De utvalgte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
De utvalgte
Generell informasjon
SjangerThrillerserie
Prod.landDanmark
Sesonger1
Episoder12
SpråkDansk
Foran kamera
Medvirkende
27 oppføringer
Claus Nissen[1]
Ole Lemmeke[1]
Ali Kazim[1]
Anders Hove[1]
Christian Grønvall[1]
Christine la Cour[1]
Hanne Uldal[1]
Jens Jørn Spottag[1]
Liv Corfixen[1]
Maria Savery[1]
Mette Louise Holland[1]
Otte Svendsen[1]
Tom Jacobsen[1]
Henning Sprogøe[1]
Henrik Prip[1]
Nicolas Bro[1]
Katja K[1]
Gerda Gilboe[1]
Vera Gebuhr[1]
Kaya Brüel[1]
Kristoffer Kiørboe[1]
Nikolaj Lie Kaas[1]
Anette Støvelbæk[1]
Henrik Birch[1]
Lene Maria Christensen[1]
Lars Brygmann[1]
Per Pallesen[1]
Bak kamera
ManusNikolaj Scherfig, Rasmus Heisterberg, Jens Dahl, Lars Kjeldgaard
RegiKenneth Kainz, Henrik Ruben Genz, Jannik Johansen
FotoSebastian Blenkov, Bo Tengberg, Anders Löfstedt, Søren Bay, Rasmus Videbæk
Sending
Periode2. sep. 2001
TV-kanalDR1
Eksterne lenker
IMDb

De utvalge (orig: De udvalgte) er en dansk thriller- og grøsserserie som gikk på DR i 2001. Serien handler om et ungt par som overtar en forfallen gammel herskapsbolig i København. For å får råd til å pusse den opp søker de etter fem leieboere. Alt første dagen med oppussing skjer det mystiske ting der. Serien er skrevet av Jens Dahl, Rasmus Heisterberg og Nicolas Winding Refn, og besto opprinnelig av 13 episoder. I 2003 kom en ny, redigert versjon på 12 episoder med ny slutt.

I Norge gikk serien som påskekrimNRK2 i 2003.

Handling[rediger | rediger kilde]

Serien begynner med at et ungt par, litteraturstudenten Rikke Borgwardt og elektrikeren Bo Mortensen finner en stor, men gammel herskapsleilighet som de får leie til spottpris sentralt i København. De annonserer etter folk til å bo i de andre rommene, og får snart inn fem nye leieboere: reklamemedarbeider Gry Rønne, politistudent Salim Malik, den håpefulle filmstudenten Regitze Kramer, Tor René Hansen, som presenterer seg som finansrådgiver, og den amerikanske utvekslingsstudenten med danske røtter Eric Lundholm. Husverten sørger imidlertid for også å få plassert Miriam, som han presenterer som sin niese, i pikeverelset. Allerede under inflytningsfesten begynner underlige ting å skje, og forholdet hovedpersonene imellom begynner å skrante. Det viser seg etter hvert også at forfedrene til flere av beboerne var involvert i en ekspedisjon til Sydpolen i 1906.

Om serien[rediger | rediger kilde]

Serien spenner over flere sjangre, med elementer av både drama, komedie, skrekkfilm, thriller og ikke mist film noir. Serien er tydelig påvirket av flere av Roman Polańskis filmer, ikke minst Rosemary's Baby og Leieboeren, men har også elementer som er gjenkjennbare fra blant annet David Lynch sine filmer og fra The X-Files. Samtidig har den også intriger av en type som er gjenkjennbare fra ungdomsdramaer av typen Beverly Hills 90210. En rekke ulike temaer, fra utroskap til rasehygiene, berøres i serien.

De utvalgte var først og fremst beregnet på et ungdommelig publikum, og med et budsjett på 20 millioner kroner var det høye forventninger til serien. Den ble imidlertid en kommersiell fiasko – fra første til tredje episode falt seertallene i Danmark fra 720 000 til 350 000. Heller ikke den relanserte versjonen fra 2003 fikk noe stort publikum, og DVD-utgivelsen har kun vært gjort tilgjengelig i Danmark.

Roller[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ Dansk filmdatabase[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]