Deepak Chopra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Deepak Chopra, 2011.

Deepak Chopra (født 22. oktober 1946 i Delhi) er en indisk-amerikansk lege (spesialist i indremedisin og endokrinologi) og forfatter av flere bøker om selvutvikling, new age, alternativ medisin og ayurveda. Han sier selv at han er påvirket av vedanta, og samarbeidet med Maharishi Mahesh Yogi innen Transcendental meditasjon (TM) før han etablerte sin egen skole. Han beskrives som «en viktig aktør innen den mer materielt orienterte selvutviklingsgenren».[1]

Mer enn ti av hans bøker er oversatt til norsk. «I boken 'Suksessens sju åndslover' (1996) finner vi igjen sentrale forestillinger innen New Age, som viktigheten av rett innstilling, at hele universet er gjennomstrømmet av energier, at alt fra det største til det minste på jorden henger sammen, samt forestillinger om karma, eller årsak-virkning, som i utgangspunktet er hentet fra østlig tankegang. Chopra gir disse tradisjonelle New Age-forestillingene en konkret materiell utforming, der målet med selvutvikling er suksess, åndelig som materielt.»[1]

Chopra har blitt kritisert for å misbruke begrepet kvantemekanikk og andre vitenskapelige begreper i en kontekst av alternativ medisin og åndelighet, og dermed bidra til den gjengse forvirring om hva kvantemekanikk og andre vitenskapelige begreper egentlig handler om. I 1998 ble han tildelt den satiriske Ig Nobelprisen for «sin unike tolkning av kvantefysikken som den gjelder for livet, friheten, og søken etter økonomisk lykke». Han deltok også i dokumentaren The Enemies of Reason hvor han ble intervjuet av Richard Dawkins og innrømte at han brukte termen «kvanteteori» som en metafor, og at det har lite å gjøre med den egentlige kvanteteorien i fysikk.

I 2005 skrev han en serie artikler om Intelligent design som også fikk kritikk fra skeptikere. Michael Shermer, grunnleggeren av The Skeptics Society, uttalte at Chopra var «selve definisjonen på hva vi mener med pseudovitenskap».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Sitat fra Mehren & Skys innledning i antologien New Age, 2007. Et utdrag fra Suksessens sju åndslover inngår i denne antologien.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote Wikiquote: Deepak Chopra – sitater