Diskusjon:Tromsø IL og Bodø/Glimt

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Lagene representerer de to største byene i Nord-Norge, og er de eneste lagene fra landsdelen som har gjort seg bemerket i norsk toppfotball. Hvilken definisjon legger en til grunn for toppfotball og bemerket? Så vidt jeg vet blir 1. divisjon, eventuelt Adeccoligaen, vanligvis sett på som toppfotball; Alta og/eller Tromsdalen har som oftest vært i denne divisjonen i ganske mange år. Upresis og i alle fall uensyklopedisk påstand i den refererte delen av artikkelen Tordenskrall 5. mai 2010 kl. 21:14 (CEST)[svar]

Med begrepet «topp» forstår man vanligvis øverste nivå. Adeccoligaen er nest øverste nivå, altså ikke «topp». Og når jeg i sin tid brukte uttrykket «de eneste lagene fra landsdelen som har gjort seg bemerket i norsk toppfotball» om TIL og Bodø/Glimt så mente jeg ikke at de var blant de 20 -30 beste i landet, men at de hadde kjempet om toppplasseringer (dvs. medaljer i serien, cupfinaler, europacup). Så vidt jeg kjenner til har verken Tromsdalen eller Alta vært i nærheten av det nivået ennå. Og for ordens skyld: Denne artikkelen dreier seg altså om «rivaliseringen» mellom TIL og Bodø/Glimt. Mvh Geanixx 5. mai 2010 kl. 23:11 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Tromsø IL og Bodø/Glimt. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 7. jul. 2017 kl. 23:22 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Tromsø IL og Bodø/Glimt. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 5. aug. 2017 kl. 18:22 (CEST)[svar]

Tittel på artikkel[rediger kilde]

Tittelen på artikkelen bør endres til "Bodø/Glimt og Tromsø IL". Glimt ble stiftet fire år før TIL og bør i så måte komme først kronologisk. Glimt er også en mer merittert klubb enn TIL med blant annet tre seriegull mot TILs null. Når B i tillegg kommer før T i alfabetet, er det ikke så mange grunner igjen til at Tromsø IL skal stå først i tittelen. 158.112.93.66 10. apr. 2024 kl. 10:40 (CEST)[svar]

Hjemmesidestoff[rediger kilde]

Har tatt ut en god del typisk "hjemmesidestoff". Znuddel (diskusjon) 10. apr. 2024 kl. 11:02 (CEST)[svar]

Historie og resultater[rediger kilde]

Oppdatert 3. april 2020

Kamper spilt Seire til Bodø/Glimt Uavgjort Seire til Tromsø Mål Bodø/Glimt Mål Tromsø
Serie 46 16 12 18 63 72
NM-Cup (fra 1963) 12 9 0 4 38 22
Nord-Norsk Cup (til 1969) 5 4 0 1 15 8
Totalt 63 29 12 23 116 102

Rekorder[rediger kilde]

  • Største seier:[1] Bodø/Glimt 9–0 Tromsø (Cup, 23. juni 1977)[2]
  • Største seier i seriekamp :[3] Tromsø 0–4 Bodø/Glimt (9. september 1995)[4] og Bodø/Glimt 4-0 Tromsø (29. september 2019)[5].

Dobbel- og trippel-seier[rediger kilde]

Fem ganger har samme lag vunnet begge kampene i serien samme år.[6][7]

Første gang var i 1975 da Bodø/Glimt først vant 3-1 borte, deretter 3-2 hjemme. De vant også cupkampen mot Tromsø samme år med 4-0.

Det var ikke før i 1996 at et av lagene klarte å gjenta prestasjonen. Denne gang var det Tromsø som først vant hjemme 2-1, og senere borte 3-1. Tromsø vant også cupfinalen samme år, 2-1 mot nettopp Bodø/Glimt, og klarte dermed å gjengjelde Glimt's trippelseier fra 1975.

I 1999 vant Tromsø begge seriekampene, 5-1 hjemme og 3-1 borte. Det samme gjentok seg året etter, da Tromsø vant 4-1 både hjemme og borte. Lagene møttes ikke i cupen disse to årene.

Glimt revansjerte dette i 2019, da de vant 1-2 på Alfheim 16. mai, og 4-0 på Aspmyra 29. september.[7]

Kontroverser og berømte hendelser[rediger kilde]

Da «slaget om Nord-Norge» er et av de mest prestisjefulle oppgjørene i norsk fotball, er derby kampene ofte preget av kontroversielle hendelser.

16. mai 1995[rediger kilde]

Aspmyra er smekkfull til det som skal bli en kamp som først og fremst huskes for Tromsø-trener Harald Aabrekk. Han var en hardt presset mann før oppgjøret. Bladet Tromsø skrev på lederplass at Aabrekk måtte gå om ikke TIL vant i Bodø. Kampen åpner strålende for TIL, Rushfeldt og Hafstad scorer, men Stig Johansen reduserer før pause. I 2. omgang får TILs Stian Larsen rødt kort – før det store dramaet utspiller seg. Harald Aabrekk ramler i bakken etter et "sammenstøt" med Glimts fysioterapeut Truls Klaussen – og blir liggende, tilsynelatende, livløs. Han kjøres etter hvert i ambulanse til sykehuset i Bodø. Aspmyra koker! TIL henger i tauene, men berger inn 2–1 og tre viktige poeng. Aabrekk har senere innrømmet at han drev avansert skuespill på Aspmyra. Episoden ble rekonstruert i TV-programmet Golden Goal.

27. oktober 1996 - Cupfinalen 1996[rediger kilde]

Cupfinalen 1996 regnes for mange som det aller mest legendariske møtet mellom lagene. Oslo opplevde en "invasjon av Nordlendinger" denne sene høst helgen i 1996, da tusenvis av supportere fra begge lag tok turen ned til hovedstaden. Som selv den dag i dag, er det høyeste tilskuertallet noen gang i et oppgjør mellom Tromsø IL og Bodø/Glimt. Selve finalen var også historisk, da den var den første mellom to nordnorske klubber. En finale som ble svært dramatisk. Dommeren overser en hands på Runar Berg, som sekunder senere gir Glimt ledelsen. Men TIL kommer tilbake mot slutten. Ole Martin Årst utligner til 1–1 – med høyrebeinet. Før finalen avgjøres på overtid når Sigurd Rushfeldt knuser alt og alle i lufta på et frispark fra Morten Kræmer. 10 år etter TILs første NM-triumf, kommer nummer to. TIL er konger i nord.

16. mai 1998[rediger kilde]

Nesten 7000 tilskuere innenfor portene i tidenes målkalas mellom de to nordnorske gigantene. Bodø/Glimt styrer showet den første timen og leder både 2–0 og 3–1. Men de siste 20 minuttene tar det virkelig fyr på Alfheim. Roar Christensen reduserer til 2-3, det nye spissfunnet Rune Lange utligner til 3–3 på straffe. Men så scorer Glimt igjen – det andre for dagen av Bengt Sæternes. Glimt går mot tre poeng da TILs finske midtstopper Marko Tuomela utligner til 4–4 (!) i siste minutt av ordinær tid. Klassiker!

8. juli 2002[rediger kilde]

For første gang siden opprykket høsten 1985, spiller Tromsø på nest øverste nivå. Trond Johansen har fått ansvaret med å lede klubben tilbake til eliteserien. Så skjer det at TIL og Glimt trekkes mot hverandre i 4. runde i cupen. Og for en kamp Gutan leverer i Bodø. Morten Gamst Pedersen er virkelig i ferd med å skaffe seg et navn i norsk fotball. Han scorer to mål i denne 4. rundekampen, det ene direkte på frispark fra siden. Roar Christensen og Ole Andreas Nilsen scorer ett hver, det siste TIL-målet er et selvmål. Glimt ydmykes hele 5-1 foran egne supportere.

14. oktober 2003[rediger kilde]

Året etter 1-5 tapet mot erkerivalene skal Glimt få sin revansje for cupflausen. Denne gang er Tromsø igjen et eliteserielag. Og nå møtes klubbene til TV-sendt semifinale i flomlys på Alfheim. Fantastisk ramme. Stinn brakke. TIL skal igjen ta seg til Ullevaal. Men for en nedtur det blir for alle TIL-supportere. Glimt er best i alt. André Hansen fra Skjervøy, Olav Råstad fra Harstad og Jan Egil Brekke fra Karasjok scorer målene som sender Glimt til finalen. Brekke påstår til og med han drømte at han skulle score – og Glimt skulle vinne.

5. juni 2014

Tre år siden forrige derby-oppgjør medførte enorm interesse rundt cupens 3.runde oppgjør på Alfheim. Kampen huskes som ett av de aller mest kontroversielle oppgjørene mellom lagene, da Bodø/Glimts utligningsmål aldri krysset mållinjen. Trond Olsens scoring 15 sekunder før pause var på streken, pluss to ganger i tverrliggeren, men aldri over streken. Målet ble avgjørende i Glimts 2-1 seier, som sendte Tromsø ut av cupen på meget kontroversielt vis[8]. Selv flere år etter, er Trond Olsen en svært lite likt figur i Tromsø.

01. november 2015

For første gang på 6,5 år var Alfheim duket for et serieoppgjør mellom rivalene TIL og Glimt. Denne kampen huskes virkelig som en av de klassiske derbyene, på godt og vondt. Alfheim Stadion var fylt til randen, mens det Nord-Norske været visste seg fra sin verste side. Gjestene fra Bodø tok ledelsen, men resten av oppgjøret handlet kun om hjemmelaget. Tsjekkiske Zdeněk Ondrášek ble hele Tromsø sin store helt med sine to scoringer, og fyrte enda mer på bålet ved "å hysje" på Glimt supporterne. Seieren over rivalene fra sør, samt både Mjøndalen og Start tap, var nok for hjemmelaget å sikre plassen i eliteserien. Hjemmelagets supportere stormet banen ved kampslutt. Ulovlig pyrobruk preget også oppgjøret, både før, underveis og etter kampen[9][10].

16. mai 2016

Like etter ett av flere sammenstøt mellom supportere av Tromsø IL og Bodø/Glimt i Tromsø sentrum før oppgjøret på Alfheim i 2016.

Første 16. mai kamp mellom lagene på Alfheim på 7 år, noe som speilet seg i den enorme interessen rundt kampen. Et utsolgt Alfheim Stadion, som fortsatt er det største tilskuertallet på en fotballkamp i Nord-Norge på de siste 12 årene.

Klubbenes supportere havnet i sammenstøt i Tromsø sentrum, før kampen. Troms politidistrikt meldte om en travel dag på jobb, med flere hendelser tilknyttet kampen gjennom hele dagen.

16. mai 2018

16. mai er å regne som norsk fotball sin nasjonaldag [11], derfor havner ofte flere av de største oppgjørene i norsk fotball på denne datoen, så også "slaget om Nord-Norge". Dette var også tilfellet i 2018 når lagene møttes på Aspmyra. Før kampen ble bortesupporterne fra Tromsø angrepet med røykbomber og bluss. Flere barn var tilstede under hendelsen, og fikk en svært ubehagelig opplevelse[12][13].

16. mai 2019

Nok engang ble "slaget om Nord-Norge" plassert på 16. mai, denne gangen på Alfheim. Tromsø ledet lenge 1-0, før Bodø/Glimt spiller Philip Zinckernagel gikk ned, med tilsynelatende liten eller ingen kontakt med Tromsø spilleren. Straffe ble allikevel dømt, og Zinckernagel ble senere stemplet som en "filmer" og "skuespiller", og Bodø/Glimt som et "forbanna jukselag" fra hjemmelagets supportere[14]. For å gjøre vondt verre for gutan fra Tromsø, avgjorde Glimt derbyet på overtid, og sikret sin tredje strake 2-1 seier på Alfheim.

29. september 2019

Rammen rundt oppgjøret i 2019 var spesiell, da kampen markerte et takt skifte i Nord-Norsk fotball. Etter flere år med medaljer, cupfinale og Europa League, var Tromsø IL på vei ned i OBOS-ligaen, mens deres rivaler fra Bodø kjempet i toppen av eliteserien for første gang i en årrekke. Som kulminerte med sølv i 2019 og første Nord-Norske seriegull i 2020.

Til toss for at klubbene fant seg i hver sin ende av eliteserie-tabellen, regnes 4-0 tapet som et av de flaueste resultatene i Tromsø ILs historie. I ettertid ble det sagt at Bodø/Glimt var nærmere 8 mål enn Tromsø var ett[15]. Noe som medførte det velkjente intervjuet med Tromsø-spiss Runar Espejord etter kampslutt, som i ettertid ble betegnet som ett "legendarisk intervju"[16][17].

I likhet med tidligere oppgjør mellom klubbene, var også denne kampen preget av supporterbråk. Bodø/Glimt stengte supporterfeltet på Aspmyra Stadion som ett resultat av ulovlig pyrobruk og rasistiske tilrop fra deres egne supportere[16]. Tre Bodø/Glimt supportere ble senere utestengt fra klubbens kamper etter rasistiske tilrop mot Tromsø spiller Morten Gamst Pedersen grunnet hans samiske bakgrunn[18].

I kampens ettertid ble det også reagert på Bodø/Glimts maskot "Putte" sin oppførsel, hvor en isbjørn-kosedyr (symboliserer Tromsø IL og deres maskot) ble mishandlet under pauseunderholdningen. Bodø/Glimts arrangementsansvarlig Ørjan Heldal beklaget hendelsen, og unnskyldte det med at "det skulle være et humoristisk opplegg med glimt i øyet"[19].

29. august 2021

Det var stor interesse rundt oppgjøret, som var den første kampen mellom lagene med tilnærmet normal tilskuerkapasitet etter covid-19 virusets restriksjoner. Noe som resulterte i at kampen var utsolgt dager i forveien.

Et jevnt oppgjør, ble vunnet 3-2 av Bodø/Glimt etter en Ulrik Saltnes scoring i sluttminuttene. Kampen huskes derimot for matchvinner Saltnes sine uttalelser etter kampen, hvor han oppfordret Tromsø tilhengerne om «å gå og henge seg selv»[20]. Kommentaren vakte sterk oppsikt fra flere hold, som mente det var upassende å ha slike holdninger rundt mental helse[21]. Et tema som også ble en sak etter derby-kampen i 2016, hvor Glimts ultras-gruppering 1916, framviste et banner med en hengt Tromsø-tilhenger[22][23]. I likhet med Heldal i 2019, unnskyldte Saltnes kommentaren med at han "forsøkte å si det med glimt i øyet"[24].

16. mai 2022[rediger kilde]

Da det første slaget om Nord-Norge i 2022 var det første oppgjøret mellom lagene med full kapasitet på tribunene og helt fri for restriksjoner siden 2019, var oppbygningen rundt oppgjøret enormt. Dager i forveien var Aspmyra utsolgt, noe som ga det høyeste tilskuertallet mellom lagene siden 2005 og det høyeste tilskuertallet mellom lagene på Aspmyra noen gang. Rammen rundt oppgjøret var også påvirket av den særs kontroversielle overgangen til Runar Espejord mellom rivalene. Kampdagen var preget av uroligheter, spesielt før kampen, hvor det var bråk mellom klubbenes supportere i Bodø sentrum. Innbrudd, tyveri og andre ulovligheter foregikk gjennom dagen, hvor flere Tromsø supportere fikk eiendeler frastjålet, inkludert grupperingen Forza Tromsø sitt banner som Glimt tilhengere brente senere på dagen[25]. Tromsø var nær ved å vinne selve kampen, men drømmen om første derbyseier på fire år ble knust av en sen Bodø-utligning på overtid.

Sesongen 2024[rediger kilde]

2. januar 2024 kom nyheten om at årets spiller for Tromsø sesongen 2023, Jostein Gundersen, hadde signert for Bodø/Glimt på en treårskontrakt[26][27]. Samme dag ble det også kjent at Tromsø-trener og årets Tromsøværing 2023 Gaute Helstrup hadde takket ja til å bli ny assistenttrener i Bodø/Glimt[26][28]. I februar meldte også TIL-speider Jo Nymo Matland overgang til Glimt. [29] I mars ble det også klart at tidligere TIL-spiller og medlem i Forza Tromsø August Mikkelsen blir Glimt-spiller [30]. Overgangene vakte stor oppsikt i Tromsø, hvor Glimt ble beskyldt for å bevisst svekke TIL [31][32]. Imidlertid trakk både Helstrup, Gundersen og Mikkelsen frem det høye sportslige nivået og prestasjonskulturen i Glimt som motivasjon for overgangene.

Fullstendig kampliste[rediger kilde]

Dato Turnering Bane Hjemmelag Resultat Bortelag Tilskuere
30. juli 2023 Eliteserien 2023 Aspmyra Bodø/Glimt 0-2 Tromsø 8192
28. juni 2023 Cup 2023, 4. runde Aspmyra Bodø/Glimt 3-2 Tromsø 6377
16. mai 2023 Eliteserien 2023 Romssa Arena [tidligere Alfheim] Tromsø 2-3 Bodø/Glimt 6691
11. september 22 Eliteserien 2022 Alfheim Tromsø 3-2 Bodø/glimt 6691
16. mai 2022 Eliteserien 2022 Aspmyra Bodø/Glimt 1-1 Tromsø 7813
29. august 2021 Eliteserien

2021

Alfheim Tromsø 2-3 Bodø/Glimt 2000*
9. mai 2021 Eliteserien

2021

Aspmyra Bodø/Glimt 3-0 Tromsø 600*
29. september 2019 Eliteserien 2019 Aspmyra Bodø/Glimt 4-0 Tromsø 4248
16. mai 2019 Eliteserien 2019 Alfheim Tromsø 1-2 Bodø/Glimt 4638
25. august 2018 Eliteserien 2018 Alfheim Tromsø 1-2 Bodø/Glimt 4701
16. mai 2018 Eliteserien 2018 Aspmyra Bodø/Glimt 0-1 Tromsø 4731
31. juli 2016 Tippeligaen 2016 Aspmyra Bodø/Glimt 0-3 Tromsø 4382
16. mai 2016 Tippeligaen 2016 Alfheim Tromsø 1-2 Bodø/Glimt 6343
1. november 2015 Tippeligaen 2015 Alfheim Tromsø 3-1 Bodø/Glimt 5862
16. mai 2015 Tippeligaen 2015 Aspmyra Bodø/Glimt 1-0 Tromsø 6114
05. juni 2014 Cup 2014, 3. runde Alfheim Tromsø 1-2 Bodø/Glimt 3530
25. mai 2011 Cup 2011, 3. runde Alfheim Tromsø 3-0 Bodø/Glimt 1852
18. oktober 2009 Tippeligaen 2009 Aspmyra Bodø/Glimt 1-1 Tromsø 5168
16. mai 2009 Tippeligaen 2009 Alfheim Tromsø 0-0 Bodø/Glimt 7492
13. september 2008 Tippeligaen 2008 Alfheim Tromsø 0-0 Bodø/Glimt 7457
16. mai 2008 Tippeligaen 2008 Aspmyra Bodø/Glimt 2-0 Tromsø 7400
6. juli 2006 Cup 2007, 3. runde Aspmyra Bodø/Glimt 4-2 Tromsø 2965
11. september 2005 Tippeligaen 2005 Aspmyra Bodø/Glimt 2-1 Tromsø 5711
16. mai 2005 Tippeligaen 2005 Alfheim Tromsø 2-2 Bodø/Glimt 8235
30. august 2004 Tippeligaen 2004 Alfheim Tromsø 2-0 Bodø/Glimt 7024
16. mai 2004 Tippeligaen 2004 Aspmyra Bodø/Glimt 2-1 Tromsø 7218
14. oktober 2003 Cup 2003, Semifinale Alfheim Tromsø 0-3 Bodø/Glimt 8478
31. august 2003 Tippeligaen 2003 Aspmyra Bodø/Glimt 1-2 Tromsø 6741
16. mai 2003 Tippeligaen 2003 Alfheim Tromsø 3-3 Bodø/Glimt 7003
8. juli 2002 Cup 2002, 4. runde Aspmyra Bodø/Glimt 1-5 Tromsø 2861
24. august 2001 Tippeligaen 2001 Alfheim Tromsø 1-1 Bodø/Glimt 5553
16. mai 2001 Tippeligaen 2001 Aspmyra Bodø/Glimt 1-0 Tromsø 4698
22. okt. 2000 Tippeligaen 2000 Aspmyra Bodø/Glimt 1-4 Tromsø 2438
9. juli 2000 Tippeligaen 2000 Alfheim Tromsø 4-1 Bodø/Glimt 4020
3. okt. 1999 Tippeligaen 1999 Aspmyra Bodø/Glimt 1-3 Tromsø 2737
16. juni 1999 Tippeligaen 1999 Alfheim Tromsø 5-1 Bodø/Glimt 5263
13.sept. 1998 Tippeligaen 1998 Aspmyra Bodø/Glimt 3-2 Tromsø 3363
16. mai 1998 Tippeligaen 1998 Alfheim Tromsø 4-4 Bodø/Glimt 6896
27. juli 1997 Tippeligaen 1997 Aspmyra Bodø/Glimt 5-1 Tromsø 3838
4. mai 1997 Tippeligaen 1997 Alfheim Tromsø 2-1 Bodø/Glimt 4230
27. oktober 1996 Cupfinale 1996 Ullevaal Stadion Bodø/Glimt 1-2 Tromsø 22683
4. september 1996 Tippeligaen 1996 Aspmyra Bodø/Glimt 1-3 Tromsø 4071
16. mai 1996 Tippeligaen 1996 Alfheim Tromsø 2-1 Bodø/Glimt 6294
9. september 1995 Tippeligaen 1995 Alfheim Tromsø 0-4 Bodø/Glimt 4549
16. mai 1995 Tippeligaen 1995 Aspmyra Bodø/Glimt 1-2 Tromsø 5798
14. august 1994 Tippeligaen 1994 Alfheim Tromsø 0-0 Bodø/Glimt 5082
1. mai 1994 Tippeligaen 1994 Aspmyra Bodø/Glimt 0-3 Tromsø 4535
18. august 1993 Cup 1993, kvartfinale Aspmyra Bodø/Glimt 3-0 Tromsø 5665
25. juli 1993 Tippeligaen 1993 Aspmyra Bodø/Glimt 1-0 Tromsø 6293
1. mai 1993 Tippeligaen 1993 Alfheim Tromsø 1-1 Bodø/Glimt 7116
15. juni 1989 Cup 1989, 3. runde Alfheim Tromsø 3-1 Bodø/Glimt 1874
28. august 1983 2. divisjon avd.B Valhall Tromsø 0-0 Bodø/Glimt 910
23. mai 1983 2. divisjon avd.B Aspmyra Bodø/Glimt 0-1 Tromsø 900
30. august 1981 2. divisjon avd.B Alfheim Tromsø 0-0 Bodø/Glimt 1495
24. mai 1981 2. divisjon avd.B Aspmyra Bodø/Glimt 0-1 Tromsø 3335
18. juni 1980 Cup 1980, 2. runde Valhall Tromsø 0-4 Bodø/Glimt 2051
23. juni 1977 Cup 1977, 2. runde Aspmyra Bodø/Glimt 9-0 Tromsø 2547
20. september 1975 2. divisjon avd.C Aspmyra Bodø/Glimt 3-2 Tromsø 1532
3. juli 1975 2. divisjon avd.C Valhall Tromsø 1-3 Bodø/Glimt 2500
25. juni 1975 Cup 1975, 3. runde Aspmyra Bodø/Glimt 4-0 Tromsø 2100
28. juni 1974 Cup 1974, 3. runde Valhall Tromsø 2-4 Bodø/Glimt
10. september 1972 2. divisjon avd.C Alfheim Tromsø 0-1 Bodø/Glimt
2. juli 1972 2. divisjon avd.C Aspmyra Bodø/Glimt 1-1 Tromsø
22. august 1971 2. div. distr. 9 og 10 Aspmyra Bodø/Glimt 1-1 Tromsø 1000
30. mai 1971 2. div. distr. 9 og 10 Valhall Tromsø 6-2 Bodø/Glimt 2000
4. juni 1969 Cup 1969, 1. runde Valhall Tromsø 0-5 Bodø/Glimt 2300
14. august 1966 NN-Cup 1966, kvartfinale Bodø stadion Bodø/Glimt 4-2 Tromsø
27. juni 1965 Cup 1965, 2. runde Skoleidrettspl. Bodø/Glimt 4-1 Tromsø 2500
30. august 1964 NN-Cup 1964, semifinale Nordkjosbotn Tromsø 2-5 Bodø/Glimt 5000
7. september 1952 NN-Cup 1952, finale Harstad stadion Tromsø 1-2 Bodø/Glimt 3000
18. september 1949 NN-Cup 1949, finale Harstad stadion Tromsø 3-1 Bodø/Glimt 4000
27. august 1939 NN-Cup 1939, semifinale Narvik stadion Tromsø 0-3 Bodø/Glimt 600

Cupfinalen i 1996 og semifinaler og finaler i nord-norsk cup ble spilt på nøytrale baner.

Kampdetaljer hentet fra:

*Tilskuerbegrensninger grunnet regjeringens covid-19 restriksjoner. Begge kampene var "utsolgt".

Sammenlikning mesterskapstitler og innsats i allnorsk fotball[rediger kilde]

Norsk mesterskap (fotballcupen):

  • Bodø/Glimt: 2 mesterskap (1975, 1993) og 3 finaletap (1977, 1996, 2003)
  • Tromsø IL: 2 mesterskap (1986, 1996) og 1 finaletap (2012)

Seriemesterskap:

  • Bodø/Glimt: 3 gullmedaljer (2020, 2021, 2023), 5 sølvmedaljer (1977, 1993, 2003, 2019, 2022) og 1 bronsemedalje (1995)
  • Tromsø IL: 2 sølvmedaljer (1990 og 2011) og 4 bronsemedaljer (1989, 2008, 2010, 2023)

Resultater i toppserien[33]:

Kamper Vunnet Uavgjort Tapt Målforskjell Poeng
Tromsø IL 839 301 209 326 1177-1227 1112
Bodø/Glimt 624 216 155 253 959-1021 803
  1. ^ «Statistikk fra Tromsø i CUP». til.no. 18. mai 2003. Arkivert fra originalen 11. mars 2008. Besøkt 5. januar 2008. 
  2. ^ «Kampreferat 1977-4». til.no. 14. desember 2003. Besøkt 4. januar 2008. [død lenke]
  3. ^ «Tromsø-Bodø/Glimt 0-4». aftenposten.no. Besøkt 5. januar 2008. [død lenke]
  4. ^ «Kampreferat 1995-21». til.no. 7. april 2004. Besøkt 4. januar 2008. [død lenke]
  5. ^ «Glimt knuste Tromsø 4-0: – Vi kunne ha vunnet 8–0». www.vg.no. Besøkt 8. april 2020. 
  6. ^ «STATISTIKK - tidligere år». til.no. 7. april 2006. Arkivert fra originalen 7. august 2011. Besøkt 4. januar 2008. 
  7. ^ a b «altomfotball.no: Eliteserien, 2019 - Terminliste». TV 2. Besøkt 3. april 2020. 
  8. ^ Stav, Torill Ustad (5. juni 2014). «Videre etter omdiskutert mål». NRK. Besøkt 1. september 2021. 
  9. ^ ««Kobraen» berget plassen for Tromsø». www.vg.no. Besøkt 1. september 2021. 
  10. ^ Grindstein, Mathias (1. november 2015). «TIL berget plassen med 3-1 over Glimt». NRK. Besøkt 1. september 2021. 
  11. ^ Fotballforbund, Norges. «16. mai er fotballen sin nasjonaldag». fotball.no - Norges Fotballforbund (norsk). Besøkt 1. september 2021. 
  12. ^ Fundingsrud, Jonas (16. mai 2018). «(+) TIL-supportere skal ha blitt angrepet i Bodø: – Vi hadde en syv år gammel jente gående sammen med oss». Avisa Nordland (norsk). Besøkt 1. september 2021. 
  13. ^ Lande, Tobias Stein Eilertsen,Frank (16. mai 2018). «TIL-supportere angrepet med røykbomber og nødbluss i Bodø: – Totalt uakseptabelt». itromso.no. Besøkt 1. september 2021. 
  14. ^ «Fansen raser: «Glimt er et forbanna jukselag!»». www.aftenposten.no. Besøkt 1. september 2021. 
  15. ^ «Glimt knuste Tromsø 4-0: – Vi kunne ha vunnet 8–0». www.vg.no. Besøkt 1. september 2021. 
  16. ^ a b www.eurosport.com https://www.eurosport.com/geoblocking.shtml. Besøkt 1. september 2021. 
  17. ^ Eilertsen, Tobias Stein (2. oktober 2019). «(+)Espejords utblåsing hylles: – Mange synes det var artig, men jeg mente det». itromso.no (norsk). Besøkt 1. september 2021. 
  18. ^ «Gamst skulle bare varme opp på Aspmyra. Så ble han hetset for sin samiske bakgrunn: – Slike ting hører ikke hjemme i fotballen.». www.aftenposten.no. Besøkt 1. september 2021. 
  19. ^ Heldahl, Henrik Østensen (30. september 2019). «Tromsø-supportere reagerer på maskothets fra Bodø/Glimt under Slaget om Nord-Norge». NRK. Besøkt 1. september 2021. 
  20. ^ Pettersen, Per Møller (29. august 2021). «Matchvinner Saltnes får krass kritikk etter kommentar». Nettavisen (norsk). Besøkt 1. september 2021. 
  21. ^ Sivertsen, Øyvind (29. august 2021). «(+)Meldingen fra Glimt-profilen som får TIL-supporterne til å reagere: – De kan henge seg selv». itromso.no (norsk). Besøkt 1. september 2021. 
  22. ^ Hanssen, Anders Mo (1. august 2016). «(+) Viste banner av hengt TIL-supporter: – Dummet seg ut». Avisa Nordland (norsk). Besøkt 1. september 2021. 
  23. ^ «Supporterkrisen ingen snakker om - Glimtforum.net». www.glimtforum.net. Besøkt 1. september 2021. 
  24. ^ «Glimt-kaptein Saltnes legger seg flat etter kommentar». www.vg.no. Besøkt 1. september 2021. 
  25. ^ Lian, Svein Harald (18. mai 2022). «(+)NRK-kjendisen skulle bare ha en enkel radiosending. Konsekvensen av det direktesendte tyveriet endte med dette bildet». itromso.no (norsk). Besøkt 7. juli 2022. 
  26. ^ a b «Tar overgang til Bodø/Glimt». Tromsø. Besøkt 5. januar 2024. 
  27. ^ «Jostein Gundersen klar for Glimt: – Det beste valget for meg». Bodø/Glimt. Besøkt 5. januar 2024. 
  28. ^ «Gaute Helstrup blir en del av trenerteamet i Bodø/Glimt». Bodø/Glimt. Besøkt 5. januar 2024. 
  29. ^ NRK (10. februar 2024). «Bekreftet: Bodø/Glimt henter speider fra Tromsø IL». NRK. Besøkt 10. april 2024. 
  30. ^ Guttormsen, Marius (24. mars 2024). «Ny sjokkovergang: Tromsø-yndling August Mikkelsen klar for Bodø/Glimt». NRK. Besøkt 10. april 2024. 
  31. ^ Stenersen, Steffen (31. juli 2023). «Kommentator ut mot Glimt: – En sykelig besettelse». VG (norsk). Besøkt 10. april 2024. 
  32. ^ Dverset, Kristoffer Brasetvik (24. februar 2024). «(+) Kraftsalve mot Bodø/Glimt: – Lagt seg på en strategi for å «kjøpe ned» TIL». Avisa Nordland (norsk). Besøkt 10. april 2024. 
  33. ^ «Maratontabell Eliteserien - Hvilke klubber har tatt flest poeng siden 1963?». Fotballkanalen.com. 9. desember 2019. Besøkt 8. april 2020.