Szigetköz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Szigetköz
Fukteng i Szigetköz
Geografi
Areal 375 km²
Lengde 52 km
Bredde 6–8 km
Administrasjon
LandUngarns flagg Ungarn
RegionNyugat-Dunántúl
Største bosetningGyőr
LandSlovakias flagg Slovakia
RegionTrnava
Posisjon
Kart
Szigetköz
47°52′26″N 17°24′26″Ø

Luftfoto av Gabčíkovo-Nagymaros kraftverk med kanalen og en del av den slovakiske delen av Szigetköz bak den. Deler av Ungarns Szigetköz i bakgrunnen.

Szigetköz (slovakisk: Malý Žitný ostrov; tysk: Kleine Schüttinsel) er ei elveøy nordvest i Ungarn og sørvest i Slovakia. Øya ligger mellom Donau og den sørlige forgreiningen Mosoni-Duna, og utgjør ca. 7 % av Den lille ungarske slette. Arealet er 375 km². Lengden er 52 km og bredden ca. 6–8 km.[1] Høyden over havet varierer mellom 110 og 125 meter.

En mindre, nordlig del av Szigetköz ligger nå i Slovakia. Mens den sørlige, ungarske delen har eksistert i tusenvis av år, ble den nordlige delen opprettet ved byggingen av Gabčíkovo-Nagymaros kraftverk. Gjennom byggingen av kraftverket ble Donau flyttet til en kanal innenfor Slovakias grense, og delen mellom Donaus gamle løp og kraftstasjonskanalen ble lagt til Szigetköz.

Øya fungerer som hekkeområde for trekkfugler og er også et tilfluktssted for ville dyr (f.eks. hjort). I tillegg finnes det forskjellige typer planter som ellers ikke er utbredt i de to landene.

Store deler av Szigetköz har vært vernet siden 1987. I tillegg er det planlagt en nasjonalpark på øya.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Szigetköz a Duna ajándéka». Országjáró (ungarsk). 10. juni 2016. Besøkt 7. april 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]