Den røde 1. maj-gruppe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Den røde 1. maj-gruppe var en venstreorientert politisk gruppe på Færøyene rundt 1980.

Gruppen var en av arrangørene bak en demonstrasjon mot NATO i 1980, og var redde for at Færøyene skulle bli en front eller et angrepsmål i en eventuell krig mellom USA og Sovjetunionen. Gruppen avla i denne forbindelse Danmarks forsvarsminister et besøk, hvor de argumenterte for å fjerne militære installasjoner på øyene, samt å gjøre Færøyene til en demilitarisert sone. Dette førte ikke frem, og på sensommeren 1986 saboteret gruppen militært kommunikasjonsutstyr på øyene, som protest mot at den danske regjeringen ikke tok deres mening alvorlig nok.

På et møte i VágurSuðuroy i 1980 ble det dessuten hevdet at NATO hadde utstasjonert ca. 100 militære i Mjørkadalur (utenfor TórshavnStreymoy) i tilfelle færøyingene demonsterte.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Johannessen, Páll Holm (2011). Tey sóu reytt. Víðgongdi vinstrivongurin í Føroyum 1962–1990 (færøysk). Vestmanna: Sprotin. ISBN 978-99918-71-68-4. 
Bonn Stadtrat.pngDenne partirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.