Demonenes port

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Demonenes port
orig. 羅生門, Rashōmon
Generell informasjon
SjangerKrim / Drama
Utgivelsesår1950
Prod.landJapan
Lengde1 t. 28 min.
SpråkJapansk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiAkira Kurosawa
ProdusentMinoru Jingo
ManusforfatterAkira Kurosawa
Shinobu Hashimoto
Ryūnosuke Akutagawa (noveller)
MusikkFumio Hayasaka
SjeffotografKazuo Miyagawa
KlippAkira Kurosawa
Foran kamera
MedvirkendeToshirō Mifune
Machiko Kyō
Masayuki Mori
Takashi Shimura
Kichijiro Ueda
Fumiko Honma
Daisuke Katô
Annen informasjon
BudsjettUSD 250 000
Prod.selskapDaiei Film
Premiere25. august 1950 (Japan)
26. desember 1951 (USA)
10. september 1953 (Norge)
Eksterne lenker

Demonenes port (Rashōmon, kanji: 羅生門) er et japansk kriminaldrama fra 1950 regissert av Akira Kurosawa. Den er kanskje mest kjent under originaltittelen Rashōmon[1], som henspiller på «slottsporten», en innfartsbygning i Kyoto. Handlingen er lagt til 1100-tallets Japan.

Filmen ble tildelt Gulløven under Filmfestivalen i Venezia i 1951. Prisen bidro sterkt til Kurosawas og dermed også japansk films gjennombrudd i Vesten.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmmanuset bygger på to noveller av Ryunosuke Akutagawa, den ene med samme tittel som filmen. Den andre heter Yabu no naka (藪の中) – Inne i lunden (1921), som tilsvarer hoveddelen av intrigen.

Handlingen kretser omkring en voldtekt av en kvinne og mordet på hennes mann, en samurai, og hvordan hendelsesforløpet oppfattes helt forskjellig av fire ulike vitner (inkludert offeret selv via spiritistisk medium). Spørsmålet handlingen stiller er hvordan man egentlig kan skille sant fra usant eller om det i det hele tatt er mulig.

Handlingen har intet med selve de legendariske Rashōmon-fortellinger å gjøre, men benytter disse bare stemningsskapende for sin handlingsramme, som spiller på den undergangs- eller endetidsstemning som Heian-tiden fremstår som i den japanske litteratur. Det heter at denne porten på 1100-tallet var blitt helt forfallen og var blitt et usselt sted der tyver og andre usmakelige skikkelse skjulte seg, og hvor folk kvittet seg med lik og uønskede spedbarn.

Utvalgt rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]