Hopp til innhold

Diplodactylidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Diplodactylidae
Rhacodactylus auriculatus
Nomenklatur
Diplodactylidae
Underwood, 1954
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseKrypdyr
OrdenSkjellkrypdyr
FamilieGekkoer
Økologi
Antall arter: over 100
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Oseania
Inndelt i

Diplodactylidae er en gruppe gekkoer som bare finnes i Australia, New Zealand, Ny-Caledonia og Loyautéøyene.

Både utbredelsen og genetiske undersøkelser tyder på at disse gekkoene levde på den østlige delen av superkontinentet Gondwanaland før det delte seg. Finnefotøglene, som har en lignende utbredelse, er nært beslektet med Diplodactylidae. Tidligere ble medlemmene i gruppen regnet til underfamilien Diplodactylinae i en stor familie, Gekkonidae, som omfattet alle gekkoer. Noen australske arter fra den gamle Diplodactylinae er nå plassert i familien Carphodactylidae.

De fleste artene i gruppen legger egg med et mykt, pergamentaktig skall. Rhacodactylus trachyrhynchus på Ny-Caledonia, og slektene Hoplodactylus og Naultinus fra New Zealand føder levende unger. Slekten Eurydactylodes har avlange egg med et hardt, kalkholdig skall.

Biologene har tidligere ment at Ny-Caledonia og New Zealand har ganske fattige krypdyrfaunaer, ettersom de fleste artene her er skinker og gekkoer. En har trodd at disse to gruppene av øgler har så lett for å spre seg at de ikke har særlig interesse for biogeografien, men dette har vist seg å være en feilaktig generalisering. Genetiske undersøkelser viser at medlemmene i Diplodactylidae på henholdsvis Ny-Caledonia og New Zealand er søstergrupper, og at de ikke har utvekslet arvestoff siden sen kritt, eller tidlig tertiær. Det har også vist seg at artsantallet av både skinker og gekkoer på disse øyene er sterkt undervurdert. Ny-Caledonia har minst 58 endemiske arter i Diplodactylidae.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]