regissert av Blomkamp og produsert av Copley. Filmen tar opp temaer som xenofobi, tvangsflytting og sosial segregering. Filmens tittel er en direkte referanse til District Six i Cape Town i apartheid-perioden, og filmens premiss er inspirert av hendelser som fant sted her.

Filmen ble produsert for tretti millioner dollar, og opptakene til filmen ble gjort i Chiawelo i Soweto. Deler av filmen er presentert som en fiktiv dokumentarfilm med konstruerte intervjuer, nyhetssendinger og opptak fra overvåkningskameraer.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

I 1982 ankommer et gigantisk utenomjordisk romskip over den sørafrikanske byen Johannesburg. En million underernærte romvesen blir oppdaget i skipet, og den sørafrikanske regjeringen flytter dem til en leir som får navnet Distrikt 9. Over de neste årene blir imidlertid dette til en slum, og lokalbefolkningen klager ofte over at romvesenene er skitne, uvitende lovbrytere som krever alt for mye ressurser fra menneskene. Etter mer bråk mellom romvesenene og lokalbefolkningen ansetter regjeringen Multinational United (MNU) en enorm våpen-produsent, for å flytte skapningene til en annen leir. Piet Smit, en MNU-leder, utnevner MNU-ansatt og sin svigersønn Wikus van de Merwe til å være ansvarlig for denne flyttingen. I mellomtiden leter tre romvesener, Christopher Johnson, hans unge sønn CJ og vennen Paul etter et drivstoff som Christopher har fått dem til å bruke de siste tjue årene på å syntetisere nok til å gjennomføre planen hans. Når flyttingen til deres nye leir begynner, oppdager Wikus den skjulte beholderen med drivstoffet og sprayer ved et uhell noe av det i ansiktet sitt når han skal beslaglegge stoffet. Paul blir kort tid senere drept av Koobus Venter, en brutal leiesoldat fra MNU.

Wikus begynner å gå gjennom en mutasjon til romvesen etter å ha blitt eksponert for drivstoffet deres. Han blir straks tatt med til ett laboratorium hvor forskere fra MNU oppdager at Wikus sitt nye DNA gir ham muligheten til å ta i bruk utenomjordiske våpen og teknologi, noe som er vanskelige å bruke for vanlige mennesker. Men Wikus klarer å overmanne personalet, og slipper unna. Han blir jaktet av soldater, og Wikus sin kone og datter Tania får høre en historie om at Wikus er på flukt fra loven etter å ha fått en smittsom sykdom etter at han hadde sex med romvesen. Wikus søker tilflukt i Distrikt 9, og oppdager Christopher med et lite romfartøy. Christopher forklarer at det konfiskerte drivstoffet er avgjørende for planen hans for å aktivere fartøyet deres på nytt. Hvis han kan få dem fra dette fartøyet over til moderskipet, kan han kurere Wikus.

Wikus og Christopher slår seg gjennom MNU til laboratoriet i ett forsøk på å få tak i drivstoffet deres. Etter å ha sett de barbariske eksperimentene MNU har utført på romvesen i laboratoriet (inkludert viviseksjon, og den døde kroppen til Paul) ønsker Christopher å returnere hjem så raskt som mulig, og ikke ønsker hjelpe Wikus med hans mutasjon. Wikus slår ned Christopher og forsøker å fly modulen til moderskipet deres på egen hånd. Men han blir skutt ned av Venter og hans styrker, som tar Wikus og Christopher til fange. Christopher og Wikus forsøker deretter å komme seg løs, og reise til moderskipet.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «District 9 (2009)» (engelsk). Box Office Mojo. Besøkt 3. februar 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]