Hopp til innhold

Strapping Young Lad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Strapping Young Lad
Strapping Young Lad i 2006. Fra v.: Byron Stroud, Gene Hoglan, Devin Townsend og Jed Simon.
OpphavVancouver, Britisk Columbia, Canada
SjangerEkstrem metal
Aktive år1994–2006
PlateselskapCentury Media Records
Nettstedwww.strappingyounglad.com
Medlemmer
Devin Townsend
Jed Simon
Byron Stroud
Gene Hoglan
Tidligere medlemmer
Adrian White
Andre forhold

Strapping Young Lad er et innflytelsesrikt progressiv ekstrem metal-band fra Canada, grunnlagt av Devin Townsend i 1994. Bandets musikk er en variert sammensmelting av thrash, grindcore, industrial og progressive metal.

Historie[rediger | rediger kilde]

Strapping Young Lad (vanligvis forkortet til SYL eller Strapping) begynte som et soloprosjekt fra den canadiske musikeren Devin Townsends side. Etter at han hadde fullført jobben som vokalist på Steve Vais album Sex and Religion og den etterfølgende turnéen, spilte han inn de fleste instrumentene (unntatt trommer, som Adrian White tok seg av, bortsett fra hvor Townsend brukte trommemaskin) på debutalbumet Heavy as a Really Heavy Thing. Før innspillingen av det andre albumet, City, hentet Townsend inn flere medlemmer til bandet, og sikret SYLs permanente besetning. City fikk enorm respons, og magasinet Kerrang! kalte det «one of the heaviest albums ever».

Etter å ha spilt inn flere meget suksessfulle soloalbum startet Townsend sent i 2002 The Devin Townsend Band som et eget band, med en annen besetning enn SYL, og de to bandene har siden da eksistert side om side, dog med noe divergerende musikalske retninger.

SYLs tredje album, det selvtitulerte Strapping Young Lad, markerte bandets første utgivelse på Devins eget plateselskap, Hevy Devy Records, som ble startet like etter utgivelsen av City, og som ledes av Townsend og kona, Tracy. Strapping turnerte mye gjennom hele 2003 og 2004, med konserter i USA, Europa, Japan og Australia.

Tidlig i 2004 annonserte Townsend på gruppens offisielle forum etter fans som ønsket å se SYL på en gratiskonsert på Commodore i Vancouver. Denne konserten ble filmet og utgitt som SYLs første DVD: For Those Aboot to Rock: Live at the Commodore (tittelen er et ordspill på bandets canadiske herkomst og den hymnelignende sangen «For Those About to Rock (We Salute You)» av AC/DC). Blame Canada, den beryktede anti-canadiske sangen fra filmen South Park ble spilt over høyttaleranlegget som intromusikk på de fleste SYL-konserter i 2003 og 2004.

Strapping Young Lads fjerde album, Alien ble utgitt 22. mars 2005, og fikk blandede anmeldelser, stort sett i favør av de progressive elementene Devin Townsend fortsetter å tilføre ekstrem metal. Bandet brukte en betydelig del av 2005 på støtteturnéen for albumet i Nord-Amerika og Europa. De gikk i studio i mars 2006 for å spille inn oppfølgeren, som fikk tittelen The New Black – og ble utgitt i juli 2006. I tillegg la Strapping Young Lad ut på en kort festivalturné i Europa i juni (dvs. Download Festival ved Castle Donington i England), og de ble lagt til plakaten på den prestisjefylte Ozzfest, hvor de spilte for noen av sine største publikum så langt, i juli og august 2006.

Strapping Young Lad var kjent for å ikke gjøre gitarsoloer, ikke før Alien-albumet, som fremviste en avveid solo på «We Ride». På The New Black var soloer enda mere fremtredende.

Fremtid[rediger | rediger kilde]

Strapping Young Lads fremtid er for tiden noe usikker, ettersom Townsend nylig har uttalt at han er lei alt sammen: «Når alt kommer til alt, så er jeg bare sliten, og gammel, og skallet, og feit, og grinete, og uinterressert. Skjønner du? Så jeg følte meg bare liksom sånn at; jeg skal lage denne plata, og gjøre denne teite Ozzfest-greia, og fortelle en masse teite vitser foran en masse folk på Download, og så skal jeg bare dra til helvete en stund. Jo større dette blir, jo mindre bryr jeg meg, helt til det punktet hvor jeg bare trenger å bruke noe tid sammen med familien min. Jeg vil ikke bastardisere Strapping og alle disse andre prosjektene ved å gjøre det bare for pengene. Strapping handlet om finger'n, og gjør det fremdeles, men jeg tror ikke det trenger å gå noe lengre enn dette.»[1]

I mens motsier SYLs trommeslager Gene Hoglan til en viss grad Devin med sin kommentar: «SYL er i live og rører på seg, og tar bare en pause så de kan bruke noe tid hjemme og lade opp batteriene igjen.»

Hevy Devy Records offisielle nettsted la ut en pressemelding som la skylden for Townsends negative holdning og hans motvilje mot å legge ut på større turneer på et hektisk turné- og intervjuprogram og press fra plateselskap. Det pekte også på det faktum at Townsend selv har en tendens til å tenke i ekstremer, og at det som blir avgjort et minutt godt kan endres det neste. Per sent i 2006 har Townsend trukket seg vekk fra rampelyset for å konsentrere seg om sin familie og om en del prosjekter utenom SYL, så bandet er for tiden i dvale.

Townsend har også bemerket (i et intervju med blistering.com) at SYLs fremtid fremdeles er uklar: «Jeg er ikke sikker på om jeg er teknisk ferdig med Strapping Young Lad eller ikke, og om jeg noensinne vil se bandet spille igjen. Men uansett, det var fremdeles en virkelig stor del av min karriere, og jeg elsker det for hva det er.»[2]

Tekster[rediger | rediger kilde]

I motsetning til SYLs musikalske intensitet, inneholder sangtekstene et hint av humor, selvparodi og er ofte spøkefulle. Dette kan ses både på albumtitlene (Heavy as a Really Heavy Thing, No Sleep 'Till Bedtime), på sangtitlene (Oh My Fucking God, Happy Camper, Satan's Ice Cream Truck), og i tekstene («I'll do anything to get some fucking sleep tonight» – Shitstorm), («Love is a way of feeling less alone / So what's all the fuss about?!?» – Love?). Imidlertid, ettersom Townsend selv ved flere anledninger har sagt at Strapping Young Lad også fungerer som en kanal for å øse ut hans «mørke side» (ettersom han har en diagnose på bipolar lidelse), så er det noen ganger vanskelig å skille ut hvilke tekster som er skrevet i spøk. For eksempel, sa han selv at for å komme i den rette stemningen for Alien-albumet, sluttet han å ta medisinene mot lidelsen i en periode, og tekstene på den plata er formodentlig en refleksjon av noen av hans følelser i denne perioden.

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

På konsertopptredener henter SYL også inn en keyboardist som vanligvis er forskjellig fra turné til turné. Deres siste keyboardist er Will Campagna som også tidligere har håndtert keyboard for dem. Andre keyboardister de har brukt er Munesh Sami og John Morgan.

Tenet[rediger | rediger kilde]

Tenet er et heavy metal-band startet av Simon og Hoglan (Hoglan var ikke i bandet etter 2006, men har nylig kommet sammen med Simon igjen). Bandet har bare gitt ut en demo på grunn av medlemmenes forpliktelser til Strapping Young Lad. Den kan lastes ned fra Tenets offisielle nettsted.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Studioalbum[rediger | rediger kilde]

Konsertalbum[rediger | rediger kilde]

Video[rediger | rediger kilde]

 • For Those Aboot To Rock: Live at the Commodore (DVD, 2004)

Samlealbum[rediger | rediger kilde]

 • Tribute to Judas Priest (1996, bidrar med cover av «Exciter»)
 • Tribute to Judas Priest, Vol.2 (1996, bidrar med cover av «Sinner»)
 • We Reach: The Music of the Melvins (2005, bidrar med cover av «Zodiac»)
 • The Best of Taste of Chaos Two (2007, bidrar med «Wrong Side»)

Musikkvideo[rediger | rediger kilde]

 • «S.Y.L.» fra Heavy as a Really Heavy Thing (1995)
 • «Detox» fra City (1997)
 • «Relentless» fra Strapping Young Lad (2003)
 • «Love?» fra Alien (2005)
 • «Zen» fra Alien (2005)
 • «Wrong Side» fra The New Black (2006)

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Devin Townsend|2006 Terrorizer interview
 2. ^ «www.blistering.com». Arkivert fra originalen 9. desember 2007. Besøkt 15. november 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]