Dawn of the Dead (2004)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dawn of the Dead
Generell informasjon
Lengde100 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiZack Snyder
ProdusentMarc Abraham
Eric Newman
Richard P. Rubinstein
ManusforfatterGeorge A. Romero
MusikkReinhold Heil
Johnny Klimek
Foran kamera
MedvirkendeSarah Polley
Ving Rhames
Jake Weber
Mekhi Phifer
Kim Poirier
Annen informasjon
Budsjett$ 28 000 000
Prod.selskapUniversal Pictures
Premiere19. mars 2004 (USA)
Eksterne lenker

Dawn of the Dead er en amerikansk skrekkfilm fra 2004, regissert av Zack Snyder. Filmen er en nyinnspilling av George A. Romeros film ved samme navn. Mye av filmens handling ligger tett opptil originalen, men det er noen store forskjeller, som for eksempel at viruset starter i denne filmen mens i Romeros film hadde viruset vart i mange år allerede.

Handling[rediger | rediger kilde]

Ana en sykepleier er ferdig med skiftet hennes i et sykehus og drar hjem til sin kjæreste. Henne og mannen hennes Louis har sex og mister nyhetsreportasjene som snakker om hva som skjer. Etter det legger de seg. Hun våkner når en zombie kommer inn i huset som faktisk er hennes egen datter. Ana lurer på om hun er skadet grunnen alt blodet. Datteren biter Louis, på dette tidspunktet stenger hun ut datteren ut av rommet, og prøver å hjelpe Louis men etterhvert dør han, men plutselig våkner ha opp som en zombie og begynner og angripe Ana. Hun blir jagd ut av huset og så ser hun hva som foregår i nabolaget når hun ser nabolaget blir angrepet av zombier som angriper folket. Hun går inn i bilen og begynner og kjøre, mens hun ser kaos rundt i nabolaget. Etter en stund blir hun angrepet av en mann som vil komme seg inn i bilen. Dette fører til at bilen krasjer i et tre. Mange timer senere våkner hun opp av en politi mann som lurer på hvis hun er en zombie. Etter på møter de Andre, Michael og hans russiske kone Luda. Etterhvert kommer de til et shoppingsenter, de tror at alt er trygt. Helt til at en zombiene angriper politimannen, men som kan forsvare seg.. De tar heisen opp til første etasje og møter de tre sikkerhets vaktene C.J., Bart og Terry som avvæpner dem mot at de får oppholde seg der. De overlevende går oppå taket og møter Andy som eier en våpen butikk, dessverre kan de ikke hjelpe han fordi mellom han og dem er det haug med Zombier.

Neste dag kommer det en lastebil med overlevende fra Fort Pastor som sier at området er tatt over av zombier og at det er farlig og dra dit. En av de overlevende er bitt og etterpå dør hun og blir en zombie, dette gjorde at de fant ut at man blir en av dem hvis man blir bitt. De må etterpå drepe Frank som også er bitt.

Etter en lang tid i shopping sentere begynner de og gå tom på mat så de lager en plan for og rømme fra byen. Dette fører til at de prøver å redde Andy, men dessverre blir han bitt av en zombie. De andre overlevende tar en buss og drar til havnen der de tar en båt og rømmer. Etter noen dager kommer de til en øy som er tatt over av zombier, du ser at de prøver å kjempe mot zombiene, men så begynner rulleteksten som gjør det et mysterium hvis de overlever.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Spesialutgave[rediger | rediger kilde]

I en spesialutgave av filmen er det en ekstra film der man kan se en nyhetsreportasje av hva som skjer i USA og andre land og hvor rask viruset sprer seg.

Kritikk[rediger | rediger kilde]

I Storbritannia skulle Shaun of the Dead og Dawn of the Dead bli visst på kino samme dag, men siden navnene og handlingene på filmene var så like måtte Shaun of the Dead vente med å bli gitt ut på kino til en uke senere.

Filmen fikk bra kritikk av både anmeldere og fans av den originale Romero-filmen, og til og med George A. Romero sa filmen var bra. Hans sa blant annet følgende: «It was better than I expected. [...] The first 15, 20 minutes were terrific, but it sort of lost its reason for being. It was more of a video game. I'm not terrified of things running at me; it's like Space Invaders. There was nothing going on underneath.» Filmen innbrakte over 102 millioner dollar verden over og er en av de få zombie-filmene som har klart dette. Zack Snyder høstet stor suksess med denne filmen som kan sies å være hans internasjonale gjennombrudd.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Engelsk Wikiquote har en samling sitater relatert til: