Epaminondas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Epam1.jpg

Epaminondas (gammelgresk: Ἐπαμεινώνδας) (født ca. 418 f.Kr., død 362 f.Kr.) var en general og statsmann fra Theben som omformet den antikke greske byen Theben, ledet den ut av spartansk nedtrykkelse til en ledende posisjon i gresk politikk. I prosessen brøt han Spartas militære makt med sin seier i Leuktra og frigjorde de messenianske helotene, en gruppe peloponnesiske grekere som var slaver under spartansk styre i 200 år. Epaminondas omformet det politiske kartet over Hellas, fragmenterte gamle allianser, skapte nye og overvåket byggingen av hele byer. Han hadde også militær innflytelse da han oppfant og innførte flere betydelige slagmarkstaktikker.

Den romerske Cicero kalte ham «den fremste mann i Hellas», men Epaminondas har blitt nokså ukjent i moderne tid. Forandringene Epaminondas påførte den greske politiske orden bestod ikke lenge etter at han døde, ettersom syklusen av skiftende hegemonier og allianser fortsatte i uforandret styrke. Kun 27 år etter hans død ble Theben beseiret av Aleksander den store. Dermed ble Epaminondas, som ble lovprist i sin tid som en idealist og frigjører, i dag stort sett husket for et tiår (371 til 362 f.Kr.) med kampanjer som trakk styrken ut av de store militærmaktene i Hellas og la veien klar for den makedonske erobringen.

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)