Dale sykehus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dale sykehus
Dale Hospital.jpg
Nordligste del av det tidligere sykehusområdet sett fra Dalsnuten.
Foto: Ståle Johnsen
Land NorgeRediger på Wikidata
Kart

Dale sykehus
58°53′57″N 5°46′44″Ø

Dale sykehus var et psykiatrisk sykehusDale i Sandnes kommune. I 1911 ble gården Dale kjøpt og i 1913 sto Dale asyl ferdig. Asylet ble bygget som felles sinnssykeasyl for Rogaland fylke og Stavanger by og hadde en kapasitet på 196 pasienter. Stedet var bygget opp som en isolert liten by på østsiden av Gandsfjorden om lag 8 km fra Sandnes sentrum. Anlegget var i stor grad et selvstendig og selvforsynt samfunn med egen kraftstasjon, forsamlingslokale og boliger for ansatte. Eiendommen er på 4 500 dekar, og opprinnelig ble det på sykehuset drevet gård hvor pasientene deltok i arbeidet.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Den monumentale hovedbygningen, senere kalt mannsavdelingen, ble tegnet av arkitekt Sigurd Lunde i jugendstil og bygget har en dominerende front vendt mot fjorden. Dale sindssygehus fikk i 1920 en egen skole for barna til de ansatte og i 1925 en egen kvinneavdeling med plass til 112 pasienter.

I 1930-årene ble sjokkbehandling tatt i bruk, og fra 1942 brukte man elektrosjokk i terapien. Den første pasient ble lobotomert i 1953; to år etter begynte man å ta i bruk beroligende medikamenter.

I 1965 skiftet Dale sykehus navn til Rogaland psykiatriske sjukehus. Samtidig gjorde miljøterapien sin entré, og sosionomene og ergoterapeutene inntok Dale. I 1973 hadde sykehuset sitt høyeste antall pasienter; 583 personer var da innlagt. I 1975 fikk sykehuset velferdsbygg med gymnastikksal, svømmebasseng og kafeteria.

I 1980-årene ankom psykologene, og stedet skulle ikke lenger være en oppbevaringsanstalt, men en institusjon som arbeidet for å få pasientene så friske at de kunne skrives ut fra sykehuset.

Etter reformen i psykiatrien ble stedet bygget ned. Fylkestingets vedtak om nedleggelse ble gjort i 1980, men først i 2001 ble det stengt som psykiatrisk sykehus. Frem til 2004 hadde Sentralsjukehuset i Rogaland fremdeles avdeling for rusrelatert psykiatri på Dale.[1] Fra 1993 ble det tatt i bruk til asylmottak med over 300 beboere.

Det har i ettertid vært diskutert om den monumentale hovedbygningen skal restaureres og bevares, eller om den skal rives.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nytt behandlingssenter på Gausel Arkivert 7. juni 2004 hos Wayback Machine. Helse Stavanger

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]