Devin Townsend

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Devin Townsend
Født5. mai 1972Rediger på Wikidata (51 år)
New Westminster
BeskjeftigelseSanger, musiker, gitarist, sanger og låtskriver, plateprodusent, produsent Rediger på Wikidata
Utdannet vedNorth Surrey Secondary School
NasjonalitetCanada
Medlem av
6 oppføringer
Strapping Young Lad
The Devin Townsend Band
Devin Townsend Project
Casualties of Cool
Steve Vai (sanger)
IR8
Musikalsk karriere
SjangerProgressive metal, Ambient, Heavy Metal, Thrash Metal
Aktive år1993 – i dag
PlateselskapHevydevy Records, InsideOut Music
Nettstedwww.hevydevy.com
IMDbIMDb
Ensemble(r)
Strapping Young Lad, The Devin Townsend Band
Tidligere band
Grey Skies, Caustic Thought, Noisescapes, Steve Vai, The Wildhearts, IR8 vs. Sexoturica, Punky Brüster, Ocean Machine

Devin Garrett Townsend (født 5. mai 1972 i New Westminster, Britisk Columbia, Canada) er en canadisk musiker, vokalist og plateprodusent, med hovedvekt på progressiv metal med påvirkning fra jazz, blues, progressiv rock, industrial, ambient og klassisk musikk. Han er grunnleggeren av ekstrem metal-bandet Strapping Young Lad, og har utgitt en rekke egne album under navnene Devin Townsend og The Devin Townsend Band. Hans kontrakt om fem album med Strapping Young Lad ble fullført med utgivelsen av The New Black i 2006, noe som etterlot bandet i dvale på ubestemt tid. The Devin Townsend Band ble også midlertidig «pensjonert» fra turnévirksomhet senere samme år, men Townsend har uttalt at han vil fortsette som plateprodusent for andre band og fortsette å skrive og utgi selvproduserte album fra sitt hjemmestudio. Townsend var tilbake på scenen i januar 2010.[1]

Biografi[rediger | rediger kilde]

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Devin Townsend vokste opp i Vancouvers musikkmiljø, og begynte å spille banjo da han var fem år gammel, og ga sin far æren for å ha lært han å spille.[2] Da han var 12 fikk han sin første gitar, og hadde en lokal gitarlærer fra han var 13 til han ble 16. Hans lærer hevdet å ha lært opp Townsend forskjellig fra de andre elevene, og uttalte at i stedet for å lære han forskjellige skalaer, så viste han Townsend at gitaren handlet mer om å uttrykke seg selv, og fokuserte på hvordan han kunne feste uttrykkene på tape. Townsend øvde nådeløst, ti timer hver dag, fra han kom hjem fra skolen til midnatt. Da han var 17 år gammel underviste han ved sin lærers studio rundt et års tid, til han avsluttet skolen og deretter begynte studier ved University of Victoria. Der ble han imidlertid bare et semester, hovedsakelig fordi han «ikke orket det lengre», og han begynte da å følge sine musikalske interesser.[3]

1991–1994[rediger | rediger kilde]

Hans første kjente band var Grey Skies, frem til han 19 år gammel ble med i Caustic Thought, hvor han erstattet Jed Simon på gitar og spilte sammen med bassisten Byron Stroud. Både Simon og Stroud skulle senere bli med på oppstarten av Strapping Young Lad, sammen med Townsend og trommeslageren Gene Hoglan. Bandet dro på en turné langs hele vestkysten,[2] til Townsend omsider kuttet ut begge gruppene og begynte å skrive materiale under navnet Noisescapes i 1993. En demo-tape ble innspilt, og kopier sent til diverse plateselskaper. Demoene fanget etter hvert oppmerksomheten til og imponerte den berømte gitaristen Steve Vai, som valgte å la Townsend være vokalist på sitt neste album, Sex and Religion, og også på den etterfølgende verdensturnéen.[2]

Etter Sex and Religion-turnéen var over, fikk Townsend enda en turnéjobb, denne gangen med The Wildhearts. Han spilte live med bandet gjennom halve 1994, og opptrådte som gjestemusiker på albumene Urge og Anarchic Airwaves. Wildhearts frontmann, sangeren Ginger, forble en nær venn av Townsend og de skulle senere skrive flere sanger sammen.

Mens han var på turné med The Wildhearts kom Townsend i kontakt med Jason Newsted gjennom bandets manager, som også var lydtekniker for Metallica.[2] Townsend og Newsted dannet et kortvarig thrash metal-prosjekt kjent som IR8 vs. Sexoturica, med Newsted på vokal og bass, Townsend på gitar, og Tom Hunting fra Exodus på trommer. Selv om demotapen fanget Century Media Records interesse for Townsend, så var det ikke før åtte år senere, i 2002, at Newsted offisielt utga materialet på IR8 vs. Sexoturica-samlingen.

1995–1997[rediger | rediger kilde]

Etter å ha skrevet kontrakt med Century Media Records om fem album, begynte Townsend å spille inn materiale som Strapping Young Lad. Dette startet opprinnelig som et soloprosjekt, ettersom han var produsent og spilte nesten alle instrumentene selv på debutalbumet fra 1995, Heavy as a Really Heavy Thing. Det var ikke før han skulle lage det neste albumet at Townsend rekrutterte sine gamle venner Jed Simon og Byron Stroud fra Caustic Thought inn i bandet. Gene Hoglan, tidligere medlem av Dark Angel og Death, ble hentet inn som Strapping Young Lad's offisielle trommeslager, og konsoliderte bandets besetning gjennom hele dets karriere.

Etter utgivelsen av Heavy as a Really Heavy Thing, spilte Townsend og flere andre musikere fra Vancouvers metal-miljø inn et album med tittelen Cooked on Phonics for et engangs sideprosjekt kalt Punky Brüster. Albumet ble utgitt i 1996, og ble unnfanget som en parodi på punk rock-band og det å «selge seg ut» for å oppnå suksess i massemarkedet, og det ble påstått av Townsend at albumet ble skrevet og innspilt på under en måned.

Under arbeidet med å skrive Heavy as a Really Heavy Thing og før Punky Brüster, begynte Townsend å spille inn et album kalt Biomech, under navnet Ocean Machine. Det var opprinnelig ment å utgis i desember 1995, men dette ble utsatt til sent i 1996, sannsynligvis på grunn av turnévirksomhet med Strapping Young Lad. Da tiden omsider kom til at Biomech endelig skulle utgis fant Townsend ut at han ikke var tifreds med innspillingene, og bestemte seg for å spille inn albumet på nytt fra begynnelsen, med støttemusikerne JR Harder og Marty Chapman. Albumet ble endelig utgitt i Japan 21. juli 1997, og solgte 12 000 eksemplarer den første salgsuka. Selv om det har forvirret både kritikere og fans så var Ocean Machine et separat prosjekt fra hans soloutgivelser. Albumet ble senere utgitt under Devin Townsends navn, med den nye tittelen: Ocean Machine: Biomech.

1998–2005[rediger | rediger kilde]

Opp gjennom årene er Devin Townsend blitt kjent for å sette sammen helt nye studio- og turnéband for hver soloutgivelse, og hvert album har sin spesielle sound. Han har uttalt at hvert album har en forskjellig sound fordi han skriver fra sine erfaringer i det foregående året og hva han føler når materialet blir skrevet.

Devin endret sin tilnærming til sitt solomateriale i 2003, ved at han ikke lenger utga album under navnet «Devin Townsend», men i stedet benyttet navnet The Devin Townsend Band. Han har uttalt at The Devin Townsend Band vil være et mere permanent band enn de bandene som han hadde satt sammen for sine tidligere utgivelser og at bandet som en parallell og motsats til Strapping Young Lad, ved at den mere «runde» musikken hans utgis av The Devin Townsend Band, mens den mere «sinte» musikken utgis av Strapping Young Lad.

Townsend har også eksperimentert med electronica, til og begynne med med EP-en Project EKO, som var tilgjengelig som en bonus med Accelerated Evolutions Special Edition, og mere nylig med den dystre ambient-platen Devlab. Hans siste ambient-album, The Hummer, ble utgitt i november 2006.

Devin Townsend gir fremdeles ut materiale under navnet Devin Townsend, men dette materialet er stort sett bare tilgjengelig fra Devin's nettsted, HevyDevy.com. Han har valgt å gjøre dette for materiale som han ikke tror er passende for offentligheten og for tilfeldige lyttere. Til denne dag har to demo-album blitt utgitt på denne måten, i tillegg til Devlab og The Hummer.

Devin Townsend produserer, enten alene eller sammen med andre, alle sine egne arbeider. Han har også produsert musikken til andre artister. Townsend's arbeid er ofte eksperimentelt og progressivt. Ved å benytte seg av digitale verktøy og multitrack-opptak legger han lag på lag med lyd, noen ganger med flere lag av det samme instrumentet og ofte med en bakgrunn av atmosfæriske lyder som gir en tett vegg av lyd-effekt.

Devin Townsend har sitt eget plateselskap, HevyDevy Records. Det brukes nesten bare for hans eget solo-materiale, men har også blitt benyttet for et par utgivelser for sideprosjekter til medlemmer av Strapping Young Lad.

2006–2007[rediger | rediger kilde]

Etter en pause etter fødselen til hans sønn Reyner, annonserte Townsend i november 2006 at han vendte tilbake til sitt eget studio for å skrive og spille inn materiale til et nytt album. Prosjektet ble forsøksvis (og spøkende) kalt The Mighty Masturbator under de tidlige opptaksfasene, men ble omdøpt til Ziltoid the Omniscient før utgivelsen. Albumet ble i sin helhet spilt inn av Townsend alene, ved hjelp av Toontrack's «Drumkit from Hell» for trommesporene, velkjent for bruken på Meshuggahs Catch Thirty-Three-album.

I mai 2007 annonserte Townsend på en Ziltoid the Omniscient-pressekonferanse at han ikke lenger hadde til hensikt å turnere eller lage album med Strapping Young Lad og The Devin Townsend Band, på grunn av «utbrenthet» forbundet med turnéring og promotering. Han akter imidlertid å fortsette sin karriere som produsent, og med hans egne soloprosjekter, slik som hans dukkeshow i forbindelse med Ziltoid the Omniscient og nye album.

Personlig liv[rediger | rediger kilde]

Devin Townsend er blitt diagnostisert med bipolar lidelse, som har medført et selvpålagt opphold på psykiatrisk sykehus. [4] Han ble utskrevet fra institusjonen etter kun få dager. Han har også innarbeidet temaet om lidelsen i Strapping Young Lad’s album Alien. Han skal etter sigende ha sluttet å ta medisinene sine under komposisjonen og produksjonen av Alien. Denne historien blir ofte gjentatt blant fans og blir nevnt i anmeldelser og intervjuer.

Townsend er kjent for den unike hårsveisen han tidligere hadde. På grunn av at han har blitt mer og mer skallet helt siden han var en ung mann, klipte han ikke håret på flere år. Dette medførte en unik sveis hvor han var skallet på toppen og foran, mens han har lange dreadlocks bak og på siden av hodet, en slags ekstrem hockeysveis. På grunn av dette sies det at han har en «eksentrisk» fremtoning og personlighet. Hans utseende er velkjent i metal-miljøet. Devin har nå skallet seg.

Devin's kone Tracy fødte deres første barn, Reyner Liam Johnstan Townsend, den 4. oktober 2006.

Utbrenthet[rediger | rediger kilde]

Den 10. mai 2007 annonserte Townsend på sitt offisielle nettsted at han vil tre tilbake fra begge bandene sine en stund og bare produsere soloalbum.

Journalistikk er en sprø sak. (og en av de viktigste medvirkende årsakene til min nåværende tilstand av utbrenthet) Her er saken: Når og hvis jeg føler for det, vil dere få vite det. Jeg er offisielt utbrent på grunn av reising, turnévirksomhet og markedsføring av meg selv. Jeg ønsker å produsere og lage plater på ubestemt tid. Vær så snill å respekter det. Jeg elsker SYL og DTB, og medlemmene i de bandene betyr mye for meg, men jeg må gjøre det fordi jeg liker det. Når det blir en byrde er det på tide å tre tilbake en stund. Etter Ziltoid vil det ikke bli flere ordentlige intervjuer før jeg har fått tilbake tilstrekkelig styrke til det igjen. Jeg er sikker på at jeg vil begynne å klø etter å spille igjen en gang, men i mellomtiden; vennligst respekter at jeg har brent meg selv ut og trenger å komme meg vekk fra alt sammen. Jeg er til ingen nytte som et tomt skall som bare gjør det jeg må for pengenes skyld. Poenget er hovedsakelig at jeg trenger å bruke litt tid med min familie. Nyt musikken...nyt produksjonene...det vil være en drøss av dem. Og forresten - Ziltoid er en selvparodi, og jeg har ikke tenkt å melke det i et kommersielt lys... konvensjonell aksept gjør meg kvalm... Tusen takk, Devin

Bidragende musikere[rediger | rediger kilde]

 • Adrian White – trommer (1994–1995)
 • Jed Simon – gitar (1995–2006)
 • Byron Stroud – bass (1995–2006)
 • JR Harder – bass (1996–1998)
 • Gene Hoglan – trommer (1996–2006)
 • Marty Chapman – trommer (1997–1998)
 • Craig McFarland – fretless gitar, fretless bass (2001)
 • Jamie Meyer –keyboards (2001)
 • Will Campagna – keyboards (2006)

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Dette er en altomfattende liste over offisielle utgivelser og materiale av Devin Townsend, inkludert gjesteopptredener og medvirkning på plater han har hatt med beslektede band og prosjekter. Pr. mai 2007 har Townsend utgitt åtte studioalbum, en EP, en live bootleg og to demo-samlinger. Med Strapping Young Lad har han utgitt fem studioalbum og en live bootleg.

Townsend har i flere intervjuer uttalt at Strapping Young Lad og The Devin Townsend Band er på en pause av ubestemt varighet fra turnering og innspillinger, men han vil fortsette å spille inn og utgi materiale fra sitt hjemmestudio, og å produsere album for andre band. Nyligst har han arbeidet med GWAR, Darkest Hour, Soilwork og Himsa på deres siste plater.

Solo-materiale[rediger | rediger kilde]

Strapping Young Lad[rediger | rediger kilde]

 • Heavy as a Really Heavy Thing, Century Media, 1995 («S.Y.L.» ble utgitt som albumets singel, med en medfølgende musikkvideo)
 • City, Century Media, 1997 («Detox» ble utgitt som albumets singel, med en medfølgende musikkvideo)
 • Strapping Young Lad, Century Media, 2003 («Relentless» ble utgitt som albumets singel, med en medfølgende musikkvideo)
 • Alien, Century Media, 2005 («Love?» og «Zen» ble utgitt som albumets singler, med sine respektive musikkvideoer)
 • The New Black, Century Media, 2006 («Wrong Side» ble utgitt som albumets singel, med en medfølgende musikkvideo)

Gjesteopptredener og medvirkning på andre plater[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «DEVIN TOWNSEND To Perform Entire 'Ziltoid' Album At Finland's TUSKA Festival». Roadrunner Records. Arkivert fra originalen 6. juni 2011. Besøkt 13. april 2010. 
 2. ^ a b c d Turner, Tracy. «Devin Townsend biography». DevyWorld. Besøkt 15. november 2007. 
 3. ^ «Terry of Accent Guitar Studio interview». DevyWorld. Besøkt 15. november 2007. 
 4. ^ «Metal Hammer Interviews Devin». Farbeyondmetal. Arkivert fra originalen 22. mai 2007. Besøkt 20. november 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]