Hopp til innhold

De fire årstider (frise)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

De fire årstider (frise) er en brodert frise på 0,58 x 62 meter av Torvald Moseid (1917–2000). Han begynte på verket i 1961 og fullførte det i 1977. Men ideen til verket hadde han hatt helt fra ungdommen. Det er det største teppet fra det 20. århundres Europa og blir sammenlignet med Bayeux-teppet.

Motivene i teppet er karakteristiske for Torvald Moseids kunst. Blomster, trær, fugler og mennesker i klassisk ro og i flytende bevegelser. Spirende vår, flammende sommer, gyllen høst og mørk vinter skaper en stor symfoni i tekstil.

Materialer og teknikk

[rediger | rediger kilde]

De fire årstider er sydd med håndspunnet, plantefarget spelsaugarn på ufarget lin. Teknikken er for det meste enkel leggsøm, han legger tråden på bunnstoffet og fester den med små sting. På den måten kan han tegne med tråd.

Museum og mer

[rediger | rediger kilde]

Da teppet ble stilt ut på Kunstindustrimuseet i Oslo, ble det en sensasjon. Folk sto i kø for å komme inn og se teppet. Museet hadde ikke hatt så stor tilstrømning på 60 år, 27 000 personer ville se det. Så mange hadde museet ikke hatt til en utstilling siden Gustav Vigeland stilte ut utkastet til fonteneanlegget i Frognerparken i 1916, året før Moseid ble født. Utstillingen ble forlenget først med noen dager, siden med uker.

En av de som kom og så teppet på utstillingen, var Kristian Ottosen, direktør i Studentsamskipnaden i Oslo og Universitetsforlaget. På den tiden bygget man et nytt bygg for Universitetsforlaget på Tøyen. Ottosen fikk utvidet bygget med en etasje for å få plass til De fire årstider og der havnet teppet etter utstillingen. Rommet ble kalt Torvald Moseids galleri.

Da Universitetsforlaget fusjonerte med Aschehoug, kom teppet i dette forlagets eie. Fra 2006 har det vært utlånt til SetesdalsmuseetRysstad, som i første omgang skal ha det til 2008.

Jon-Roar Bjørkvold har foreslått at det bør få en permanent plassering i Den norske opera i Bjørvika.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata