Den motbydelig kvinne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Den motbydelig kvinne er et vanlig litterært grep som ble hyppig benyttet i middelalderens litteratur, kanskje mest kjent i Geoffrey Chaucers Enken fra Baths prolog og fortelling som er en av fortellingene i hans Canterbury-fortellinger (1300-tallet). Motivet avskyelig eller motbydelig kvinne var framtredende i keltisk mytologi og i noe mindre grad i germansk og norrøn mytologi hvor dette kvinnevesenet ofte representerte et herredømme over land. Antagelig har denne tradisjonen til dels blitt videreført i folkeminne og eventyrene i disses representasjoner av hekser og trollkvinner i ulike varianter.

Karaktertrekk[rediger | rediger kilde]

Den motbydelig kvinne er ei fryktelig og herslig kvinne som krever et kyss eller ekteskap fra en mann. Når dette skjer avsløres det at hennes form og vesen er en transformasjon eller forvandling som har blitt brutt, og hun endrer seg til det motsatte.

Den keltiske tradisjon[rediger | rediger kilde]

Den motbydelig kvinne kan bli funnet i Eventyrene til sønnene av Eochaid Mugmedon hvor Niall av de ni gislene beviser at han er den rette enekonge av Irland ved å omfavne henne. Motivet kan også bli funnet i fortellinger av andre tidligere enekonger som Lugaid Laigde og Conn av de hundre slag. I hennes egenskap av å være den som «gir-det-man-søker» kan den motbydelige kvinne bli funnet i litteraturen om den hellige gral, inkludert Chrétien de Troyes' Perceval, fortellingen om gralen, Wolfram von Eschenbachs Parzival, og den walisiske romansen Peredur, sønn av Efrawg assosiert med Mabinogion-samlingen.

Temaet ble et fast innslag i litteraturen om kong Arthur; den beste behandlingen av henne er kanskje liekvel Enken fra Baths prolog og fortelling hvor en ridder forteller at han kan velge om hans brud skal være stygg men trofast, eller vakker men fordervet, og han frigir kvinnen fra hennes herslige vesen ved å tillate henne å velge selv. En variant av denne fortellingen er tilknyttet ridderhelten Gawan i de beslektede romansene Bryllup til Sir Gawan og Dame Ragnelle, og Sir Gawans bryllup.

Germansk tradisjon[rediger | rediger kilde]

Den motbydelig kvinne opptrer også i den norrøne Rolf Krakes saga hvor Rolf Krakes far Helge Halvdansson i jula får besøk av en heslig kvinne mens han er i sin jakthytte. Ingen person i hele kongedømmet har lov til å gå inn i hytta, unntatt Helge selv. Deretter ber vesenet om å få sove i sengen hans. Motvillig går Helge med på det og da vesenet legger seg i sengen blir det forvandlet til en vakker alvlignende kvinne som var kledd i silke og som var den vakreste kvinne han noensinne hadde sett. Han lå med henne og gjorde henne gravid med en datter som fikk navnet Skuld. Senere glemte Helge kvinnen og noen dager etter fikk han besøk av kvinnen som bar hans datter Skuld i armene. Datteren skulle senere bli gift med Hjarvard, og sammen drepte de to halvbroren Rolf Krake.

Denne tradisjonen er også til stede i den northumbrianske fortellingen Den kvinnelige orm fra Spindleston Heugh. Lik denne fortellingen er Hjalmters saga og Olvis (Hjálmþés saga ok Ölvis), en tekstrevisjon basert på en rimur fra 1400-tallet av en tidligere saga, nå tapt, fra antagelig rundt 1300-tallet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]