DS «Westfalen»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
DS «Westfalen» fra 1905 som katapultskip for sjøfly før andre verdenskrig.
Svenske marinegaster bærer kister med omkomne nordmenn fra det tyske fangeskipet «Westfalen» som forliste utafor Marstrand 8. september 1944.
Bisettelse av nordmenn fra «Westfalen» i Gøteborg domkirke 14. september 1944.

DS «Westfalen» var et tysk troppetransportskip, som sank utafor kysten av Sverige i 1944 med en rekke norske fanger ombord.

«Westfalen» var opprinnelig et linjeskip fra 1906. Under andre verdenskrig blei det brukt til troppetransporter og var flere ganger i Norge. Det var ikke uvanlig at det på slike turer hadde med norske fanger på returen til Tyskland. 8. september 1944 var det på en slik tur med 50 norske fanger, 25 tyske fanger og 200 andre tyskere om bord.

Utafor Göteborg, på høyde med Marstrand, gikk skipet sannsynligvis på ei drivmine. I alle fall skjedde det to eksplosjoner, og skipet tok inn vann. Redningsarbeidet om bord var kaotisk, og mange måtte hoppe i sjøen i det kraftige uværet. En svensk jager lyktes å ta opp en del av de skipbrudne.

I alt blei 78 mennesker redda, av disse fem nordmenn. Blant disse fem var fangene August D.Michelsen som var tilknyttet den illegale avisen Mot Seier i Bergen, Johan Klausen og Øyvind Næss, begge arrestert på grunn av tilknyting til den illegale avisen V-posten.[1]

35 av de omkomne norske blei funnet og gravlagt fra domkirka i Gøteborg. Blant de omkomne var idrettslege Ingvar Martinius Hansen (født 28. 3. 1907), Petter Moen, Reidar Olaf Østlid, Erling August Moi, Sverre Lid og Ansgar Sørlie, samt den tyske transportlederen Wilhelm Heinze, en berykta SS-offiser.

Forliset vakte mye oppmerksomhet, og førte til en svensk protest til Tyskland.[2]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Norsk krigsleksikon 1940–45, Cappelen 1995

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Side 72. Hans Luihn: De illegale avisene, Universitetsforlaget (1960)
  2. ^ «Westphalen», artikkel i Store norske leksikon, Kunnskapsforlaget Oslo 1981

August D . Michelsen redaktør av det illegale bladet " Mot Seir" i Bergen var en av de fem som ble reddet fra forliset med Westhphalen Det var engelske jagerfly som skjøt mot båten , de var ikke klar over fangene ombord.