Genovese-familien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Genovese-familien er en av de fem familiene, det vil si en av de fem store kriminelle familiene av den italiensk-amerikanske mafiaen som har dominert den tradisjonelle organiserte kriminaliteten i New York.

Historien om Genovese-familien[rediger | rediger kilde]

Familiens opphav[rediger | rediger kilde]

Det er trolig at denne familien stammer helt tilbake til 1890-tallet. Da Ignazio «Lupo the Wolf» Saietta kom til USA ifra Sicilia. Den var en blanding av medlemmer fra «Black Hand Gang» som allierte seg med andre sicilianske utvandrere. Disse ble kalt Morello-gjengen. Saietta ble fengslet i 1910, så overtok hans svigersønn Nick Morello makten.

Da også Nick Morello ble drept, og gjengens aktiviteter ble tatt over av Ciro Terranove og Morellos bror Peter. Men etter hvert mistet de mer og mer kontroll da Joe «the Boss» Masseria tok styringen over gjengen.

Lucky Luciano og Castellammarese krigen[rediger | rediger kilde]

Masseria ble videre utfordret av Salvatore Maranzano som var en gammel karriere kriminell sicilianer, som ønsket kontroll over gjengens svindelforetak. Etter som denne konflikten utfoldet seg, utviklet bråket seg til det som kalles for Castellammarese krigen. En ny type mafia begynte å klekke ut planer om hvordan svindelforetakene kunne ordentlig organiseres, dette betydde at de gamle mafiosiene måtte tas ut av spill.

Både Masseria og Marzano ble drept på ordre fra Charles «Lucky» Luciano. De fem familiene ble stiftet og Luciano tok over den største og mest lønnsomme gruppen i de fem familiene.

Luciano ble ikke lenge etter dette satt ut av spill, da han ble dømt 30 til 50 års fengsel i 1936 på grunn av prostitusjons saker. Han fortsatte å styre familien fra innad i fengslet, og overlot Frank Costello som fungerende boss.

Costello-tiden[rediger | rediger kilde]

Frank Costello var kjent for hans måte å komme over ens med politikere og medlemmer av det rettslige. Dette var til stor fortjeneste for familien, han ble da kjent som «The Prime Minister». Det sies også at Costello angivelig skal ha klart å få FBI direktør J. Edgar Hoover på sin side, ved å fikse hesteløp i Hoovers favør.

Costello fikk familien med i den lukrative pengeautomatforretningen med stor suksess. Men hele tiden mens Costello fremmet familien inn i nye forretninger, og knyttet flere bånd til politiske makter, mente Vito Genovese at han var familiens rette leder. Genovese var tvungen til å flykte til Italia for å unnslippe drapssiktelser i 1937. Men etter den andre verdenskrig kom han tilbake.

Genovese tar over[rediger | rediger kilde]

Etter Genovese lange ergrelse over at han ikke var leder over familien la han til rette for å få Costello drept. 2. mai 1957 ble Costello skutt i lobbyen til leilighet bygget hans, angivelig av fremtiden familie boss Vincent Gigante og en annen fremtidig boss, Tommy Eboli som kjørte flukt bilen.

Costello overlevde drapsforsøket, men bestemte seg for å trekke seg fra sin posisjon som sjef over familien. Etter dette hadde Genovese planer om å drepe de andre familie bossene ved Apalachin-møtet slik at han kunne ta over. Selv om dette møtet ikke gikk som planlagt, greide Genovese å overta familien som nå tok hans navn.

Narkotika og Genovese-familien[rediger | rediger kilde]

Det ble store debatter på rundt 1950-tallet, angående mafiaens involvering i narkotika. Noen mente at dette ville skade organisasjonen, ved å føre til ett sterkere søkelys mot mafiaen. Andre, inkludert Vito Genovese mente at det var for mye penger å tjene på narkotika, slik at det ikke kunne avslås.

Charles Luciano som fremdeles var den egentlige lederen av familien strevde for å holde Genovese i tøylene. Da bestemte Luciano og han medarbeider Meyer Lansky, Gambino-familiens boss Carlo Gambino og en hevngjerrig Frank Costello å legge tilrette slik at Genovese ble siktet for narkotika handel hvor han fikk 15 års fengsel. Dommen falt 17. april 1959. De klarte dette ved å bruke en narkotika langer som var blitt informant for politiet, til å informere en del falskheter om Genovese.

Genovese fortsatte å styre familien ifra fengselet. Og laget planer for å hevne seg på de som hadde medvirket til hans nedfall. Men før han rakk dette døde han av ett hjerteinfarkt 14. februar 1969.

Gambino styrer[rediger | rediger kilde]

Mens Genovese var i fengsel, erklærte han Tommy Eboli som hans fungerende boss. Men tre år etter Genoveses død ble Eboli drept av fem kuler i ansikt og bryst mens han satt i sin bil i Brooklyn 1. Juli 1972

Siden Gambino var den som «bak gardinene» styrte affærene i familien, fikk han det til at Frank «Funzi» Tieri overtok som boss over familien. Genovese og Gambino-familien vokste sterkere sammen, samtidig som Gambin- familien snek til seg en del av Genoveses svindelforetak. Helt til Tieri ble den første mafia-boss som ble tatt under RICO loven i 1981. Han ble dømt til 10 års fengsel, men døde av naturlige årsaker før han fikk påbegynt sin straff.

En annen fra Gambino familien ble utnevnt som boss over Genovese familien, Anthony «Fat Tony» Salerno. Men også han ble tatt under de nye RICO lovene i 1987.

Autoritetene ble nå oppmerksom på om lederstillingene til Eboli, Tieri og Salerno bare var bosser som ble brukt for å dekke over familiens egentlige struktur. Det viste seg at han som egentlig styrte familien var Philip «Benny Squint» Lombardo, og at de andre bare hadde frontet som ledere. Lombardo styrte da familien etter Genoveses ønsker fra fengselet helt til Lombardo døde i 1981. Da ble angivelig Salerno satt til styringen. Men han døde selv av ett slag det samme året. Etter det steg Vincent Gigante til toppen og ble familiens overhode.

Nåværende tilstand i familien[rediger | rediger kilde]

Gigante fikk etter hvert en dom på å sone 12 års fengsel. Han døde så der grunnet hjerte sykdom den 19. Desember 2005. Dominick «Quiet Dom» Cirillo skal angivelig ha hvert den fungerende bossen imens Gigante var i fengsel. Han ble dømt til 46 måneders fengsel den 3. mars 2006 tiltalt for pengeutpressing, medvirkende til mord og lånehai-virksomhet. Veldig mange av Genovese familien ble fengslet etter de nye RICO lovene. Så familien er i dag veldig svekket. Vincent Gigantes bror Mario er den som tar var på familien mens den er under angrep fra føderale tiltalemyndigheter. Men selv han avventer en dom. Nestkommanderende Venero «Benny Eggs» Mangano skal løslates ifra fengsel imot slutten av 2006, det er mulighet for at han tar over familien, i en alder av 85 år.

Familiens bosser gjennom tidene[rediger | rediger kilde]

Det er mye usikkerhet angående hvor korrekt denne listen er, så ikke betrakt den som en fasit

Med fungerende boss menes en slags «vikar» for familiens overhode, som for eksempel hvis familiens boss er fengslet og styrer familien derifra, utnevner han en boss på utsiden som styrer familien etter hans ønsker.