Davidshjort

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Davidshjort
Nomenklatur
Elaphurus davidianus
Milne-Edwards, 1866
Synonymi
Elaphurus
Populærnavn
davidshjort
Hører til
hjortedyr,
drøvtyggere,
hvaler og klovdyr
Miljøvern
IUCNs rødliste:[1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

EW — Utryddet i vill tilstand

Økologi
Habitat: marsk
Utbredelse: Kina
Elaphurus davidianus

Davidshjort (Elaphurus davidianus) er en art i familien hjortedyr. Det er et veldig sjeldent hjortedyr, som i dag kun finnes i dyreparker. Opprinnelig har davidshjorten trolig holdt til i våtlandsområder. Den er svært glad i vann og er en god svømmer, og kan oppholde seg i lang tid stående med vann opp til skuldrene. Selv om den for det meste er et gressende dyr, spiser den gjerne også vannplanter sommertiders.

Hjorten kommer fra Kina, der den kalles Milu (麋鹿), eller på folkemunne 四不像 (pinyin: Sìbúxiàng). I Vesten er den oppkalt etter den katolske kinamisjonær Jean Pierre Armand David, som så den i 1865 i den keiserlige jaktpark rett sør for Beijing og fikk tak i to pelser som han sendte til Europa der zoologen Alphonse Milne-Edwards publiserte den formelle artsbeskrivelsen.

Etter Bokseropprøret ble flere dyr smuglet ut til dyreparker, hovedsakelig i Europa. Den opprinnelige bestanden i den keiserlige parken forsvant, de fleste hjortene i parken var blitt skutt og spist av styrker fra åttenasjonsalliansen under deres straffeekspedisjoner etter bokseropprøret. Den siste av arten på kinesisk jord døde i Beijing zoologiske hage i 1922.

Davidshjorten ble reintrodusert på 1980-årene i en mindre del av området der (Miluparken) og dessuten i et større dyrereservat i våtlandsområdene i byfylket Dafeng i provinsen Jiangsu. Fra det sistnevnte reservatet er en tredje hjord blitt etablert i våtlandsreservatet Tian'ezhou i provinsen Hebei i 1996.

Dessuten blir arten i dag forvaltet av ikke-kinesiske dyreparker verden over.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jiang Zhigang & Harris, R.B. 2008. Elaphurus davidianus. In: IUCN 2010. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2010.1. Sist besøkt 24. mars 2010.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]