Damofon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fragmenter av statuegruppen i tempelet til Despoina i byen Lykosura, fra venstre: Artemis, Demeter, sløret til Despoina, Anytos og tritonitter (delvis fisk, delvis kvinner). I dag i Det arkeologiske museum i Athen.

Damofon (gresk: Δαμοφῶν), sønn av Filip, var en gresk skulptør en gang på 100-tallet f.Kr. (den hellenistiske periode). Hans hjemby var Messene på sørvestlige Peloponnes, og derfra er et stor antall statuetter kjent, delvis i den vanskelige teknologien med gull og elfenbein (kryselefantin), eller etterligninger av det samme i gull og marmor.

Han framstilte statuer over hele Peloponnes; Messene, Aigiom, men særlig kjent i dag er hans unike skulpturgruppe framstilt for helligdommen for Despoina i byen Lykosura. Disse var akrolittisk teknikk (mangeartet valg av materialer) og framstilte guddommene Despoina og Demeter, framstilt større enn legemestørrelse,[1] sittende på en trone og med statuer av Artemis og titanen Anytos på hver side. Disse er delvis bevart i Det nasjonale arkeologiske museum i Athen.[2]

Liv og verker[rediger | rediger kilde]

Det er liten informasjon om hans samlede produksjon. Det har vært en del akademisk debatt om dateringen av ham og hans verker, men nyere oppdagede verker ved fødebyen Messene synes å indikere en dato rundt 190 f.Kr. for den tid da han var mest virksom. Damofon restaurerte også Feidias' Zevsstatue i Olympia som hadde blitt ødelagt av et jordskjelv, noe som er en indikasjon på det samtidige ryet for hans dyktighet. Den greske geografen Pausanias (100-tallet e.Kr.) har omtalt følgende verker av Damofon:

Av hans andre verker er fragmenter i Messene og i Lykosura finnes sokkelen og andre deler av figurgruppen. Mens sokkelen er utstilt i det lokale museum i Lykosura, er statuefragmentene utstilt i Det nasjonale arkeologiske museum i Athen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ En rekonstruksjon av kultstatuegruppen ved Lykosura
  2. ^ 1734 Arkivert 27. januar 2014 hos Wayback Machine., Det nasjonale arkeologiske museum i Athen

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Primærkilder
  • Pausanias: Beskrivelse av Hellas, 4, 31, 6-7; 4, 31, 10; 7, 23, 6-7; 8, 31, 2; 8, 31, 6; 8, 37, 3.
Sekundærkilder
  • Chisholm, Hugh, red. (1911): «Damophon». Encyclopædia Britannica 7 (11. utg.). Cambridge University Press. s. 790.
  • Themelis, Petros (1993): «Damophon von Messene. Sein Werk im Lichte der neuen Ausgrabungen» i: Antike Kunst. Bind 36, s. 24–40.
  • Themelis, Petros (1994): «Damophon of Messene. New evidence» i: Archaeology in the Peloponnese. New excavations and research, s. 1–17.
  • Themelis, Petros (1996): «Damophon» i: Yale Classical Studies, bind 30, s. 154–185.
  • Themelis, Petros (1996): «Damophon» i: Palagia, Olga & Pollitt, J.J. (red.): Personal styles in Greek sculpture, s. 154–185.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]