Den evangelisk-lutherske kirke i Jordan og Det hellige land

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Forløserens kirke i Jerusalem som er kirkesamfunnets domkirke.
Julekirken, Betlehem
Håpets kirke, Ramallah

Den evangelisk-lutherske kirke i Jordan og Det hellige land (ELKJHL) er et luthersk kirkesamfunn i Israel, Jordan og Palestina. Fra 1959 til 2005 var dens navn Den evangelisk-lutherske kirke i Jordan (ELCJ).

Historie[rediger | rediger kilde]

Protestantiske kristne hadde ikke noen rettslig beskyttelse i Det osmanske rike, til forskjell fra katolikker og gresk-ortodokse, som var beskyttet av traktater.[1] I 1840 sendte den preussiske konge, Fredrik Vilhelm IV, sin diplomat Christian von Bunsen fot å presentere et forslag for dronning Victoria i London ohg å opprette et felles protestantisk bispedømme under både Preussens og Storbritannias beskyttelse.[2]

Man kom til enighet om å opprettet et felles bispedømme med den anglikanske Church of England og Den evangeliske kirke i Preussen, bestående av lutherske, kalvinistiske og unerte protestantiske menigheter. Bispedømmet het Anglican-German Bishopric in Jerusalem og dette ble tilrettelagt ved Bishops in Foreign Countries Act 1841.[1] Den første biskopen var en konvertitt fra jødedommen, Michael Solomon Alexander, som ankom i 1842.

I 1851 grunnla lutherske Theodor Fliedner og Kaiserswerther Diakonissen jenteinternatet Talitha Kumi i Jerusalem. I 1860 opprettet sønnen av en württembergsk pietist,læreren og misjonæren Johann Ludwig Schneller, det syriske barnehjem for kristne gutter fra Libanon som var blitt foreldreløse etter en massaker av kristne. Disse misjonsinnretninger ble støttet av Jerusalemsverein.

Et provisorisk kapell for de preussiske protestanter ble opprettet i 1871 på land skjenket av Sultan Abdülaziz i Muristannabolaget i Jerusalem.[1] Grunnet politiske og teologiske forskjeller ble det felles bispeeembede til slutt avviklet i 1886 og den evangeliske misjon fortsatte uavhengig av anglikanerne.[1] Lutheranene fokuserte primært på diakonia (sosialarbeide) og utdannelse, mens anglikanerne fokuserte på evangelisering.[3]

I 1898 ble den da ferdigstilte Frelserkirken offisiert av keiser Wilhelm II, og ble hovedkvarteret for den evangeliske misjon.

Kirken var fram til 1947 en del av Evangelische Kirche in Deutschland. Den ble offisielt konstituert den 17. mai 1959 ved den jordanske kong Hussein Is formelle anerkjennelse.[3] Den ble i 1974 medlem i Det lutherske verdensforbund.

Kirken omfatter de seks menighetene Jerusalem, Betlehem, Beit Sahour, Ramallah, Beit Jala og Amman.[4]

ELCJHLs lutheranere er del av den lille minoritet av kristne i Det hellige land. I denne kristne minoriteten er lutheranerne i sin tur en liten minoritet; ELCJHL teller 2.500 medlemmer.[5] I Betlehem, Beit Sahour i Ramallah har kirken skoler med i alt 1.300 elever. For skolen Talitha Kumi ved Beit Jala (900 elever) deler ELCJHL det pedagogiske ansvaret med Berliner Missionswerk. Kvinner kan ordineres i ELCJHL. Biskopene ordineres med historisk apostolisk suksesjon.

Biskoper[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d Meyer, Philipp (1910). «Jerusalem, Anglican-German Bishopric In». I Jackson, Samuel MacAuley. The New Schaff-Herzog Encyclopedia of Religious Knowledge (Encyclopaedia entry) (3rd utg.). 
  2. ^ Anon (1895). Der Herr baut Jerusalem. Eine Denkschrift das Werk der evangelischen Kirchen in Jerusalem (German). Berlin. 
  3. ^ a b Evangelical Lutheran Church of Jordan and the Holy Land: History and Mission Arkivert 15. februar 2012 hos Wayback Machine. Arkivert 2012-02-15 hos Wayback Machine
  4. ^ Our Congregations, Evangelical Lutheran Church in Jordan & the Holy Land
  5. ^ LWF Statistics - Israel Arkivert 3. februar 2018 hos Wayback Machine. The Lutheran World Federation

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]