Damfrosk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Damfrosk
Damfrosk
Vitenskapelig(e)
navn
:
Rana lessonae
Pelophylax lessonae[1]

Camerano, 1882
Norsk(e) navn: damfrosk
Hører til: ekte frosker,
springpadder,
amfibier
Habitat: ved dammer
Utbredelse: Europa

Damfrosk hører med til gruppen ekte frosker og arten trives i grunne dammer i områder med mye sol og insekter. I flere land, bl.a. i England, er damfrosken utryddet, og det var nære på at også den lille forekomsten i Norge led samme skjebne.

I Europa er arten vanlig noen steder, og artikkelens illustrasjon stammer fra Frankrike.

Rødlisteart vernes i Arendal[rediger | rediger kilde]

Damfrosken er Norges mest sjeldne frosk, og den står på rødlista over truede arter i Norge. Man regner forekomsten i Arendal blant verdens nordligste, og ved siden av en forekomst i Uddevalla er dette de eneste ved Skagerrak.

Damfrosken antaes å ha kommet til Skagerrakkysten en gang da klimaet var mildere, for flere tusen år siden. Individene som har overlevd er gjennom generasjoner tilpasset et kaldere klima enn artsfrendene lenger sør i Europa, derfor antar man at det har verdi at forekomsten i Arendal består også i framtida.

Det er politisk vedtatt at det biologiske mangfoldet skal opprettholdes i Norge. Derfor gjennomføres nå tiltak i regi av miljøavdelingen hos fylkesmannen i Aust-Agder slik at damfrosken skal få utvidet område å leve i. Fisk som spiser froskeyngel er en stor fare for damfrosken. Tiltakene som er satt i verk av fylkesmannen går bl.a. ut på å hindre fisk å komme inn i dammene der froskene holder til. I 2007 regnet man med at maksimum 50 levende individer var tilbake av arten på lokaliteten i Arendal.

Innført bestand i Rogaland[rediger | rediger kilde]

Mens den norske bestanden ved Arendal er regnet som sterkt utrydningstruet, finnes det en annen, meget tallrik, norsk bestand på Finnøy i Rogaland. Denne bestanden stammer fra noen individer som ble innført fra Polen tidlig på 2000-tallet. De innførte individene har formert seg kraftig og bestanden teller per 2010 trolig flere tusen kjønnsmodne individer. På Finnøy finnes også hybridfrosker (også kalt spiselig frosk, "Rana esculenta"), som er en hybrid mellom damfrosk og latterfrosk (Rana ridibunda). Disse froskene blir vurdert som et uønsket element i Norge, men det er ikke realistisk å utrydde dem.

Vitenskapelig navn[rediger | rediger kilde]

Damfrosken tilhører de grønne froskene, i motsetning til de andre norske froskeartene som tilhører de brune froskene. Disse var tidligere regnet som samme slekt, men nyere analyser av slektskapsforholdet mellom ekte frosker antyder at de brune og grunne froskene ikke er spesielt nært beslektet. Damfrosken og de andre grønne artene slik som latterfrosken, har blitt overført til en egen slekt: Pelophylax.[1] Fordi dette skiftet er relativt nytt, finnes damfroks likevel vanligvis under sitt gamle navn Rana lesseonae.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Fylkesmannen i Aust-Agder, miljøavdelingen.

  1. ^ a b Hillis, D.M. & Wilcox, T.P. (2005): Phylogeny of the New World true frogs (Rana). Molecular Phylogenetics and Evolution no 34 (2): side299–314.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Rana lessonae – detaljert artsinformasjon
Commons Commons: Rana lessonae – bilder, video eller lyd