Diez

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Diez

Flagg

Våpen

LandTysklands flagg Tyskland
DelstatRheinland-Pfalz’ flagg Rheinland-Pfalz
Postnummer65582
Retningsnummer06432
Areal12,41 km²
Befolkning10 703 (2014)
Bef.tetthet862,45 innb./km²
Høyde o.h.110 meter
Nettsidewww.stadt-diez.de
Politikk
OrdførerFrank Dobra (CDU)
Posisjonskart
Diez ligger i Tyskland
Diez
Diez
Diez (Tyskland)
Kart
Diez
50°22′15″N 8°00′57″Ø

Bykjernen
Haus Eberhard

Byen Diez ligger ved elva Lahn og grenser rett til nabobyen Limburg an der Lahn. Mellom Diez og Limburg går grensen som skiller delstatene Hessen og Rheinland-Pfalz. Denne grensen oppstod etter den andre verdenskrigen da Diez ble tildelt den franske besetningssonen og Limburg kom til den amerikanske. Fra 1815 hørte begge byer til Hertugdømmet Nassau.

To elver flyter gjennom byen. I Diez munner den lille elva Aar ut i Lahn.

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet Diez utviklet seg fra den opprinnelige formen Theodissa. Under dette navnet ble byen første gang nevnet i et dokument av Karl den store i 790.

Liksom nabobyen Limburg har Diez sitt opphav på en klippe. Der bodde grevene i mer enn sekshundre år. Greveslottet kan beundres inntil i dag. Slottkirken er hoveddominanten i Diez. I dag tjener slottet som ungdomsherberge.

Under klippen bosatte seg nedre adel og grunnla byen.

I 1329 fikk Diez byrettigheter fra Ludwig fra Bayern. På 1700-tallet ble Diez en viktig markedsplass for korn.

I 1924 ble et naturlig bad anlagt, det såkalte Felke-Bad.

Etter at hertugdømmet Nassau ble annektert av Prøyssen, ble der innført det prøyssiske forvaltningssystemet og distrikter (Kreise) ble grunnlagt. Diez ble distriktshovedstad i det nytt grunnlagte distriktet Unterlahnkreis. Til Unterlahnkreis hørte i begynnelsen også Limburg; men i 1886 fikk Limburg setet i det nytt grunnlagte distriktet Kreis Limburg.

Mellom 1969 og 1977 ble i den forhenværende forbundsrepublikken gjennomført en forvaltningsreform. Ved den ble antallet av distrikter og kommuner forringet. Distriktene Unterlahnkreis og Loreleykreis ble lagt sammen og dannet det nye distriktet Rhein-Lahn-Kreis. Derved mistet Diez sin posisjon som Kreisstadt, for kurstedet Bad Ems ble oppnevnt som ny distriktshovedstad.

Slottet Oranienstein[rediger | rediger kilde]

Én av severdighetene i Diez er slottet Oranienstein som er setet til ætten Nassau-Oranien som den nederlandske dronningen Beatrice stammer fra. Slottet ble påbegynt i 1684 av fyrstinnen Albertine Agnes på ruinen til det forhenværende benediktinerklosteret Dierstein. I begynnelsen tjente slottet som hjem for enker. I årene 1704 til 1709 ble slottet ombygd og fikk derved sin betydning som slott.

Inntil den andre verdenskrigen ble slottet brukt som militærinternat. Inntil i dag har det tjent som kaserne til den tyske arméen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]