Sarah Polley

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sarah Polley
Sarah Polley cropped 2009.jpg
Født8. januar 1979[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (42 år)
Toronto[5]Rediger på Wikidata
Ektefelle David Wharnsby (20032008)Rediger på Wikidata
Far Harry GulkinRediger på Wikidata
Utdannet ved Canadian Film CentreRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Skuespiller, filmregissør, manusforfatter, sanger, selvbiograf, filmskuespiller, barneskuespillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet CanadaRediger på Wikidata
Utmerkelser Offiser av Order of Canada, Writers Guild of America Award, Governor General’s Performing Arts Award, Canada’s Walk of Fame (2010)Rediger på Wikidata

Sarah Polley (født 8. januar 1979 i Toronto i Canada) er en canadisk skuespillerinne, sangerinne, filmregissør og manusforfatter.

Polley oppnådde sin første suksess med sin rolle som Sara Stanley i den kanadiske TV-serien Road to Avonlea. Hun har også medvirket i filmer som The Sweet Hereafter, Guinevere, The Weight of Water, My Life Without Me, The Adventures of Baron Munchausen, Dawn of the Dead og Splice.

Polley som var den yngste av fem barn, ble født i Toronto, Ontario. Hun er datter av Diane Elizabeth (født MacMillan) og som var skuespiller og talentspeider, og Michael Polley, en britisk-født skuespiller og forsikringsagent. Polley`s mor døde av kreft rett etter Polley's 11. bursdag. Polley ble utdannet ved Earl Haig Secondary School, men hun droppet ut like før avsluttende eksamen.

Hennes første filmatiske opptreden kom allerede i en alder av fire år, som karakteren Molly i Disney-filmen One Magic Christmas. I en alder av åtte, hadde hun tittelrollen i TV-serien Ramona, basert på Beverly Cleary`s bøker. Det samme året, spilte hun også en av hovedpersonene i Terry Gilliam`s The Adventures of Baron Munchausen. Polley kom for alvor inn i offentlighetens lys året etter da hun spilte rollen som Sara Stanley på den populære CBC TV-serien Road to Avonlea. Serien gjorde henne både berømt og økonomisk uavhengig, og hun ble hyllet som «Canada's Sweetheart» av tabloidpressen.

Dette showet ble plukket opp av Disney Channel for distribusjon til USA. I en alder av cirka 12 år deltok Polley i en seremoni mens hun var iført et fred-skilt for å protestere mot den første Gulfkrigen. Disney`s ledere ba henne om å fjerne det, men hun nektet. Dette forsuret forholdet til Disney, og hun forlot serien Road to Avonlea i 1994. Hun kom tilbake som Sara Stanley for en episode i 1995 og for hennes siste episode i 1996.

Polley dukket opp som Lily på CBC TV-serien, Straight Up. Denne serien varte fra 1996 til 1998 og hun vant en Gemini Award innen kategorien «Beste opptreden i et barne-eller ungdomsprogram», for sin rolle. Polley påfølgende rolle som Nicole Burnell i filmen The Sweet Hereafter fra 1997, brakte henne mye oppmerksomhet i USA, hun var en favoritt på den kommende Sundance Film Festival.

Hennes rolle i filmen My Life Without Me fra 2003, fikk hun en Genie Award for beste kvinnelige skuespiller i en hovedrolle i 2004. I samme år spilte hun i en ledende rolle i en stilfull og vellykket remake av Dawn of the Dead, som var et avvik fra hennes andre roller. I 2005 spilte hun i The Secret Life of Words, der hun blant annet spilte mot Tim Robbins og Julie Christie. Hun ble nominert som beste europeiske skuespillerinne av European Film Academy for sin rolle som Hanna, i denne filmen

Polley var et fremtredende medlem av New Democratic Party. Hun ble senere involvert i Ontario Coalition Against Poverty. Hun var del av en gruppe i 2001, som gikk imot forslaget Free Trade Area of the Americas. Den 10. september 2003 ble hun gift med den kanadiske film-redaktøren David Wharnsby, hennes følgesvenn gjennom sju år. De skilte seg igjen etter noen år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Sarah-Polley, besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014
  3. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Sarah_Polley
  4. ^ Munzinger-Archiv, Munzinger IBA 00000029109, besøkt 9. oktober 2017
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 12. desember 2014

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]