Colombo-familien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Colombo-familien er en av de fem familiene, det vil si en av de fem store kriminelle familiene av den italiensk-amerikanske mafiaen som har dominert den tradisjonelle organiserte kriminaliteten i New York.

Historien om Colombo-familien[rediger | rediger kilde]

Joe Profaci[rediger | rediger kilde]

En av de fem familiene var ledet av Joe Profaci. En mann som var hatet av mange av hans underordnede for hans stramme knyttnever og høye skatter for familiemedlemmer. Under Profacis kommando fortsatte den Brooklyn-baserte familien de vanlige mafiaforetagende med utpressing, gambling, kidnapping, lånehai-virksomhet osv. Senere gjorde de som mafia flest, hev seg på narkotikahandel, og da i all hovedsak import av heroin.

Til tross for hans skatter og avgifter er det ganske overraskende at Profaci ikke møtte særlig utfordring til hans ledelse før sent på 1950-tallet. Mange gamle mafialedere hadde blitt drept da Luciano reorganiserte mafiaen på 1930-tallet. Men Profaci holdt hodet lavt, også takket være hans sterke bånd til lederen av Bonanno familien, Joe Bonanno.

Gallo-Brødrene[rediger | rediger kilde]

Omsider kokte det over for noen av Profacis underordnede, og den seriøse konflikten som vil plage familien i tiår fremover oppstår. Larry Gallo, Joey og Albert Gallo, tre brødre som drev pengeutpressing, var lei av at Profaci tok store pengesummer av deres fortjeneste.

Enda verre ble det da Profaci ga ordre om å drepe Gallos gjeng medlem Frank Abbatemarco, kun fordi han var illojal og viste lite respekt ovenfor Profaci. Februar 1961 kidnappet Gallos flere fremstående medlemmer av familien, inkludert undersjef Joseph Magliocco og capo Joe Colombo. For å slippe dem løs krevde brødrene endringer i måten fortjenesten ble fordelt mellom bemanningen. Og til å begynne med virket det som om Profaci sa seg enig, følgende forhandlinger mellom kidnapperne og Profacis consigliere, Charles ”The Sidge” Lociceno.

Men Profaci var kun ute etter å utsette tiden før han tok hevn på Gallos. Gallos mannskap Joseph ”Joe Jelly” Gionelli ble drept av Profacis menn i september, og et forsøk på å ta Larry Gallos liv ble avbrutt av politimenn på en bar i Brooklyn. Brødrene satte da i gang og angripe Profacis menn over alt, og full krig brøt ut mellom partene.

Profacis Død[rediger | rediger kilde]

Etter mye press fra de andre familiene (unntatt Bonanno-familien) i 1961/62 om at Profaci burde trekke seg fra sin sjefstilling for mafiaens beste. Hadde han hjertetrøbbel, og den 6. juni 1962 tapte han kampen mot kreft. Hans stilling som boss over familien ble erstattet med Magliocco, en mann som var veldig lik Profaci. Dette falt ikke i god jord hos Gallo-brødrene som ikke hadde noen intensjoner om å stoppe krigingen bare fordi Profaci var død.

En del av Gallo-medlemmene var dømt for pengeutpressing, to andre var blitt drept av Magliocco som gjengjeldelse. Joey Gallo var selv i fengsel og kunne ikke reorganisere hans mannskap.

Maglioccos Forræderi[rediger | rediger kilde]

Når Gallo-brødrene var unna veien, klarte Magliocco å befeste posisjonen hans og konsentrere seg på å styre familiens forretninger. Imidlertid hadde Joe Bonanno en plan om å drepe overhodene av de tre andre familiene noe Magliocco bestemte seg for å være med på. Joe Colombo ble satt til å organisere det hele, men da han merket hvor sannsynlig det var at ting kom til å skli ut, tystet han isteden på sin boss og informerte Gambino og Tommy Lucchese om planene.

Monanno og Magliocco ble innkalt foran kommisjonen, for å få sin rettferdige bestrafning. Den tidlige bossen rømte men Magliocco møtte foran kommisjonen for det han hadde gjort. Kommisjonen skjønte at han hadde fulgt Bonannos planer, og slapp unna med en bot på 50 000 dollar. Han ble også tvunget til å si fra seg sin stilling som boss i familien. Han døde kort etter dette av naturlige årsaker.

Colombos Tidsalder[rediger | rediger kilde]

Kommisjonen bestemte så at Joe Colombo skulle lede familien, på grunn av hans ærlighet ovenfor dem, og fordi de mente de kunne kontrollere han. Han trådte så inn i rollen som den yngste mafiaboss noen gang, 41 år gammel.

Februar 1971 ble Joey Gallo løslatt fra fengsel, fire måneder senere ble Joe Colombo skutt og etterlatt med alvorlige hodeskader. Gjerningsmannen var en ung svart mann ved navn Jerome Johnson – som selv ble skutt av et medlem av Colombo-familien. Joey Gallo ble med en gang beskyldt for å ha ordnet angrepet. Mye på grunn av at han imot andre mafias ønsker menget seg med det kriminelle svarte brorskapet i Harlem, og ville ha dem med i mafiaen.

Gallo ble selv skutt og drept ved Albertos Clam House på Mulberry Street, 7. april 1972.

Under Persicos ledelse[rediger | rediger kilde]

Siden Joe Colombo ikke lenger kunne styre familien, falt lederskapet over på Thomas DiBella. Colombo døde i 1978 og DiBella trappet ned på grunn av sin helse i 1977.

Carmine Persico hadde vokst i gradene innad i familien og det var hans tur til å ta over. Men Persico hadde hvert ut og inn av fengsel så mange ganger, at det var uklart om han kunne være i den posisjonen. Likevel drev han familien fra bak murene med Gennaro "Jerry Lang" Langella som han gatesjef. Helt til begge ble dømt 100 år i fengsel etter RICO-rettssaken i 1987.

Fremdeles drev han familien fra fengselet og utnevnte Victor "Little Vic" Orena til å drive organisasjonen på utsiden. Men Orena ønsket å lede familien permanent, og kampen for kontroll brøt løs blant dem som støttet Orena inkludert Gambino-familiens leder John Gotti, og de som var lojale mot Persico. Ett forsøk på å ta Orenas liv feilet, og Orena forventet reaksjoner fra kommisjonen.

Da det viste seg å ikke komme noen reaksjon fra kommisjonen, ble Persicos capo Greg Scarpa angrepet av Orena støttende 18. november 1991, mens han kjørte med sin familie. Men de kom fra det hele uten skader. Orenas supportere tok så livet av Henry "Hank The Bank" Smurra. Etter hvert kom politiet inn i bildet for å sette en stopper for all drepingen, ble Orena, hans capo Pasquale "Patty" Amato og en stor mengde lojale fra begge sider sendt til fengsel. Persico krevde så seier, og fortsatte å styre familien fra fengselet.

Nåværende tilstand i familien[rediger | rediger kilde]

Carmine Persico er angivelig fortsatt den som styrer den svekkede Colombo-familien. Hans sønn Alphonse "Allie" Persico var den som skulle ta over ledelsen, men var under konstant oppsyn fra autoritetene så han valgte å leve ett liv borte fra mafia-virksomheten. John "Sonny" Franzese er angivelig Persicos underboss med Thomas "Tommy Shots" Gioeli som styrer affærene på gateplan.

Familiens Bosser gjennom tidene[rediger | rediger kilde]

Med fungerende boss menes en slags «vikar» for familiens overhode, som for eksempel hvis familiens boss er fengslet og styrer familien derifra, utnevner han en boss på utsiden som styrer familien etter hans ønsker.