Diego Garcia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Diego Garcia

Flagg

Våpen

LandStorbritannias flagg Storbritannia
Areal30 km²
Befolkning4 202
Bef.tetthet140,07 innb./km²
Høyde o.h.7 meter
Posisjonskart
Diego Garcia ligger i Storbritannia
Diego Garcia
Diego Garcia
Diego Garcia (Storbritannia)
Kart
Diego Garcia
7°18′48″S 72°24′40″Ø

Diego Garcia er en britisk øy i Indiahavet, 1600 km syd for sydspissen av India. Øya har fungert som militærbase for amerikanske militære siden 1960-tallet. Den opprinnelige befolkningen ble derfor tvangsforflyttet.

Øya er del av Chagosøyene, en øygruppe som inngår i Det britiske territoriet i Indiahavet.

Diego Garcia har et totalt areal på ca. 44 km², og omfatter en stor amerikansk-britisk marine- og luftforsvarsbase. I praksis er basen amerikansk; det er bare noen få britiske mannskaper der. Diego Garcia er en viktig forsyningsbase, men den store flyplassen, som er i stand til å ta i mot og betjene også verdens største fly, har også vært utgangspunkt for bombetokter over Irak under begge gulfkrigene, og over Afghanistan i 2001.

Portugiserne oppdaget øya tidlig på 1500-tallet. Det antas at Diego Garcia var navnet enten på kapteinen eller navigatøren på oppdagernes skip. På 1700-tallet ble øyene underlagt franske som del av den da franske besittelse Mauritius. I 1814 overtok britene, og frem til 1965 ble øya styrt fra den da britiske kolonien Mauritius. Den lokale befolkningen, kalt ilois, levde av fiske og drev kopra- og kokosplantasjer.

I 1966 inngikk Storbritannia en 70-års avtale med USA om bruk av øya som militærbase. Mellom 1967 og 1973 tvangsflyttet den britiske regjering alle øyboerne – ca. 2 000 – for å legge til rette for basen. De ble lokket, lurt og truet, og de siste gjenværende ble tvunget ombord på skip med tillatelse til å ta med seg kun et kolli. De måtte forlate hjemmene med møbler og alt øvrig.